BLOG: Michal Dvořák o festivalu Soundtrack Poděbrady - První impuls uspořádat ho přišel už v 90. letech

Vydáno 26.08.2017 | autor: redakce

Soundtrack Poděbrady - Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií začal exkluzivním koncertem Lucie už ve čtvrtek večer, probíhá ale i po zbytek víkendu. Atraktivní filmově-hudební přehlídka nabídla v pátek koncerty Jana P. Muchowa a Jaroslava Uhlíře a na sobotu si nachystala další lahůdku, představí se držitel Oscara Nicola Piovani. Více nám o festivalu prozradil jeho ředitel Michal Dvořák ve svém blogu. 

BLOG: Michal Dvořák o festivalu Soundtrack Poděbrady - První impuls uspořádat ho přišel už v 90. letech BLOG: Michal Dvořák o festivalu Soundtrack Poděbrady - První impuls uspořádat ho přišel už v 90. letech

Nápad udělat festival věnovaný filmové hudbě se mi klubal v hlavě dlouhou dobu. Takovým prvním impulsem byla někdy v polovině 90. let návštěva filmového festivalu v belgickém Gentu, kde jsme byli s jedním českým filmem. Hrozně se mi líbilo, jak to tam žilo, jak festival zabydlel prakticky celé město, spousta projekcí v kinech, ale venku další zábava pro každého - koncerty, divadlo, výstavy, alternativní kulturní nebo třeba ekologické projekty. 

FOTOREPORT: Na koncert Lucie na Soundtracku Poděbrady dohlížel z nebes Radim Hladík

Taky si dobře vzpomínám na divadelní poutě na Střeleckém ostrově. Tam se vždycky potkala celá Praha a vlastně i celá republika. A zase to samé: inteligentní program, příjemný prostor, kde lidi rádi stráví nějakou dobu se svými kamarády nebo s rodinou.


foto: Jarda Hudec

A samozřejmě musím zmínit i festival ve Varech, kam chtě nechtě i my, Pražáci, musíme každý rok vyrazit, někdy pracovně, někdy jen tak za zábavou, za filmy a za přáteli.

LIVE: Lucie zahájila jediným letošním koncertem v Česku Soundtrack Poděbrady. Radim Hladík byl oceněn za umělecký přínos

Za poslední roky se z hudby k filmům, ze soundtracků, stalo respektované odvětví. Ty nejlepší z nich mají prodeje jako leckterá popová hvězda (a leckterá hvězda touží mít svou písničku na soundtracku filmového hitu, protože to z ní spolehlivě udělá hit…), hudební skladatelé jako John Williams, Ennio Morricone nebo Hans Zimmer, se kterým jsem měl možnost spolupracovat, jezdí světová turné a vyprodávají stadiony - a to i u nás, v Čechách a na Moravě.

To co je, myslím, na filmové hudbě přitažlivé, jsou emoce. Filmová hudba je pro každého, každý si tu najde svůj oblíbený styl, ať už je to rock nebo vážná hudba, ale vždycky je to muzika, ve které jsou silné emoce, protože podkresluje či dotváří filmový děj, osudy a dramata filmových hrdinů, obrazy na filmovém plátně… Ne náhodou je film považován za magický a nejkomplexnější druh umění, v němž musejí všichni zúčastnění tvůrci přispět tím svým kouskem do konečné skládačky, přispět svou kreativitou, ale zároveň se i podřídit celku, celkovému výsledku - filmu.

Michal Dvořák interview: Cítím se jako renesanční člověk a lebedím si v tom


Michal Dvořák a P.B.CH. na zahájení festivalu. Foto: Hana Poláchová

Dobrý festival vnímám hlavně jako ten prostor, místo, kde se v určitou chvíli potkají zajímaví lidé se zajímavými nápady, kde vidíme výsledky jejich práce, ale možná právě teď a právě tady vznikají i nová, v budoucnu úspěšná díla a skvělé projekty. Právě o takový festival se v Poděbradech snažíme, právě takový festival nás baví a víme, že v tom nejsme sami. Fanoušci dobrých filmů a dobré muziky za námi jezdí z celé republiky už druhým rokem a je jich čím dál víc. To nám dává sílu v tom pokračovat . i když je to docela náročný a drahý koníček.

Michal Dvořák
Ředitel a iniciátor festivalu Soundtrack Poděbrady

foto: Alexandra Laňková, Hana Poláchová, Jarda Hudec

Témata: Soundtrack Poděbrady, Michal Dvořák, Lucie

zavřít