NOVÁ POSILA RÁDIA ROCKZONE

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Každý všední den ve 21:00 můžete na rádiu RockZone 105,9 slyšet hlas Sary Nowak, která na 120 minut přebírá žezlo od Petry Krajčinovič, aby provedla posluchače dalším z "Nekonečných koncertů". Její osobnost i vkus vám představí následující rozhovor.

NOVÁ POSILA RÁDIA ROCKZONE NOVÁ POSILA RÁDIA ROCKZONE

Sara Nowak prožila posledních dvanáct let neustálým cestováním mezi Lausanne a Prahou. V Lausanne byla vdaná, v Praze měla přátele. Po rozvodu se vrátila do Prahy nastálo a pomalu sem stěhuje i svou sbírku desek. "Mohla jsem si vybrat mezi odstupným a deskami. Vybrala jsem si ,samozřejmě, desky, což ho bolelo mnohem víc, než prachy," říká s uspokojením. Do klubů už dnes nechodí, živou muziku poslouchá nejraději z vinylových desek.

Je pro tebe překvapením, žes nakonec skončila jako moderátorka v rádiu?
Říkají mi sice , že mám příjemnej hlas, ale já nejsem moderátorka. Nepitvořím se jako vopice, jen pouštím muziku, o který si myslím, že je dobrá. Proto taky dělám na RockZone 105,9. Jinam bych nešla.

Ani na jiný rockový rádio?
Ne, ostatní jsou senilní. Hrajou vyžilý šedesátníky a tvářej se přitom, jako kdyby lidem sesílali z nebe manu.

Pamatuješ si, kterou rockovou skupinu jsi slyšela naživo jako první?
Jasně. Rohožky. To byla kapela z našeho gymplu. Zašly jsme na ně se spolužačkama do zkušebny a oni nám přehráli celej svůj repertoár. Takže asi 15 minut.

A první pořádnou kapelu?
Možná Guns N´Roses na Strahově. O pár dní pozdějc jsem se seznámila s jedním takovým a odjela s ním do Švýcarska. A než jsme se vzali, tak jsem viděla kdeco.

Co se ti z toho nejvíc líbilo?
Svýho času jsem nějak ulítávala na Marilyn Mansonovi. Ne, že by to byla ta nejlepší muzika, ale docela dobře jsem si to užívala.





















V tvé biografii na stránkách RockZone 105,9 je vidět, že máš docela vyhraněnej vkus.
Jo, nežila jsem si ve Švajcu špatně. Někdo jednou řekl, že bohatství kultivuje. Člověk přestane lemtat po litrech Pražskej výběr nebo Ostravskej kahan a dá si něco lepšího, i když toho vypije mnohem míň. A když v tom žiješ, přijdeš na chuť třeba i fajnovým sportům, jako koňskýmu pólu.

Kouříš?
Ano. To nejdražší, co kde vidím. Abych toho vykouřila co nejmíň. Já si to můžu dovolit, ale pořád ve mně přetrvává syndrom chudý holčičky.

Jak se to projevuje?
Třeba tím, že když jsem se jednou trávila, tak jsem prášky zapila tou nejlevnější kořalkou, která byla doma, abych manželovi neudělala moc velkou škodu.

Pojďme zpátky k muzice. Je nějaká kapela, kterou jsi toužila slyšet a nepovedlo se ti to?
Nirvana. Cobain umřel moc brzo. I když z hlediska hudby si myslím, že přesně včas. Další věci by asi nebyly už tak dobrý.

Co drogy?
Muži! Jednoznačně. Ale nejlepší droga je přeci muzika.

A proč dáváš přednost živý hudbě?
Protože je autentická. Já vím, řekneš, že tam jsou kiksy, že ve studiu uděláš lepší zvuk a podobně. Ale podstata koncertu je v neopakovatelnosti zážitku a v bezprostřednosti toho, co se na pódiu děje. Ať se na mně nikdo nezlobí, ale studiový nahrávky jsou pro mě zvlášť v posledních letech tak trochu umělohmotný.

Máš hodně těch živých desek?
Pár stovek. Některý docela vzácný, ale ono je to často i o příběhu, jak jsem se k tý nahrávce dostala. Pomalu to stěhuju do Prahy a přidávám do programu. Až to bude hotový, tak to bude nejunikátnější program tohohle typu v celý střední Evropě. To vám všem garantuju.

Sara Nowak vybírá z koncertních nahrávek každý všední večer mezi 21.00 a 23:00 v rámci pořadu Nekonečný koncert. Více info o programu rádia RockZone i o jeho moderátorech najdete na www.rockzone.cz, kde si můžete "jediné opravdu rockové rádio v Praze" i naladit.








zavřít