Hana Hegerová - První dáma českého šansonu předvedla své umění i v pařížské Olympii

Vydáno 27.03.2021 | autor: Roman Jireš

Hana Hegerová byla označovaná za královnu českého šansonu. Vystupovala v Paříži, Kolíně nad Rýnem či v Mnichově a s francouzskými písněmi se představila také na Světové výstavě v Montrealu. Svou uměleckou kariéru ukončila v srpnu 2011, lidé na ni však nezapomněli. Například v roce 2019 se při příležitosti jejích 88. narozenin konal ve Foru Karlín koncert, na kterém její největší hity zazpívali Lucie Bílá, Hana Zagorová nebo Ondřej Ruml. Hegerová zemřela 23. března ve věku 89 v Nemocnici Na Homolce.

Hana Hegerová - První dáma českého šansonu předvedla své umění i v pařížské Olympii Hana Hegerová - První dáma českého šansonu předvedla své umění i v pařížské Olympii

Hana Hegerová, jejímž písním o životě, láskách, zklamáních i nadějích tleskali i v pařížské Olympii, Kolíně nad Rýnem nebo v Mnichově, vždy zlehčovala debaty o úmrtí. Například křtu koncertního alba s názvem Recital '70 live v roce 2015 v pražském Divadle Na zábradlí se vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nezúčastnila, ale účastníkům zaslala emotivní zvukový pozdrav, ve kterém se obrátila na textaře Michala Horáčka.

Hana Hegerová slaví 85. narozeniny: Pět důvodů její nenahraditelnosti

"Až vyletím komínem, nemohl byste mě připojit k tomu večeru, co budete dělat pro Petra Hapku? Moc by nám to tam slušelo." O čtyři roky později v rozhovoru pro časopis Vlasta zase prohlásila, že by chtěla, aby její popel vysypali do Dunaje. Blízcí "první dámy českého šansonu", která zemřela 23. března ve věku 89 let v Nemocnici Na Homolce, se nakonec se zpěvačkou proslavenou zejména charakteristicky interpretovanými šansony rozloučili v nejužším rodinném kruhu.

Umělkyně chrlící emoce vodním dělem

Poblíž bydliště zpěvačka a herečky, kterou klavírista Petr Malásek označil za umělkyni "chrlící emoce vodním dělem", na Staroměstském náměstí v Praze hned druhý den po jejím skonu vzniklo malé improvizované pietní místo s několika svíčkami.

"Byla naprosto jiná než její kolegyně, do svých šansonů vždycky dala i krůpěj tragiky, tím se odpíchla od všeho ostatního," řekl Suchý a vzpomínal na první setkání s Hegerovou v roce 1964. "Vzalo nám to dech, protože jsme najednou věděli, že tam máme velikou osobnost," uvedl divadelník k umělkyni, o které jeho kolega Jiří Šlitr prohlásil, že je "tak zvláštní, až je krásná".

Jako na velkou kamarádku a skvělou zpěvačku a herečku bude na Hegerovou vzpomínat zpěvák Václav Neckář. "Poprvé jsme spolu zpívali v roce 1968 v Cannes na koncertě československé delegace na festivalu Midem a mockrát jsem byl na jejím koncertě v Divadle Na zábradlí. Měli jsme se moc rádi, Hanka se mnou vystoupila v Lucerně v roce 1986 na mém 5000. koncertu, zpívali jsme Levandulovou. Setkal jsem se s ní ve špitále Na Homolce před pár lety. Tehdy jsme se objali naposledy," řekl ČTK Neckář.

Hudební publicista Jiří Černý poznamenal, že s žádným českým interpretem nestrávil tolik času debatami jako s Hegerovou. "Přestože byla o pět let starší, tak jsme si velice rozuměli. Ona chtěla, abychom spolu dělali desku, k tomu jsme se nikdy nedostali, nakonec ji natočila s Michalem Horáčkem a Petrem Hapkou. Ale těch večerů, které jsme spolu proseděli u rádia při poslechu francouzských šansonů i s jinou muzikou, bylo mnoho," uvedl.

RECENZE: Šarmantní, dramatická i šibalská Hana Hegerová - zloděj čas je na její písně krátký

Petr Malásek v roli kapelníka doprovodné skupiny strávil s Hegerovou celkem 24 let. "Odehráli jsme pěkných pár tisíc koncertů. Byly to nejkrásnější chvíle mého muzikantského života. Tohle jsou zprávy, u kterých člověk tuší, že někdy musejí přijít, i když doufá, že ne. Bohužel, dneska taková zpráva dorazila a je mi to strašně líto," konstatoval.
Na Hegerovou vzpomínala i slovenská ministryně kultury Natálie Milanová. "Výhodou Hany Hegerové bylo, že ať zpívala česky, slovensky, jidiš, romsky nebo i francouzsky, znělo to přirozeně jako její mateřský jazyk," napsal v nekrologu slovenský list Sme.

Lidé nezapomněli, ani když nevystupovala

Hegerová ukončila ze zdravotních důvodů uměleckou kariéru v srpnu 2011. Lidé na ni však nezapomněli. Před pěti lety ji její spolupracovník Tomáš Padevět vymyslel oslavu 85. narozenin v Divadle Viola, kam se sice nemohla dostavit, ale mnoho jejích přátel ano. "Promítali jsme fotky, hráli písničky, nepřítomný Jiří Suchý volal ze svého bytu a paní Hana byla také na telefonu. A sklidila velký aplaus, když se ozvala a řekla: Dobrý večer, já mám takový pyžamový den... Jsem moc rád za to, že ten večer vznikl. Pro mě to bylo takové symbolické poděkování za to, co paní Hana v písničkách pro nás všechny rozdala," vzpomínal ředitel Divadla Viola Robert Tamchyna.

Večeru k 85. narozeninám Hegerové se tehdy ve zcela zaplněné Viole zúčastnili její kolegové a přátelé, mezi jinými například textařka Jiřina Fikejzová, herečka Pavlína Filipovská, botanik Václav Větvička, režisér Fero Fenič nebo klavíristé Milan Dvořák a Petr Malásek. V komorní atmosféře malého divadla, v níž nechybělo dojetí a slzy na jevišti i v hledišti. Filipovská svoji bývalou kolegyni z divadla Semafor označila za "velitelku šatny". "Nepoučovala, ale hovořil z ní život," uvedla. Režisér Fenič zavzpomínal na dobu, kdy komunistický režim neumožnil Hegerové oficiálně vystupovat a ona se živila zpěvem pro hotelové prostitutky a jejich německé zákazníky.

Když se v říjnu 2019 konal ve Foru Karlín koncert k 88. narozeninám Hegerové, bylo vyprodáno. V prostorách upravených do divadelní podoby zazpívali největší hity z jejího repertoáru třeba Lucie Bílá, Hana Zagorová, Lenka Filipová, Jitka Molavcová, Ondřej Ruml, Patrik Děrgel, Zuzana Kronerová, Katarína Hasprová, Jana Hubinská nebo Jana Lieskovská. A celý večer pak zakončil společný zpěv asi největšího hitu Hany Hegerové, písně Levandulová, která vznikla, stejně jako mnoho dalších skladeb, ze spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou a textařem Michalem Horáčkem.

Za album Potměšilý host, na kterém tento hit vyšel, dostala v roce 1992 od firmy Supraphon platinovou desku. Také další její desky jako Lásko prokletá, Ohlédnutí či Můj dík stále mají množství posluchačů. Poslední řadové album Haně Hegerové vyšlo v roce 2010 pod názvem Mlýnské kolo v srdci mém a v té době patřilo k nejprodávanějším nahrávkám na českém i slovenském trhu.

Věznice místo světové kariéry

Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, se narodila 20. října 1931 v Bratislavě. Koncem 50. let zamířila z rodného Slovenska do Prahy. Po třech letech v Rokoku přišla v roce 1961 do Semaforu, kde získala roli v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů i životní lásku, režiséra Jána Roháče. Velký úspěch zaznamenala v semaforském recitálu s Miroslavem Horníčkem. Na jednom představení tak zaujala majitele pařížské Olympie Bruna Coquatrixe, že získala nabídku zpívat v tomto "chrámu šansonu".

Byla hostem Gilberta Bécauda a Juliette Greco, vycházely jí desky u firem Decca a Philips. Pak ale přišel rok 1968, sovětská okupace a Hegerová se vrátila. "Kdyby měla více štěstí a narodila se do jiné politické doby, tak by určitě udělala světovou kariéru," prohlásil publicista Jiří Černý. Místo zasloužené kariéry na Hegerovou doma čekaly zákazy a půl roku v pankrácké věznici, když jí banka omylem připsala peníze. Ona si toho nevšimla a následně ji obvinili z krádeže. Nepomohla ani intervence Karla Gotta.

V roce 1996 Hegerovou Akademie populární hudby zapsala do Síně slávy. V roce 2002 obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy a v roce 2014 jí prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše G. Masaryka. V roce 2013 získala také insignie komandéra francouzského Řádu za zásluhy a před pěti roky jí slovenský prezident Andrej Kiska na Bratislavském hradě udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy.

"Byla zvláštně nadaným člověkem, takovým tím šamanem, uměla s emocemi pracovat. Posluchačům dávala tolik citu, tak zpestřovala náš svět, že se to jen tak nevidí. Ztělesnila celý žánr a jeden celý žánr se s ní završil," vzpomínal na zpěvačku v rádiu Impuls Horáček. "Všichni nakonec umřeme, ale to, abychom neodcházeli, se povede jenom málokomu. Ona určitě mezi takové lidi patří," dodal.

Text: Roman Jireš, foto: archiv iREPORT
Témata: Hana Hegerová, Petr Malásek, Michal Horáček, Petr Hapka, Piaf z Prahy

zavřít