Kde letos v Praze slavit 17. listopad? Na Václaváku, v kině na Krylovi nebo na J.A.R.

Vydáno 16.11.2016 | autor: redakce

Sametová revoluce, která tehdejší Československo přivedla k demokracii, má letos už 27. výročí. Také letošní 17. listopad nabízí řadu společenských či kulturních akcí, kde můžete státní svátek strávit. Vybrali jsme pět tipů v Praze - městě, kde celá revoluce začala. 

Kde letos v Praze slavit 17. listopad? Na Václaváku, v kině na Krylovi nebo na J.A.R. Film o Karlu Krylovi jde do kin symbolicky 17. listopadu


FESTIVAL SVOBODY - VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ

Festival svobody, jenž spojuje řadu občanských iniciativ, přináší koncerty, besedy, průvody, a další akce. Můžete se těšit na pouliční umění, výstavy, divadlo, netradiční pietní akt, hudbu, svíčkový průvod, akrobacii, Modlitbu pro Martu, orchestry, mše a mnoho dalšího. Vystoupí N.O.H.A., Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Laura a jeji tygři, Michal Pavlíček, Emma Smetana, Monika Načeva, Matěj Ruppert, Jaroslav Hutka, Barbora Poláková, Zrní, Vypsaná fiXa, Tonya Graves, The Fellas, Circus Problem, Jiří Dědeček, Bohdan Mikolášek, The Prostitutes, Houpací Koně, Pokojové duo, Cocoman, ILYHB, Vasilův Rubáš a další.

TOP 10 písní o svobodě k výročí Sametové revoluce

KORZO NÁRODNÍ - DÍKY, ŽE MŮŽEM

Kde jinde si připomenout 27. výročí sametové revoluce než na pražské Národní třídě? Bez politických hesel, kladení věnců nebo projevů plných prázdných frází, zato s koncerty kapel, divadlem pro děti, armádním orchestrem, workshopy, pouličními performancemi, prezentacemi neziskových organizací nebo třeba mší. Na Národní třídě vystoupí ve spolupráci s klubem Rock Café například Mydy Rabycad, Adrian T. Bell, Paulie Garand, Michal Prokop Trio, Thom Artway, Circus Problem, Tam Tam Batucada a další. Svou účast na hlavním podiu potvrdil také Ivan Král, který do Čech zavítá speciálně a jen pro tuto příležitost. Poté ještě proběhne od 21 hodin v Rock Café aterparty. 

BRATŘÍČEK KAREL

Státní svátek můžete trávit také v kině. Premiéru si odbude snímek Bratříček Karel, natočený polskou režisérkou Krystynou Krauze. N jednu z klíčových postav let 1968 a 1989 nahlíží film z polské perspektivity. Slavnostní a veřejně přístupná premiéra proběhne v den výročí Sametové revoluce v pražském kině Lucerna. Dokument přibližuje spoustu neznámých událostí ze života Karla Kryla a představí zajímavé archivy, které zatím nebyly širší veřejnosti známy. 

vložte odkaz, text nemažte

J.A.R. V LUCERNĚ

Opět po roce bude 17. listopadu patřit Velký sál pražské Lucerny kapele J.A.R., která zde oslaví 27 let existence. Mezi překvapení večera bude bezesporu patřit symbolické vystoupení Vladimíra Mišíka, který koncert zahájí blokem svých písní. Připomene tak dobu, kdy byl v roce 1982 právě po tom, co zahrál v Lucerně, režimem zakázán. Kromě tradičních jistot, které můžete od J.A.R. samozřejmě očekávat, zazní především i několik novinek z připravovaného alba Eskalace dobra. To vyjde bezmála sedm let po předchozí desce Dlouhohrající děcka.

PIXIES VE FORU KARLÍN

Nikde není psáno, že musíte státní svátek trávit na veřejných shromážděních, klidně se můžete jít bavit na koncert kultovní kapely. Ve Foru Karlín představí svou novou desku Head Carrier, která vyšla v září. Dvanáctiskladbovou kolekci "jedinečného sluchového koktejlu surrealismu, psychedelie, disonance a surf rocku" produkoval Tom Dalgety (Killing Joke, Royal Blood). Od poloviny letošního února do poloviny března ji nahrávali v londýnském studiu Rak Studios. První singl se jmenoval Um Chagga Lagga.

Témata: 17. listopad, Sametová revoluce, Festival svobody, Díky, že můžem, J.A.R., Karel Kryl, Pixies

zavřít