Nesmrtelné soundtracky | Strážci Galaxie: Ve vesmíru osmdesátkových hitů

Vydáno 29.06.2020 | autor: redakce

Na svém počátku vznikly soundtracky za konkrétním účelem filmu. Měly dokreslit jeho atmosféru a podbarvit dialogy, zároveň však mohly celý snímek úplně zničit. Nikdo od nich však nečekal, že se z nich postupem času vytvoří specifický hudební žánr, a že jeho skladatelé budou mít samostatné koncerty ve velkých halách po celém světě. Další díl seriálu o soundtracích patří hudbě ke Strážcům Galaxie

Nesmrtelné soundtracky | Strážci Galaxie: Ve vesmíru osmdesátkových hitů Nesmrtelné soundtracky | Strážci Galaxie: Ve vesmíru osmdesátkových hitů

Když v roce 2014 spatřila světlo světa marvelovka Strážci Galaxie od režiséra Jamese Gunna, celý Marvel Cinematic Universe se otřásl v základech. Vtipnou a nápaditou podívanou skvěle okořenil soundtrack složený ze sedmdesátkových a osmdesátkových hitů. Za jejich výběrem stál právě režisér James Gunn a rozhodně se nespletl. 

Walkman Sony TPS-L2

Jedním z důvodů, proč tenhle soundtrack představuje zkrátka trefu do černého, je jeho propojení s dějem. Skladby, které ve filmu zazní, totiž většinou poslouchá hlavní hrdina Peter Quill aka Starlord na kazetách ve svém walkmanu Sony TPS-L2. Právě tahle kazeta a walkmen mu zůstávají jako jediné pojítko s planetou Zemí. Ale dost spoilerů.

Nesmrtelné soundtracky | Amélie z Montmartru: Esence francouzské něhy i podivnosti

Tuhle formu spojení s filmem ovšem filmoví fajnšmekři jistě ocení. Quill se takhle řadí po bok filmových postav, které jsou milovníky hudby. Vzpomeňme třeba na Alexe z Mechanického pomeranče, ale to byla trochu jiná hudba. 

Strážci Galaxie jsou totiž komedií, ve které se kromě ňoumy a sympaťáka Quilla objevuje třeba po zuby ozbrojený mýval Rocket, humanoidní strom Groot, nebo tajemná vražednice Gamora. Tedy dost nesourodá partička, která potřebuje zachránit galaxii. A ruku na srdce: co může vesmírnou podívanou o bizarní partě (anti)hrdinů stmelit víc než sbírka osmdesátkových hitů?

Splněná očekávání

Filmové score, které doplňuje známé pecky, má na svědomí Tyler Bates, skladatel, který například hrál v doprovodné kapele Marylina Mansona a dále spolupracoval s lidmi jako Rob Zombie nebo Zack Snyder. Očekávání byla tedy veliká. Score k připravované marvelovce toho roku Captain America: Návrat prvního Avengera dopadlo hrozně a sklidilo vlnu kritiky. 

Nesmrtelné soundtracky | Tenkrát na Západě: Velké emoce, které neomrzí

Volba Tylera Batese navíc rozhodně nebyla sázkou na jistotu, ale on odvedl profesionální práci, a rozhodně nijak nezklamal. Nevznikla sice žádná melodie, kterou byste si po zhlédnutí filmu broukali (tuto roli měly ostatně zaujmout zmíněné osmdesátkové pecky), ale jako dokreslující prvek jeho práce zafungovala výborně. 

Třetí nejprodávanější vinyl dekády

Nicméně zpátky k důvodům, proč si tenhle soundtrack zaslouží statut výjimečnosti. Tedy díky skvělé hudební dramaturgii, která neomylně vybrala pecky, jež k intergalaktické zabijačce sedí jako Quill v kokpitu.

Nesmrtelné soundtracky | Mrtvý muž, který nezemřel

Není bez zajímavosti, že se v lednu tohoto roku stal soundtrack sve Spojených státech amerických a Kanadě třetím nejprodávanějším vinylem vůbec. Na prvním místě přitom skončili Beatles s albem Abbey Road a na druhém Pink Floyd s ikonickým The Dark Side of the Moon. To není špatná společnost, ne?

Text: Marek Blažíček

Témata: soundtrack, Strážci Galaxie, vinyl, Tyler Bates

zavřít