Zemřela královna českého šansonu Hana Hegerová

Vydáno 23.03.2021 | autor: redakce

Ve svých 89 letech zemřela Hana Hegerová. Úmrtí první dámy československého šansonu potvrdil její blízký přítel Tomáš Padevět. „Zemřela obklopena rodinou v Nemocnici Na Homolce,“ uvedl.

Zemřela královna českého šansonu Hana Hegerová Zemřela královna českého šansonu Hana Hegerová

Hegerová byla v nemocnici hospitalizovaná před měsícem po zlomenině krčku. Narodila se 20. října 1931 v Bratislavě, kde také navštěvovala baletní školu. Ve svých dvaceti letech se stala členkou Divadla Petra Jilemnického v Žilině, v roce 1954 pak získala pod jménem Hana Čelková titulní roli ve filmu Frona.

RECENZE: Šarmantní, dramatická i šibalská Hana Hegerová - zloděj čas je na její písně krátký

V 60. letech hostovala v pařížské Olympii, což jí vyneslo přezdívku Piaf z Prahy. Kromě jiného vystoupila na Světové výstavě v Montrealu a všimli si jí také v Německu, kde účinkovala v několika televizních pořadech NDR.

Na konci 70. let se Hegerová dostala do vězení. Byla tehdy obviněna ze zpronevěry financí, když si nechala na svém účtu částku, která ve skutečnosti patřila Karlu Gottovi. Zpěvačka se bránila tím, že si myslela, že jde o honorář z Německa.

Mezi její nejznámější písně patřily Vana plná fialek, Levandulová, Milord nebo Barová Lavice, podílela se také na nové verzi skladby Modlitba pro Martu. Spolupracovala se skladatelem Petrem Maláskem, s nímž odehrála před 2500 koncertů.

Haně Hegerové ve Foru Karlín gratulovali Lucie Bílá, Štefan Margita, Hana Zagorová a další

"Až umřu, chtěla bych, aby můj popel vysypali do Dunaje. A ta prázdná urna bude na hrobě, kde je moje maminka a můj syn. Určitě ji někdo ukradne, ale to mi vůbec nevadí. Já nechci, aby tam lidé chodili a říkali: tady je hrob Hegerové. Já prostě vyšumím...," uvedla v minulosti Hegerová pro Týdeník Vlasta.

red, foto: archiv iREPORT
Témata: Hana Hegerová, Petr Malásek, Piaf z Prahy, Modlitba pro Martu

zavřít