13 koncertů, které na jaře nesmíte propásnout

Vydáno 26.03.2015 | autor: redakce

Klasici žánrů Kiss, Def Leppard a Scorpions, nepředvídatelný Bobby McFerrin, drsňáci Rise Against nebo netradiční performance Kosheen či projetku Vivaldianno; na to vše se můžete těšit v následujících jarních měsících.

13 koncertů, které na jaře nesmíte propásnout 13 koncertů, které na jaře nesmíte propásnout


StevenWilson 4 photo Lasse HoileSTEVEN WILSON

kdy: 5. dubna - Divadlo Hybernia, Praha
cena vstupenky: 690 Kč (momentálně vyprodáno)
proč: Steven Wilson, ústřední postava Porcupine Tree, je nejvíce známý právě pro svou domovskou kapelu, s níž do roku 2010 hrával prog rock. Muzikantovy zájmy ale stanuly ještě dále, i proto spolupracoval s Yes nebo Pendulum. Rozmanitý rozptyl rozvíjí i na svých sólových deskách, kde se jednou snaží napodobit zvuk studií 70. let, podruhé se nebojí využít elektroniky určující tempo let devadesátých a nultých. Průnik rozehrává také na poli své nejnovější desky Hand. Cannot. Erase, která vyšla na začátku března. Pro Večer se Steven Wilsonem, jak je událost v Hybernii nazvána, jsou připraveny i starší kousky a jak dokazují první obrázky z turné, které navštívil rovněž David Gilmour nebo Steve Rothery, přijdou si na své všichni fanoušci.

 

 

 

ian anderson 13 20131125 1340276095IAN ANDERSON

kdy: 14. dubna - Kongresové centrum, Praha
cena vstupenky: 990Kč - 1290Kč
proč: Nejen fanouškům Jethro Tull je určeno další české představení nestárnoucího Iana Andersona (67). Zpěvák a multiinstrumentalista tentokrát představí repertoár legendárního britského hardrockového komba za asistence symfonického orchestru. Anderson se orchestrálním úpravám JT věnuje už bezmála deset let, v roce 2005 totiž vydal album Ian Anderson Plays the Orchestral Jethro Tull. Drsný hlas skotského barda a nezaměnitelný zvuk jeho flétny se bude v polovině dubna ozývat z pražského Kongresového centra.

 

 

 

vojta dyk b-side band VOJTA DYK & B-SIDE BAND

kdy: 17. dubna - La Fabrika, Praha a 18. dubna - Forum Karlín, Praha
cena vstupenek: od 690 Kč
proč: Přes kapely Nightwork a TOP Dream Copany se před lety dostal přední český zpěvák Vojta Dyk k brněnskému B-Side Bandu – velkému bigbandovému tělesu, s nímž po několik let koketoval na různých akcích s repertoárem coververzí slavných světových hitů. Loni ale uzrál čas, aby se projevili i čeští autoři a natočili album Deska. Právě k němu se letos na jaře vydali na turné. Právě to vyvrcholí v polovině dubna dvěma odlišnými koncerty - intimnějším v prostoru novodobého divadelního cirkusu La Fabrika a velkoryseji pojatém v hale Forum Karlín. A jelikož na letní festivaly již chystají pánové jiný repertoár složený tentokrát z rockových megahitů, slyšet je hrát vlastní skladby tak bude možné na jaře naposledy právě v rámci těchto dvou koncertů.

 

 

 

Lynyrd Skynyrd 1LYNYRD SKYNYRD

kdy: 1. května, Plzeň
cena vstupenek: od 490 Kč
proč: Půl století si museli čeští fanoušci počkat na první koncert Lynyrd Skynyrd v Česku. Jedna z nejlepších kapel jižanského rocku vystoupí v Plzni jako součást projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Koncert současně odstartuje program Slavností svobody u příležitosti 70. výročí osvobození města Plzeň americkou armádou, jichž se zúčastní i američtí veteráni 2. světové války. Hudební legenda existuje od roku 1964 a do povědomí celého světa se dostala v sedmdesátých letech díky hitům jako Free Bird nebo Sweet Home Alabama. Skladby Lynyrd Skynyrd zazněly i v kultovním filmu Forrest Gump nebo oblíbeném sitcomu Jmenuji se Earl. Kapelu v Plzni doprovodí Žlutý pes.

