LIVE: Koncert The Exploited, to byla skotská protisystémová smršť na Žižkově

Vydáno 30.10.2019 | autor: Iva Hadj Moussa

Je studený, pozdně říjnový večer na pošmourném Žižkově. Většina spořádaných lidí sedí doma u čaje pod dekou. A pankáči se sjíždějí do Stormu. Protože, dámy a pánové, tady dnes vystupuje hudební těleso The Exploited!

LIVE: Koncert The Exploited, to byla skotská protisystémová smršť na Žižkově LIVE: Koncert The Exploited, to byla skotská protisystémová smršť na Žižkově


THE EXPLOITED
STORM, PRAHA
29. 10. 2019

Možná bylo chybou stoupnout si hned naproti pódiu, kousek od kotle. Hned při prvním taktu se stalo přesně to, co se dalo očekávat. Někdo mi do obličeje vychrstl pivo. Což se během prvního songu Lets start the war stalo ještě dvakrát s různou intenzitou, a tak jsem se radši přesunula do zadních řad. Show pokračovala, a to s neuvěřitelnou intenzitou. Tempo bylo neskutečné, jeden nářez střídal druhý, nikdo nestál jen tak na místě, protože ta energie byla naprosto strhující.  

The Exploited rozpoutali v Praze punkové šílenství

Upřímně, u koncertů legendárních kapel zpravidla vyvstává otázka, jestli je hudební show skutečně objektivně dobrá, nebo zda tu hraje roli nostalgie po starých časech, resp. po mladých časech velké části návštěvníků koncertu. V tomto případě se, doufám, nemýlím, když řeknu, že The Exploited předvedli neuvěřitelně našláplý koncert. Kapela je přesná jako hodinky, což skvěle funguje s neomaleným a uřvaným projevem zpěvákem. Wattie Buchan se s tím opravdu nemaže, když vezmeme v potaz, že před dvěma lety prodělal vážný infarkt a bojoval o život...

Během koncertu se postupně přesouvám ještě více dozadu, dav už je na mě až příliš divoký. Co chvíli se z davu přede mnou vypotácí nějaký vyřízený pankáč rozbitý z křepčení v kotli. Punk is not dead, ale tento chlápek skoro ano! Upřímně, už dlouho jsem neviděla tolik lidí extrémně opilých lidí na jednom místě. Ale tak to má asi v případě podobných kulturních událostí být.

Mimochodem, tahle kapela je přesně o rok starší než já. Ale energie má tolik, že si proti ní připadám jako stoletá babka. Fuck the system!

Text: Iva Hadj Moussa, foto: Klára Mariňáková

Témata: The Exploited, Storm, punk

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít