Michal Dvořák interview: Cítím se jako renesanční člověk a lebedím si v tom

Vydáno 18.07.2017 | autor: Hana Bukáčková

Kdo chce letos vidět Lucii, nezbývá mu nic jiného, než vyrazit na její jediný letošní koncert, který 24. srpna zahájí festival Soundtrack Poděbrady. Už druhým rokem ho pořádá Michal Dvořák a i na letošek slibuje bohatou přehlídku filmové hudby spojenou s audiovizualizací. V rozhovoru nám také prozradil, jak to vypadá s novou deskou Lucie a jak se prodávají lístky na megakoncerty, řeč padla také na projekt Vivaldianno

Michal Dvořák interview: Cítím se jako renesanční člověk a lebedím si v tom Michal Dvořák interview: Cítím se jako renesanční člověk a lebedím si v tom

Michale,  v rámci Soundtracku Poděbrady se uskuteční letošní jediné české vystoupení Lucie, na co se fanoušci mohou těšit? 


Jsou letos na Soundtracku Poděbrady oproti loňskému nultému ročníku nějaké novinky?
Měli jsme v plánu zrealizovat velký stan, který měl být postaven na louce mezi zámkem a jezerem, ale bohužel to na letošní ročník nestihneme, tak snad příští rok. Na letošek máme naplánováno hodně technických vychytávek. Mladé a neklidné chceme v parku zabavit hudbou k počítačovým hrám a nejmodernějším technologiím, tzn. holografické brýle, 3D, virtuální realita atd. Nejlepší by bylo, kdyby se všichni přišli přesvědčit osobně, protože jak se říká, o hudbě se blbě mluví, ta se dobře poslouchá. (úsměv)

Festival Soundtrack Poděbrady uvidí jediný letošní koncert Lucie i držitele Oscara Nicolu Piovaniho

Jak jsi byl spokojený s loňským ročníkem?
Přišlo patnáct tisíc lidí, to hovoří samo o sobě. (úsměv) Samozřejmě jsme se poučili z různých logistických chyb, které se nám přihodily.

SOUTĚŽ: Lucie ve filmu – Soundtrack Poděbrady

PODĚBRADY JSOU PRO FESTIVAL JAK DĚLANÉ, BARTOŠKA SEZÓNU OTEVÍRÁ, MY JI SOUNDTRACKEM ZAVÍRÁME

Proč se festival koná v Poděbradech? Pokud se nepletu, jsi rodilý Pražák…
Z jednoho prostého důvodu, Poděbrady jsou krásné lázeňské město a jeho dispozice jsou úžasné - řeka, jezero, golfové hřiště, louky, parkurové kolbiště, zámek s nádvořím, dvě fotbalová hřiště/stadiony... takže Poděbrady jsou na to jak dělané. Zároveň jsme chtěli, aby to byl "festival na dojezd".

Lucie vydá po šestnácti letech nové album Evolucie a vyrazí na halové turné


foto: Alexandra Laňková

Soundtrack je o filmové hudbě, sám jsi autorem hudby k několika filmům. Pracuješ momentálně na nějaké další, nebo žiješ jen přípravou festivalu a svými dalšími projekty?
Filmovou hudbu jsem opustil, protože je to specifická disciplína, zároveň se změnil styl filmové muziky. Teď se vše dělá narychlo, není prostor na velká symfonická tělesa a mě spíš začalo zajímat propojení hudby a obrazu, čehož je jasným důkazem Vivaldianno, který jsme v roce 2015 povýšili na velký halový projekt s mezinárodní účastí a velkými 3D animacemi. Velké projekty mě baví, takže Soundtrack je toho také jasným důkazem. Chystám projekt v podobném duchu Vivaldianna, ale bude to tentokráte o jednom výtvarníkovi.

Jsi muž mnoha profesí, která je ti nejbližší?
To jsi trefila hřebíček na hlavičku, cítím se jako renesanční člověk a i si v tom lebedím. (úsměv) V umění souvisí všechno se vším. Baví mě dělat sochy, měl jsem štěstí absolvovat u Franty Švancara v jeho keramické dílně pár měsíců... Jak říká Neruda: "Čím vším jsem byl, byl jsem rád." V umění se jednotlivé obory do sebe prolínají. Vše považuju za jeden velký balík umělecko-emociálních věcí, které spolu souvisí, takže mám pocit, že dělám na tom samém.


S projektem Vivaldianno Dvořák naplnil O2 arenu. Foto: Lucie Levá

VIVALDIANNO NENÍ ŽÁDNÝ OKRESNÍ PŘEBOR, VIDĚLO HO PŘES STO TISÍC DIVÁKŮ

O Vivaldiannu jsi prohlásil, že je to nejúspěšnější český hudební projekt v historii, není to trochu pochlebování?
Myslím si, že projekt, který měl v zahraničí přes sto tisíc diváků, je opravdu velmi úspěšný. (úsměv) Řekl bych, že tohle není vytahování. Je samozřejmě hodně "projektů", které v zahraničí fungují a se kterými bych se nedokázal srovnávat. Dokázali jsme vyprodat velké sportovní haly v Londýně, Istanbulu, Bukurešti, Budapešti, teď jsme podepsali Moskvu… takže to není moje sebestředná vychloubačnost, ale je to fakt. (smích) Kde všude jsme hráli s Vivaldiannem, tam máme kontrakty na příští rok a ještě ve větších prostorách. To, že s námi hostují zahraniční hvězdy včetně violoncellistky od Hansa Zimmera - Tina Guo, která hraje na el. cello, ale i na akustické a spolupracovala s Peterem Gabrielem, Jamesem Hornerem, Foo Fighters, Al di Meolou a dalšími, ukazuje, že nejsme žádný okresní přebor. (smích)

