-123 min se na nové desce zasnili

Vydáno 21.10.2009 | autor: PR

Nabízíme rozhovor se Zdeňkem Bínou z -123 minut. Kapele v těchto dnech vychází nové album Dream.

-123 min se na nové desce zasnili -123 min se na nové desce zasnili

Dream je nová řadová deska po 4 letech. Uteklo to? Co mezitím dělali -123min.?
Pořád jsme hráli doma i v zahraničí,v polovičce toho období,jsme měli už jednu desku roztočenou,ale díky změně na postu bubeníka, jsme se rozhodli natočit desku novou,tak jak nám to hraje teď.

Kam se posunuli -123min. oproti předchozí rockovější Mom? Na kolik se do současné tvorby promítlo Tvé solové vystupování ?
Mám pocit ta deska i hraní teď je víc pestřejší, připadá mi že si z hudbou hrajeme a ona s náma,tak jako nikdy dřív. No a moje sólové vystupování se do Minut promítlo tím, že je na desce skladba Sol, kterou hraju akusticky a původně by mě nikdy nenapadlo,že jí budeme hrát takhle na plno elektricky.

Kromě jazzu, který už se objevoval od dob XL Live, je tu i trochu více etnických hudebních prvků.  Která hudba Tě nejvíce inspiruje?
Inspiruje mě hudba jako celek,protože mám rád až na výjimky všechny její barvy. Etnické vlivy ke mě dolétli hlavně z území na pokraji Indie a Pákistánu, kde se často hlas používá jako nástroj, potom mám rád arabskou a africkou hudbu.


Na albu opět vládnou anglické texty. To už se asi v minutách nikdy nezmění, že? O čem jsou tentokrát Fredrikovy texty?
Jsou styly, ke kterým angličtina patří stejně jako italština k opeře. Fredrikovy texty jsou plné emocí a každodenních radostí a starostí, které prožívá snad každý, proto je pak uvedeme na stránkách, aby se v nich posluchač mohl najít.

Předchozí desky jste nahrávali v renomovaných studiích jako je Sono, Studio V ve Zlině atd. Tentokrát ale to nebylo žádné zavedené studio. Proč?
Zavedené studio to sice nebylo,ale za to fantasticky vybavené. ( Ariston) Tam se natočily základy a potom jsme všechno dodělali ve studiu u Matouše Godíka, kterého jsme si vybrali hlavně kvůli jeho schopnostem, vlastnostem a uším.

Takže tentokrát jste vynechali matering ve Švédsku?
Ano, bylo to zbytečné, protože jsme se zvukem víc než spokojeni.

Oproti předchozímu albu opět nastala personální změna na postu bubeníka, když v dubnu 2008 s vámi začal hrát Miloš Dvořáček. Vzpomeneš si kolik bubeníků už s Tebou a Frederikem hrálo?
Před Milošem to v Minutách byli čtyři. Vnímám to jako úplně přirozený proces. A to jak ta kapela hraje teď, se mi moc líbí!


Kromě debutu Shooba Dooba měli všechny Vaše řadovky jednoslovný název. Tak je tomu i nyní. Teď už je z toho tradice? Proč Dream?
Asi to už tradice je, líbí se nám to tak. Jedno slovo a jednoduchost. Dream možná proto, jak abstraktní slovo to je,stejně jako hudba a to když na koncertech pořád improvizujeme, jako by to byl symbol atmosféry v kapele.

Další „tradicí“, bylo že „minuty“ to nikdy nepřeháněli s hosty při nahrávání alba. Jak to bylo tentokrát?
Vlastně nám hostoval jen Michal Žáček na flétny, je to asi tím že hrajeme sami až až.

Chystáte velký koncert ve Smetanově síni s Pražskou komorní filharmonií. Jak k tomu došlo?
Vzniklo to ze zájmu lidí s PKF, hlavně od Lukáše Vernera, který se chopil nelehké produkce. Půl roku na tom hodně, hodně pracujeme, v hlavách nám to zní úplně báječně, Martin Kumžák připravuje aranže, tak snad se to povede.

zdroj: Indies Scope Records
zavřít