RECENZE: Foreigner na oslavu 35. výročí vzniku na Acoustique obnažili své hity

Vydáno 21.09.2011 | autor: redakce

Oslavit pětatřicáté výročí kapely se dá různým způsobem. Americko-britská parta Foreigner při té příležitosti pro fanoušky připravila speciální dárek - kombinaci CD a DVD Feels Like the First Time. Soubor obsahuje dvě CD - Acoustique: The Classics UnpluggedJuke Box Heroes: Brand New Digital Recordings of Foreigner’s Greatest Hits. Na DVD najdou fanoušci záznam letošního koncertu z Chicaga.

RECENZE: Foreigner na oslavu 35. výročí vzniku na Acoustique obnažili své hity RECENZE: Foreigner na oslavu 35. výročí vzniku na Acoustique obnažili své hity

kopie -new foreigner
FOREIGNER
ACOUSTIQUE: THE CLASSICS UNPLUGGED
14 trax
Ear Music

Pojďme se podívat na to nejzajímavější z celé kolekce - CD s hity Foreigner v akustické podobě. Už první poslech napovídá, že kapela, která byla založená v roce 1976 a prodala po celém světě přes 70 milionů alb, je příliš zkušená na to, aby v unplugged verzích zněla jako nepovedená verze kamarádů od táborových ohňů.

Ze čtrnácti písní jich unplugged verze nechávající vyniknout skvělý hlas Micka Jonese nabízí plných jedenáct. Na konci alba se pak Foreigner v úplné novince Save Me, When It Comes To Love z loňského alba Can´t Slow Down a v nové verzi megahitu I Want To Know What Love Is opět mění v učebnicové představitele rocku pro dospělé.

Je to celkem dobré, ale nijak překvapivé, takže pojďme zpět k překvapivě zábavné akustice. Poměrně hodně je zde hned čtyřmi kousky zastoupeno zastoupeno debutové eponymní album z roku 1977. A každý zní trochu jinak - Long, Long Way From Home zdobí saxofon Toma Gimbela, v Cold As Ice zaujmou vícehlasy jako od ranných Beatles, Starrider vedle saxofononu obohatily i píšťaly a v obnažené podobě Feels Like The First Time ještě více vyzní její chytlavá melodie.

Zajímavostí je zařazení smyčci opentlené písně The Flame Still Burns napsané Jonesem pro fiktivní formaci Strange Fruit, která ji zahrála v roce 1998 ve snímku Pořád naplno.

Z patrně nejlepšího alba Foreigner označeného číslovkou 4 na desce najdeme parádní Waiting For A Girl Like You, která si o něžnější výraz, kterého se nyní dočkala, říkala už v době svého vzniku na začátku 80. let. Úplně jiný šálek kávy oproti původní rockové verzi představuje houslemi ozdobená podoba pecky Juke Box Hero. V celku milý pozdrav pro Elvise Presleyho pak nabízí cover jeho zásadního hitu That’s All Right.

Pro toho, kdo zná původní podobu písní z Acoustique, může jeho poslech představovat setkání s kamarádem, který se sice po letech trochu změnil a zestárl, ale pořád s ním je zábava.

BEST TRAX
: Waiting For A Girl Like You, Want To Know What Love Is, Cold As Ice

ZKUS TAKY:
Paul McCartney Unplugged (The Official Bootleg), Bryan Adams MTV Unplugged, Nirvana MTV Unplugged in New York

text: Roman Jireš
5/7
 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít