Koro… co? Na některé muzikanty je pandemie krátká. Guns N' Roses hrají dál

Vydáno 16.03.2020 | autor: redakce

Týden po zákazu veřejných akcí je stále zřejmější, že pandemie nového koronaviru může mít pro hudební byznys devastující účinky. Navzdory všem varováním se někteří hudebníci s úbytkem kšeftů nehodlají smířit a chtějí koncertovat dál. Protože přece rock’n’roll!

Koro… co? Na některé muzikanty je pandemie krátká. Guns N' Roses hrají dál Koro… co? Na některé muzikanty je pandemie krátká. Guns N' Roses hrají dál

"Vyzývám všechny, kteří žijí v oblastech, v nichž lokální vlády zakazují rock’n’roll, aby zasáhli. Pište e-maily a volejte svým zastupitelům a připomeňte jim, že máme právo na shromažďování. Rock’n’roll nelze zastavit," napsal Jim Heath, který od osmdesátých let vystupuje pod pseudonymem Reverend Horton Heat.

Texaský kmotr moderního rockabilly a psychobilly připomněl, že žádné ze zrušených koncertů neodřekla jeho kapela, nýbrž pořadatelé a majitelé klubů. 

Někteří fanoušci jeho výzvu označili za stupidní, odpálkoval je ale s tím, že stupidní je vzdát se práva na shromažďování, které garantuje ústava, kvůli panice. "Nebuďte jako stádo ovcí autoritářské vlády," upozornil také Reverend.


Pět infarktů versus koronavirus

Ještě razantněji proti opatřením, jež mají zabránit šíření nového viru, vystoupil zpěvák The Exploited. "Seru na koronavirus! Prodělal jsem pět infarktů, mám bypass a kardiostimulátor," vysvětlil Wattie Buchan, proč ho nový virus chřipky nijak nevzrušuje. Zároveň dodal, že The Exploited "nejsou žádný z*urvený chcanky jako Green Day."

LIVE: Koncert The Exploited, to byla skotská protisystémová smršť na Žižkově

"Jsme skutečná kapela, žádný rušení nadcházejících koncertů nebude,“ uzavřel dvaašedesátiletý zpěvák, který jeden z infarktů prodělal v roce 2014 v Portugalsku.

Stejně tak odmítají rušit své právě probíhající turné Guns N' Roses. Před pár dny vystoupili jako hlavní hvězdy festivalu v Mexico City, kde do setlistu poprvé od roku 1993 tematicky zařadili skladbu So Fine. Axl Rose přesto podle fotek nevypadal, že mu je nějak extra skvěle.

LIVE: Guns N' Roses v Praze aneb Rockoví mohykáni uctívají rockové mohykány

Některé z koncertů v Jižní Americe musela kapela kvůli nařízením vlád posunout, stále ale chce navštívit Ekvádor, Peru, Guatemalu, Dominkánskou republiku a také Portugalsko. Do Evropy se chystá až v květnu, vystoupení jsou ale vzhledem k aktuálním okolnostem spíše nejistá.

V Americe některé koncerty stále probíhají, Británie se k zákazu shromažďování většího počtu lidí na jednom místě zatím neodhodlala.

Od vypuknutí pandemie nového koronaviru své koncerty a turné prozatím odložili Billie Eilish, Madonna, Papa Roach, Pearl Jam a mnoho dalších kapel a interpretů. Včetně Green Day.

 red

Témtata: Guns N' Roses, The Exploited, Green Day

zavřít