 

 

 

Scorpions 02 LRSCORPIONS

kdy: 8. května - Tipsport arena Pardubice (podle všeho už ne ČEZ Arena)
cena vstupenek: 990 - 1390 Kč
proč: Legendární rocková skupina Scorpions slaví neskutečných 50 let! Parta okolo Klause Meineho už se chystala odebrat do hudebního důchodu, českým fanouškům dávala sbohem v rámci Get Your Sting And Blackout World Tour. To začínalo v Praze v březnu 2010, aby se následně dokonce dvakrát zastavilo v Ostravě. Nyní to s loučením není tak žhavé, což naznačují potvrzené koncerty i pro rok 2016. V únoru vyšla nová studiová nahrávka Return To Forever a Pardubice budou prvním evropským městem, kde čerstvé písně můžete slyšet naživo. Scházet pochopitelně nebudou ani klasické hity.

 

 

 

 

Roxette2014 LRROXETTE

kdy: 21. května - O2 arena, Praha
cena vstupenky: 1090 - 1490 Kč.
proč: Jedna z nejúspěšnějších švédských kapel všech dob v příštím roce oslaví už 30 let na scéně, avšak sil a entusiasmu má stále dost. Vždyť na předchozím turné k poslední desce Charm School duo absolvovalo 153 koncertů, mezi nimiž nechyběla ani Praha a v setlistu megahity jako It Must Have Been Love, How Do you Do!, Joyride nebo The Look. To nejlepší ze své diskografie jistě představí i na květnovém koncertu. Letos se Marie Fredriksson a Per Gessle připomněli kompilací nazvanou The 30 Biggest Hits, na níž, jak název napovídá, nalezneme tři desítky největších hitů.

 

 

 

 

DEFL Online Poster 01DEF LEPPARD

kdy: 22. května - ČEZ aréna, Ostrava, 23. května - O2 arena, Praha
cena vstupenky: 990 - 1490 Kč
proč: S více jak 100 miliony prodaných kopií svých desek po celém světě jsou Def Leppard i nadále jednou z nejdůležitějších světových rockových formací. Patří také mezi osm anglických kapel/umělců, jimž se dostalo ocenění Diamond Award v USA. V síni slávy dělají společnost takovým velikánům, jako jsou The Beatles, Elton John, Pink Floyd, George Michal, Eric Clapton a Bee Gees. Na našem území letos letos zaburácí hned dvakát. Nejprve se předvedou 22. května v Ostravě a o den později v Praze. Kapela se do Česka vrátí po dvanácti letech od svého posledního koncertu u nás. Jako host se představí domácí legenda Citron.

 

 

 

KOSHEEN vizuál PRAHA k TZKOSHEEN & BOHEMIAN SYMPHONY ORCHESTRA PRAGUE

kdy: 2. června - Forum Karlín Praha, 5. června - Bobycentrum Brno
cena vstupenek: od 690 Kč
proč: Bristolští Kosheen tak dlouho snili o živém vystoupení se symfonickým orchestrem, až se jejich sen stane skutečností. Zahrají si s 11 členy Bohemian Symphony Orchestra Prague, které od pultíku povede dirigent Martin Šanda. Orchestr se věnuje croossoverovým projektům pravidelně, ve spojení s rockovou muzikou. Tentokrát symfonici podpoří svými nástroji elektronický zvuk Kosheen a jejich dosavadní tvorbu v nových aranžích. Premiéra jejich spojení se odehraje právě na těchto dvou koncertech v Česku. Zatímco v Praze Kosheen vystoupili minulý rok, v Brně hráli naposledy před 4 lety - tedy ještě před vydáním posledního alba Solitude i předchozího Independence.

 

 

viva 1200x1200 prahaVIVALDIANNO

kdy: 4. června - 11. června
proč: Vivaldianno s podtitulem Město zrcadel je velmi ambiciózním pokračováním projektu Michala Dvořáka (Lucie) a houslového virtuosa Jaroslava Svěceného. Na programu je pět zastávek: 4. 6. Bratislava, Hala Istropolis, 6. 6. Ostrava, Hala Gong, 8. 6. Brno, Hala Rondo, 10. 6. Praha, O2 Aréna, 11. 6. Plzeň, Hala TJ Lokomotiva. Na turné budou hostovat Li Chuan Yun - geniální čínský houslista, který hraje na housle od svých tří let, a Američanka Tina Guo - hráčka na cello, jež si zahrála mimo jiné s hvězdami jako Carlos Santana, Foo Fighters nebo Peter Gabriel. Vizualizace, animace a scénografii má na starosti japonský výtvarník z Tokia Kosuke Sugimoto.

 

 

 

 

DAVID GUETTA 2015DAVID GUETTA

kdy: 5. června - O2 arena, Praha
cena vstupenek: 1290 Kč
proč: David Guetta platí za jednoho z nejúspěšnějších DJů současnosti. Do Česka se vrátí pět let od svého vyprodaného koncertu v Tesla Areně, tentokrát si troufne rovnou na O2 arenu. Jméno francouzského DJe, producenta a remixéra se začalo dostávat do povědomí po vydání jeho debutového alba Just A Little More Love, zatím poslední Guettova nahrávka Listen vyšla v závěru loňského roku. Guetta během své kariéry spolupracoval s hvězdami jako Kelly Rowland, Akon, Fergie nebo LMFAO.

 

 

 

 

 

bobby mcferrin RGB Carol FriedmanBOBBY MCFERRIN

kdy: 7. června - Forum Karlín, Praha a 17. června - Hala Vodova, Brno
cena vstupenek: od 890 Kč (Praha), 990 Kč (Brno)
proč: Kouzelník s vokály Bobby McFerrin si naší republiku oblíbil - ač přes rok nekoncertuje nijak intenzivně, tak v posledních letech si cestu do našich měst našel. Stihl již několikrát vystoupit v Praze, Brně i Ostravě. A téměř pokaždé s jiným programem. Jeho letošní dvě vystoupení budou také odlišná - zatímco do Prahy přijede sám a pozve si na koncert místní umělce, v Brně jej čeká česká premiéra jeho projektu vystupování s neméně slavným pianistou Chicem Coreou, držitelem celkem 22 prestižních cen Grammy. Lze tak očekávat naprosto odlišné zážitky, jaké jen dokáže autor jím dnes již zatracovaného hitu Don't Worry Be Happy vykouzlit.

 

 

 

KISS1 - PC Brian Lowe -  copyright KISS Catalog Ltd LRKISS

kdy: 8. června - O2 arena, Praha
cena vstupenek: 1350 - 1990Kč
proč: KISS je jedna z mála kapel, která odstartovala svoji hvězdnou dráhu na počátku sedmdesátých let a udržela se na výsluní až do současnosti. To především díky až fanatické oddanosti svých skalních fanoušků - členů KISS Army. Do Prahy kapela zavítá po dvou letech a na setlistu má samozřejmě kromě songů z posledního alba Monster ty největší hity ze své historie - ne nadarmo je toto turné nazváno "40th anniversary tour". Pro fanoušky je tento koncert téměř povinnost, pro všechny ostatní jedna z posledních příležitostí vidět naživo kapelu, která spoluzakládala hard rock.

 

 

 

 

RA photo by LeAnn MuellerRISE AGAINST

kdy: 9. června - Incheba aréna, Praha
cena vstupnek: 790Kč
Proč: Po bezmála tříletém čekání se české publikum konečně dočká - Rise Against opět dorazí do Česka. Americká kapela se v pražské Incheba aréně zastaví v rámci druhé části turné k poslední desce The Black Market, která vyšla začátkem minulého léta. Rise Against vznikli v roce 1999 a již od prvních alb slavili úspěchy na scéně amerického undergroundu. Smlouva u nahrávací společnosti Geffen vynesla kapelu na výsluní a zajistila jí také komerční úspěch, následující alba pod velkým labelem dosáhla zlata a platiny. Skupina je proslulá nejen svými energickými koncerty, ale také politickou a sociální angažovaností a aktivismem za ochranu zvířat. Pokud ještě nemáte lístek na koncert, pospěšte. Vystoupení v Incheba aréně bylo před třemi lety beznadějně vyprodané.

 

 

 

text: TZ, redakce

 


KISS1 TOP

zavřít