Věra Bílá - Neukázněná hvězda, která dala před světovými pódii přednost herně a ubytovně

Vydáno 16.03.2019 | autor: Roman Jireš

Spousta lidí si vůbec neuvědomuje, že Věra Bílá byla na přelomu tisíciletí ve světě nejznámější zpěvačkou z Česka. Dokázala vyprodat i pařížskou Olympii. Nadšeně o ní referoval třeba britský deník The Guardian, který ji označil za "nejlepší romskou zpěvačku na světě". Rozporuplná osobnost, která promrhala svůj talent, zemřela na infarkt 12. března ve věku 64 let v plzeňské fakultní nemocnici.

Věra Bílá - Neukázněná hvězda, která dala před světovými pódii přednost herně a ubytovně Věra Bílá - Neukázněná hvězda, která dala před světovými pódii přednost herně a ubytovně


Smrt si říká rock'n'roll (377.) - Věra Bílá

Spolu s Idou Kelarovou, Ivou Bittovou nebo Jarmilou Šulákovou patřila mezi nejvýznamnější české reprezentantky etnické hudby. Objevila se i v několika filmech. "Bílá měla pod vedením manažera Jiřího Smetany rozjetou ohromnou kariéru, ale bohužel ji to moc nezajímalo. Měla všechny předpoklady s výjimkou jednoho, ale strašně důležitého - a to byla pracovitost a spolehlivost," konstatoval hudební kritik Jiří Černý.

Zemřela Věra Bílá, ikona romské hudby. Žádaná byla i v zahraničí

Pohřeb Bílé se uskuteční v sobotu 23. března v rokycanském římskokatolickém kostele Panny Marie Sněžné. Poslední rozloučení doprovodí kromě bohoslužby v kostele na náměstí i hudba několika kapel.

Problematická umělkyně

Věra Bílá ukázala svoji nedisciplinovanost například na jednom z posledních setkání s novináři loni v listopadu v Praze. Na prezentaci dokumentu Poslední naděje režisérů Davida Vondráčka a Romana Šantúra popisujícího, jak Bílá žije v rokycanské ubytovně a sní o návratu na světová jeviště, dorazila pozdě. Zatímco na ni v kině Mat čekali zástupci tisku, ona po příchodu prohlásila, že se ještě musí najíst. Zdržení se navíc protáhlo poté, co si svérázná umělkyně od bulvárního tisku vzala tisíc korun za to, že poskytne rozhovor ještě před promítnutím dokumentu. Vůbec ji přitom nezajímalo, že na ni čekají další novináří, kteří ji přišli pomoci znovu nastartovat kariéru.

Dokument Poslední naděje zastihuje Bílou v těžkém životním období, kdy se po smrti adoptivního syna a manžela topí v depresích. V té době jí účinkování ve skupině Džino Rom-Rock nabídl kapelník Dušan 'Džino' Čonka, který propojuje romský folklór a tvrdý rock. Jenže Bílá, která drží v jedné ruce mikrofon a v druhé cigaretu, má potíže s disciplínou. Po úmorných zkouškách a natáčení CD se Čonka s Bílou chystají zahrát poprvé na veřejnosti, ale nastane další zvrat. Čonka je zadržen policií a hrozí mu desetileté vězení.

"Ve filmu je hodně zvratů a je smutný a tragický, jako nakonec celý život Věry Bílé. Ale já si říkám, že skladby, které v něm zazní, tady zůstanou navždycky. A že Věra Bílá by nebyla takovou osobností, kdyby byla bezproblémová, klidná a jemná. Ona je složitá, problematická, ale umí vyzpívat žal a svoji vnitřní paradoxnost," uvedl k dokumentu Vondráček, který byl při natáčení svědkem dramatických zvratů v životě zpěvačky, jež před lety dala přednost hracím automatům v Rokycanech před vystoupením v Královské opeře v Madridu a v newyorské Carnegie Hall.

Plánovala velký návrat

Bílá se v těchto dnech měla ve spolupráci s hudebníky Janem Bendigem a Milanem Krokou vrátit ke koncertování. Na šňůru se připravovala, s Bendigem a Krokou natočili společný klip, který měl být předzvěstí jejího velkého návratu na koncertní pódia po patnácti letech. Píseň Mek som adaj (Ještě jsem tady) je prý o tom, jak se zpěvačka těší na návrat ke koncertování. "Věra byla ve skvělé formě. Hlasově na tom byla každým dnem lépe," tvrdil manažer Lukáš Rejmon. Hudebníci rozhodli, že vystoupení nezruší, naplánované koncerty odehrají na počest Bílé.



Těžko říct, jak by to s ní fungovalo. Bílá měla pověst náladové a emotivní ženy. Řadu svých nemalých honorářů nechala v hernách, byla obviněna ze zneužíváním sociálních dávek. Péče o image jí byla cizí a to, že údajně neznala noty, bylo nejmenším problémem. Její hlas, který zněl romsky, česky a slovensky, dlouho všechny problémy vyrovnával. Její nespolehlivost ovšem v roce 2005 způsobila odchod z úspěšné kapely Kale. V roce 2013 pak postihly zpěvačku dvě velké tragédie, při kterých přišla o dva nejbližší členy rodiny. Nejprve se v lednu předávkoval heroinem její adoptivní syn a v listopadu zemřel i manžel.

Hvězda romské hudby

Bílá se narodila 22. května 1954 v Rokycanech v muzikantské rodině Giňů. Nejprve zpívala na rodinných slavnostech, svatbách a zábavách s cimbálovou muzikou svého otce Karola. Širšímu publiku ji objevila Zuzana Navarová. Díky ní a také díky česko-francouzskému manažerovi Jiřímu Smetanovi se Bílá s Kale zařadili mezi velké hvězdy etnické hudby. V roce 1995 jim vyšlo první album s názvem Rom Pop, které se posléze dostalo ve Francii mezi nejlepší desky roku v kategorii world music.

Navarová producentsky zaštítila i desku Kale Kaloré (1998). Na albu Rovava (2001) se zase autorsky podíleli i zakladatel slavných Gipsy Kings Chico Bouchikhi a polská hvězda Kayah. S Jánem Kuricem z Vidieku pak natočili úspěšnou desku Cigánsky plač (2002). V roce 2005 Bílá s Kale nahrála desku C'est comme ça jako poctu Navarové, která rok před tím zemřela. 

V posledních letech žila na rokycanské ubytovně, měla zdravotní problémy a vystupovala jen sporadicky. "Vlastně to tu mám ráda, sednu si na chodbu a poslouchám, jak se tu hádají, aspoň mi není smutno. Rodina se na mě vykašlala a nikdo za mnou nechodí. To je proto, že nemám peníze, jinak by tu byli furt," konstatovala v rozhovoru pro deník Blesk. Letošní oslavy Mezinárodního dne Romů doprovodí 6. dubna koncert na její památku. Pořadatelé hledají vhodné místo.

text: Roman Jireš

Témata: Věra Bílá, Kale, Zuzana Navarová

zavřít