RECENZE: Foreigner natočili hitové DVD bez nostalgie a patosu

Vydáno 21.07.2011 | autor: redakce

Léta největší slávy mají Foreigner dávno za sebou, ale v omlazené sestavě, v níž z té původní zbyl pouze kytarista a výhradní autor hudby Mick Jones, jsou vyzrálou, sympaticky přirozenou kapelou, které je patetická nostalgie cizí.

RECENZE: Foreigner natočili hitové DVD bez nostalgie a patosu RECENZE: Foreigner natočili hitové DVD bez nostalgie a patosu

foreigner
FOREIGNER
ROCKIN´ AT THE RYMAN
Trigger Productions / Edel / earMUSIC

V bonusech aktuálního DVD představí formou rozhovorů a klipů novinky z trojdisku Can´t Slow Down, aby v hlavní části takřka výhradně vzpomínali na své stěžejní hity z konce sedmdesátých a začátku osmdesátých let minulého století (Double Vision, Head Games, Cold As Ice, Dirty White Boy, Feels Like The First Time, Juke Box Hero, Hot Blooded ad.). Ale jelikož tak činí nenásilně a káží poctivý inteligentní rock, bodují nejen v baště country Nashvillu.

Jones měl vždy bujně vyvinutý cit pro hitovost, ať již v rovině odsýpavých riffovek, či slaďáku I Want To Know What Love Is, a nemýlil se ani ve volbě frontmanů, čehož je přesvědčivý Kelly Hansen dalším důkazem. Přesto nechybí ani Starrider v přednesu samotného Jonese, šestašedesátiletého rockera s dioptrickými brýlemi a pleší obkrouženou šedinami. Vlastní vystoupení se opírá především o čirou muziku, neodvádí pozornost podružnými efekty, nepočítáme-li ovšem působivé sólo na bicí odehrané zčásti holýma rukama.

Kapela vystupuje skromně, bez přehnaných gest a póz, s čímž koresponduje i vřelé, nýbrž neafektované publikum. Ze záznamu tak sálá všeobecná pohoda a radost z příjemného koncertu.

Daniel Folprecht
 4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít