Díky, že můžem. Kde si letos připomeneme sametovou revoluci?

Vydáno 14.11.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Ve čtvrtek 17. listopadu uplyne už třiatřicet let od sametové revoluce. Na události roku 1989 budou moci lidé opět zavzpomínat na řadě akcí po celé České republice. Na Václavském náměstí se chystá již tradiční Koncert pro budoucnost, na různých místech v Brně bude probíhat Brněnský sedmnáctý, v Ostravě pak budou moci v rámci oslav lidé navštívit koncert Pavla Kohna, jehož tvorba je inspirovaná Karlem Krylem.

Díky, že můžem. Kde si letos připomeneme sametovou revoluci? Díky, že můžem. Kde si letos připomeneme sametovou revoluci?

Koncert pro budoucnost
Praha, Václavské náměstí

Koncert pro budoucnost je již tradiční součástí oslav 17. listopadu. Na velkém pódiu v horní části Václavského náměstí se opět vystřídají přední čeští muzikanti, kteří na sametovou revoluci budou vzpomínat od půl páté odpoledne do téměř desíti hodin večerních. Mezi nimi Chinaski, Lenka Dusilová, Ben Cristovao s Davidem Kollerem, Ondřej Ruml nebo Michal Horák. Hlavním zahraničním hostem jsou ruské aktivistky Pussy Riot.

U2, Bob Marley, Queen a další: TOP 10 písní o svobodě k výročí Sametové revoluce

„Středobodem letošního Koncertu pro budoucnost je téma míru. To, že ho aktivně žijeme, jsme brali jako samozřejmost, která dnes už neplatí. Zároveň až moc často slyšíme hlasy zpochybňující základní hodnoty, které jsme díky sametové revoluci získali. Za hodnoty svobody, demokracie a právního státu se nyní bojuje na Ukrajině. Proto se letos chceme společně s občany postavit za tyto hodnoty, stejně jako za Ukrajinu," říká za organizátory Jan Gregar.

Korzo Národní
Praha, Národní třída, Rock Café

Na Národní třídě v Praze bude opět připraveno takzvané Korzo Národní. Letos je program zaměřen na aktuální témata a společenské výzvy. Veřejnost se může těšit na devadesát programových bodů, korzovat se bude od Národního divadla až po Jungmannovo náměstí. V Rock Café odstartuje o půl deváté afterparty, v rámci které se můžete těšit například na Mutanti hledaj východisko.

J.A.R.
Praha, Velký sál Lucerna

S podtitulem Jesus Kristus Neexistus, avizující připravované album, se J.A.R. vydali na podzimní tour, která tradičně vrcholí v českém koncertním svatostánku, tedy v pražské Lucerně. Právě v revoluční den 17. listopadu 1989 totiž "Jaři" absolvovali své úplně první veřejné vystoupení ve smíchovské restauraci U Holubů. 
Od desetičlenného funkového ansámblu v čele s triem Michael V., Oto Klempíř, Dan Bárta se kromě ochutnávky avizované albové novinky můžeme těšit hlavně na průřez všemi osmi dosavadními studiovkami.

Jazz Fest 2022
Praha, Jazz Dock

Český rozhlas již tradičně pořádá ve spolupráci s Jazz Dockem jednodenní festival. Během večera vystoupí hned tři kapely. Trio Grande2.0 tvoří britský saxofonista Will Vinson, izraelský kytarista Gilad Hekselman a americký bubeník a basista Nate Wood. Do Česka dorazí v rámci svého podzimní turné. Během večera zahrají také britsko-švédští Enemy, jejichž skladby jsou plné rytmických a dynamických proměn. Fanoušci jazzu se mohou těšit také na S.V.A. Trio, formaci tří renomovaných muzikantů s velkými zkušenostmi - Alexeye Aslamase – housle; Vladana Malinjaka – viola a Šimona Marka – cello.

Brněnský sedmnáctý

V Brně se veřejnost opět může těšit na akci Brněnský sedmnáctý, která bude současně probíhat hned na několika místech. Na náměstí Svobody proběhne slavnostní kladení věnců, v 17:11 zazní skladba Modlitba pro Martu, po níž bude následovat státní hymna. Večer pak bude patřit cimbálové muzice Pazúr. V Alfě Pasáž zahájí program muzikant Tom Oakland, na Moravském náměstí se o zábavu postará Divadlo Líšeň a pro děti si program přichystala Knihovna Jiřího Mahena.

Příběh českého hitu: Marta Kubišová - Modlitba pro Martu

Symfonický orchestr z Nového Města nad Metují
Pardubice

V Pardubicích připomene listopadové události roku 1989 symfonický orchestr z Nového Města nad Metují. Ve spolupráci s Pamětí národa se posluchači mohou těšit na výběr toho nejlepšího, co česká klasická hudba nabízí, jako Slovanské tance od Antonína Dvořáka nebo Mou vlast od Bedřicha Smetany.

Festival svobody v Ostravě

V Ostravě se odpoledne sejdou u pamětní desky obětem zla. 17. listopad 1989 si připomenou ve společnosti sboru Chorus Ostrava pod taktovkou Petry Rašíkové. Večer je pak v rámci Festivalu svobody připravený koncert Pavla Kohna, jehož tvorba je inspirovaná Karlem Krylem. Vystoupí v Chillout baru.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Barbara Matějková
Témata: Sametová revoluce, 17. listopad, Národní třída, Václavské náměstí, Korzo Národní, Koncert pro budoucnost

zavřít