James Blunt

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

James Blunt James Blunt

James Blunt (pravým jménem James Hillier Blount) je britský zpěvák a bývalý voják. Narodil se 22. února 1974 v Tidworthu v hrabství Hampshire.

Jako dítě docházel James na kroužky houslí a klavíru, nejvíce ho ale zaujala až ve črtnácti letech elektrická kytara. Během celého svého profesionálního působení v britské armádě (získal hodnost kapitán) neustále lnul k hudbě: skládal, hrál a zpíval. Štěstí se na něj usmálo poté, co jeho nahrávku (jednalo se o demo songu Goodbye My Lover) uslyšel manažer Eltona Johna. Ten mu ihned nabídl schůzku. Armádu opustil Blunt v roce 2002 a začal se vážně věnovat hudební kariéře. Pro začátek si změnil příjmení z Blount na Blunt, prý aby se to snadněji pamatovalo a psalo. Shodou náhod se pak o Bluntovi dozvěděla samotná Linda Perry a ta ho doporučila producentovi Tomu Rothrockovi. S ním bývalý voják nahrál debutovou desku Back to Bedlam. Budoucí megaúspěšná deska se ale komerčně rozjížděla velmi pozvolna. Nepomohla tomu ani živá předskokanská vystoupení, během kterých působil Blunt i kvůli nedostatku koncertních zkušeností poněkud rozpačitě. Věci se daly do pohybu až s vydáním trojky singlů: Wisemen, You're Beautiful (ten především) a Goodbye My Lover. Z Jamese Blunta se tehdy konečně stal jeden z nejpopulárnějších ostrovních hudebníků.

Zpěvák nelenil a v roce 2007 vyšlo jeho druhé album All the Lost Souls, které získalo velmi smíšené recenze, stejně jako pilotní singl 1973. Tehdy začínalo být jasné, že se jedná o umělce, který jen tak na svůj prvotní styl nezanevře. Názorově nejednotné názory kritiků obdržela i třetí řadovka Some Kind of Trouble. S větším hitem se pak konečně hudebníkovi podařilo přijít až s deskou Moon Landing (2013), z té můžete znát singl Bonfire Heart.

James Blunt se kromě hudby proslavil i svým působením na sociální síti Twitter. Zde si pravidelně (občas musí zasáhnout i jeho label a některé praktiky mu zatrhnout) utahuje sám ze sebe i z fanoušků - a nezáleží na tom, jací fanoušci mu píšou. Píše těm oddaným i těm nenávistným, kteří se vysmívají jeho tvorbě.

Diskografie:
Back to Bedlam (2004)
All the Lost Souls (2007)
Some Kind of Trouble (2010)
Moon Landing (2013)
The Afterlove (2017)

Další články interpreta

James Blunt

Soutěže

vydáno 22.10.2013

James Blunt vystoupí v Praze

News

vydáno 15.04.2008

zavřít