TOP 15 koncertních zážitků roku 2022 redakce iREPORTu: Skvělí Green Day, talentovaná Dua Lipa i Stromboli v lomu Velká Amerika

Vydáno 01.01.2023 | autor: iREPORT

Když jsme se našich redaktorů a fotografů zeptali na to, který koncert či festival si letos nejvíce užili, museli se trochu zamyslet. Koncertů navštívili spoustu, ale vypíchnout nějaký? To byl oříšek. Přeci jen, do České republiky letos dorazily hvězdy jako Rammstein, Metallica, Imagine Dragons, OneRepublic, Harry Styles, Guns N' Roses... A takhle bychom mohli ještě dlouho pokračovat. Nakonec se jim však podařilo svůj "nej" zážitek vybrat. Hned čtveřice spolupracovníků zvolila za top koncert roku Green Day na Rock For People. Vzpomněli jsme si ale také na festival Brutal Assault, show My Chemical Romance, Helloween, The Smile či z českých interpretů vystoupení Stromboli, Kabátů a Tata Bojs.

TOP 15 koncertních zážitků roku 2022 redakce iREPORTu: Skvělí Green Day, talentovaná Dua Lipa i Stromboli v lomu Velká Amerika TOP 15 koncertních zážitků roku 2022 redakce iREPORTu: Skvělí Green Day, talentovaná Dua Lipa i Stromboli v lomu Velká Amerika


Stromboli
Lom Velká Amerika
20. 7. 2022

Největším koncertním zážitkem roku 2022 byl pro mě koncert Stromboli v lomu Velká Amerika. Už jen lokace samotná je velice zajímavá, ale koncert tam - to je další level. Tím více, když je interpretem legenda Stromboli v původní sestavě. Kombinace těchto faktorů byla velmi silným zážitkem.
(Jan Urbánek)

Stromboli se loučili, s fanoušky tančili okolo ohňů v lomu Amerika

Green Day
Rock For People, Hradec Králové
18. 6. 2022

Srdeční záležitost! Tři roky čekání vynahradily tři koncerty - Berlín, Hradec Králové, Dublin. Ten nejlepší se odehrál z první řady v mým Hradci Králové. Billie Joe Armstrong je frontman, kterému zobete z ruky hned, co vyjde na pódium. Snová kapela pro organizátory festivalu, která svým vystoupením nasadila vysokou laťku pro hudební kolegy, jež na Rock For People v budoucnu vystoupí. “Let´s Go Fucking Crazy” - chycená tour vlajka mým hudebním idolem? To už nic nepřebije.
(Dominik Kačerovský)

Dlouho jsem přemýšlela, zda pro mě akcí roku byl květnový koncert Rammstein, nebo festival Rock For People s mými oblíbenci Green Day či Fall Out Boy. Nakonec, vzhledem k tomu, že jsem na druhou jmenovanou akci čekala tři roky, vyhrál právě Rock for People. Vystoupení Fall Out Boy bych u kapely reklamovala, ale Green Day nezklamali. Zpěvák Billy Joe Armstrong je neskutečný frontman, dokáže si publikum získat během prvních vteřin a věříte mu, že ho to doopravy baví. Green Day vsadili na osvědčené hity, sama bych brala trochu více novinek, ale to nic nemění na tom, že to byl fenomenální zážitek.
(Barbora Turková)

Závěrečný den Rock For People patřil Green Day, Sum 41 a Weezer, bavila i Vypsaná fiXa

Akcí jsem zažila dostatek, ale jednoznačně nejvíc pro mě byl koncert Green Day na Rock For People. Na tu skvělou atmosféru před stagí se rozhodně vyplatilo si pár let počkat.
(Šárka Preslová)

Letošním ročníkem se pro mě stal festival Rock For People zase o něco oblíbenějším, než byl předtím. Moc mě bavily koncerty Green Day, Royal Blood a Biffy Clyro. Díky festivalu jsem objevila kluky z Boston Manor.
(Lucie Nohlová)

My Chemical Romance
Praha, O2 arena
11. 6. 2022

Velký comeback populární emokapely z první dekády tohoto milénia. Původně měla parta z amerického New Jersey vystoupit již o rok dříve, nicméně čekání se rozhodně vyplatilo. Publikum kapele doslova viselo na rtech a odzpívalo s ní vlastně celý koncertní set. V sestavě je i po letech vidět nesmírná energie, a to i přesto, že gesta frontmana Gerada Waye už nejsou tak moc emo jako v dřívějších letech. I tak to bylo pro stárnoucí mileniály velký flashback se vším všudy.
(Tomáš Kocian)

I'm finally okay! aneb Praha se konečně dočkala My Chemical Romance

Brutal Assault
Josefov
9. - 13. 8. 2022

Vystoupení Unearth na Brutal Assault bylo z mého pohledu velmi očekávanou událostí. Syrový metalcore kapely mi utkvěl hodně v paměti. V každé písni zněly tvrdé riffy s melodickými vyhrávkami kytar a dunící bubny. Celý koncertní set byl jedním velkým nářezem, který si zúčastnění evidentně užívali. Na tuto kapelu jsem se těšil celý festival a naživo byla opravdu skvělá!
(Petr Klepetko)

Brutal Assault je za námi. Pořádnou dávku ironie přivezla Insania a pravý blackmetal Mayhem