LIVE: Projekt Vivaldianno v O2 areně oslavoval život a dílo génia Vivaldiho

S projektem jste projeli hodně zemí, kde byli nejvíc nadšení?
Reakce jsou různé dle naturelu národů. Jednoznačně nejvíc reagovali lidé z Jižní Koreje – v Soulu. Dokonce jedna hudební škola přišla třikrát za sebou na koncerty, dostal jsem od každého z nich děkovný dopis. Lidi tam jsou velmi citlivě orientovaní na kulturu a jsou velmi vzdělaní. Jejich přehled o evropské kultuře je až zarážející.

Jaroslav Svěcený interview: Vivaldianno je forma terapie

Na jakém nejzajímavějším místě jsi hrál?
Hráli jsme v Izraeli s Vivaldiannem, jejich náboženství zakazuje v sobotu tleskat a my jsme to nevěděli a dozvěděli se to až na místě. Naštěstí se našlo dost těch, kteří nebyli tak ortodoxní a tento zákaz porušili. (smích)

Příští rok plánujete tři velké koncerty s Lucií, jak to vypadá s prodejem lístků? Budete přidávat koncerty?
Lístky se prodávají dobře. (úsměv) Jsme na to připravení, počítáme s touto variantou, ale uvidíme půl roku předem, jak to bude. Teď je zbytečné to řešit.

Koncerty jsou až v listopadu 2018, v jaké fázi jsou přípravy?
Zkoušíme, připravujeme novou desku. Koncerty budou převážně spojené s novou deskou. Ale určitě vymyslíme speciální vizuální pódiovou scénu.

TOP 8 největších hitů Lucie: Zpívali o drogách, panictví i nechráněném sexu

Jak často se scházíte?
Teď v létě v období festivalů a koncertů s vlastními projekty je to náročnější, ale scházeli jsme se tak čtyřikrát týdně.

V jaké fázi tvoření je nová deska Evolucie, která má vyjít příští rok?
Zatím máme hotových devět věcí, ale je potřeba udělat toho víc, cca čtyřicet demáčů, ať máme z čeho vybírat. (úsměv)

Na tiskové konferenci jste uvedli, že oslovíte i jiné autory, podílíte se zatím na ní sami, nebo jste někoho oslovili?
Zatím jsou to čistě naše věci. Ale nikdy jsme se před ničím neuzavírali. Když se nám všem bude líbit píseň od jiného autora, nevidím problém, proč ji nehrát. Tvorba Lucie je pestrá jako její samotné složení, ze čtyř odlišných osobností, které stojí na úplně jiných pólech hudební hvězdice, ale v každém případě nás to zároveň posouvá zase o kousek dál.

 

MOMENTÁLNÍ ATMOSFÉRA V KAPELE JE NEJLEPŠÍ ZA POSLEDNÍCH ŠESTNÁCT LET

Když jste v kapele všichni jiní, dokážete se shodnout?
Počet našich rozpadnutí ti na tuto otázku může odpovědět. (smích) Momentální atmosféra uvnitř kapely je nejlepší, co za posledních šestnáct let byla. Vždy jsme se hádali kvůli muzice a kam má kapela směřovat. Jak jsme všichni jiní, tak jsme měli protichůdné názory a každý si to představoval jinak. Je to třaskavá směs koření, která lidi baví. Lucie je světově neuchopitelná skupina, nic podobného totiž asi nenajdeš. (smích) Ale nikdy jsme se nehádali kvůli blbostem.

vložte odkaz, text nemažte

První singl by měl světlo světa spatřit ještě tento rok, je to pravda?
Spíš to bylo zbožné přání promotéra. (smích) Ale pokud má být dobrý, tak si myslím, že může vyjít nejdřív na jaře příštího roku.


Lucie na archivním snímku z konce 80. let

V rámci Andělů jste byli vyhlášeni kapelou čtvrtstoletí, není to pro vás tak trochu závazek?
Není. Samozřejmě že nás to těší, ale hudba není běh na sto metrů, nedá se v ní změřit, kdo je lepší a kdo horší. Je skvělý, že na nás stále chodí lidi, zájem neutuchá, přeskočil i o generaci dál. Ale jinak nemá cenu nějak kolem toho hysterčit, práci neuděláme lepší či horší než jindy, jdeme do toho naplno jako předtím.

Desku vydáte po šestnácti letech, nebojíte se, že to může skončit fiaskem?
Nacházíme se v jiné době, desky se neprodávají…. Neočekávám od toho popravdě nic, než že to uděláme naplno a že naše energie, pocity a atmosféra ve skladbách chytne i někoho jiného.

Otázka na závěr… Neplánuješ nějaký projekt se svojí ženou (DJ Lucca, pozn. redakce)?
Už jsem s ní spolupracoval na tracku Japan Sugar, který běžel i na MTV. Techno mě celkem baví, takže to není vyloučené. (úsměv)

Text: Hana Bukáčková, foto: Alexandra Laňková, archiv, Tomáš Martinek

Témata: Lucie, Michal Dvořák, Evolucie, Vivaldianno, DJ Lucca, Soundtrack Poděbrady

zavřít