Helloween
Praha, O2 arena
30. 6. 2022

Návrat dvojice Hansen & Kiske mě potěšil, koncert v roce 2017 nadchnul, nezklamala ani nová deska nazvaná Helloween (2021). Rozhodnutí vyrazit na další vystoupení tedy bylo snadné. Když hned v úvodu zazněla vynikající skladba Skyfall, bylo jasné, že ani tentokrát nepojedu domů zklamaný. Tím spíš, když postupně přišla řada i na hity Future World, Dr. Stein, Keeper Of The Seven Keys nebo I Want Out. Rovněž členové kapely si z Prahy odvezli cenný suvenýr v podobě Zlaté desky díky prodejním číslům posledního alba.
(Tomáš Rumler)

Helloween druhým objektivem. Po pěti letech opět zahráli v Praze

Kabát
Hradec Králové
15. 11. 2022

Nákup vstupenky: 11/2019. Koncert: 11/2022. Tři roky jsem opatroval vstupenku, chvílemi i ztrácel naději, že ji ještě někdy využiji. Čekání na tuzemskou rockovou stálici se ale bohatě vyplatilo. Písně z novinky El Presidento byly příjemným zpestřením, Kabát by ale koncert bez problémů naplnil jen z osvědčených fláků. Vyzdvihnout je třeba naprosto luxusní zvuk, který zážitek z celé show posunul na další level.
(Tomáš Rumler)

UK Subs
Pod parou, Trutnov
29. 7. 2022

Česká republika určitě přivítala věhlasnější soubory a zažila okázalejší show před mnohem početnějším publikem. Přesto mezi nejvýraznější momenty uplynulých měsíců musím zařadit i vystoupení UK Subs na festivalu Pod parou. Těšení se na punkovou legendu se mísilo s obavami, zda jsem správný čas na jejich koncert o pár (desítek) let nepropásl. Frontman Charlie Harper ale i v 78 letech předvedl svěží výkon. Klobouk dolů! Navíc jsem se dočkal i oblíbené pecky Down On The Farm.
(Tomáš Rumler)

Tata Bojs
Ostrava, Gong
8. 12. 2022

Mnohokrát odkládaný koncert Tata Bojs v ostravském Gongu byl rozhodně tím nejlepším ze série crossoverových koncertů. Show diváci odměnili odezvou, jakou Janáčkova filharmonie jen tak nezažije, a rozhodně zaslouženě.
(Alena Kaňová)

Tata Bojs jinak. Sestava zahrála Ostravě své písně za doprovodu Janáčkovy filharmonie v unikátních aranžích

The Smile
Praha, Forum Karlín
19. 5. 2022

Radiohead jsem naživo bohužel ještě neviděla, vystoupení The Smile - letos složené kapely multiinstrumentalistů Thoma Yorka a Jonnyho Greenwooda z Radiohead a Toma Skinnera ze Sons of Kemet, bylo ale víc než skvělou náhradou. Sestavě se podařilo vytvořit perfektní desku, kterou sama nominuji na Album roku, a dokonale se jí povedlo představit ji v rámci pražského koncertu ve Foru Karlín.
(Barbora Kubalová)

LIVE: Pražský koncert The Smile fanoušky neroztančil, ale okouzlil

Dua Lipa
Sziget, Budapešť
10. 8. 2022

Člověk až žasne, kolik textů umí Dua Lipa nazpamět, protože skoro každá písnička je HIT. Na Szigetu Dua předvedla skvělou taneční show, komunikaci s publikem a zpěv byl perfektní.
(Tereza Slowiková)

Sziget festival zahájili Dua Lipa, Nova Twins, Milky Chance i Remi Wolf

Sigur Rós
Praha, O2 universum
9. 10. 2022

Za nejlepší koncertní zážitek tohoto roku považuji vystoupení islandských Sigur Rós. Komornější O2 universum pro ně bylo ideálním prostorem, který dal vyniknout naléhavosti skladeb. Zvuk byl opravdu dokonalý a Sigur Rós měli vychytaný každičký detail. Genialita a úchvatnost sama.
(Dominik Pavliš)

LIVE: Sigur Rós přivezli z Islandu řádnou dávku emocí. Fanoušci byli z audiovizuálního tripu nadšení

Guns N´Roses
Praha, Letňany
18. 6. 2022

Pro někoho klišé, pro někoho zážitek... Pro fanoušky Guns N´Roses asi povinnost tuto událost navštívit. Nechyběly ty největší hity, koncert trvající tři hodiny a kapela podle mě v super formě a ano, i Axl... Škoda jen, že ten mikrofon na konci koncertu neletěl o dvě řady dál. (smích)
(Petr Hanč)

LIVE: Guns N' Roses ovládli pražské Letňany tříhodinovým setem. Svou show věnovali Ukrajině

Text: redakce iREPORT, foto: Lukáš Knoll, Tomáš Jeřábek, Katarina Benzová, Pavla Dolanská, David Webr, Lukáš Zima, Lucie Nohlová, Jan Kuča, Filip Kůstka
Témata: Green Day, Rock For People, Brutal Assault, Guns N´Roses, My Chemical Romance, Sigur Rós, Tata Bojs, Stromboli, Kabát, Helloween, The Smile, Dua Lipa, UK Subs

zavřít