TOP 7 antikomunistických songů: Proti režimu zpívali Karel Kryl, Marta Kubišová i Lucie

Vydáno 20.08.2018 | autor: Roman Jireš

Všimli jste si, že v těch nejlepších z protikomunistických songů se vůbec nemusí objevit slovo komunismus? A přesto mají i po letech sílu oslovit také posluchače, kteří v něm nevyrůstali. Jejich tvůrci dnes nejsou vždy na palubě jedné lodi, společný nepřítel už tolik nesjednocuje. Sedmičku skladeb o minulém režimu připomínáme k výročí padesáti let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Ta začala v noci z 20. na 21. srpna 1968. 

TOP 7 antikomunistických songů: Proti režimu zpívali Karel Kryl, Marta Kubišová i Lucie TOP 7 antikomunistických songů: Proti režimu zpívali Karel Kryl, Marta Kubišová i Lucie

 

Marta Kubišová - Modlitba pro Martu

Svoji osudovou skladbu, která se stala jedním ze symbolů událostí po vojenské okupaci 21. srpna 1968 a později i listopadu 1989, zařadila Marta Kubišová v roce 1969 na své debutové album Songy a balady. V roce 1970 vyšlo znovu, ale už cenzurované bez Modlitby pro Martu. I po téměř padesáti letech má Kubišová píseň, která se řadu let nesměla vysílat v rozhlase a v televizi, stále ve svém repertoáru. Hudbu složil Jindřich Brabec, text na motivy Jana Amose Komenského napsal Petr Rada.

TOP 7 písní, které doprovázely Sametovou revoluci: Zpívali je Marta Kubišová, Karel Kryl, Jaroslav Hutka a další

Jaromír Nohavica - Mávátka

Slova této písně jsou důkazem toho, jak umí Nohavica psát nadčasové texty. "Dejte mi do ruky mávátka a řekněte, jak volat sláva, já už si najdu ten správný směr a budu mávat, mávat, mávat...," zpíval ostravský bard ještě v dobách silného komunismu. Jeho skepticismus nad údělem člověka bezmocného v soukolí dějin je na místě i dnes. Tuto píseň nehrával Nohavica v osmdesátých letech příliš často, podle svých slov nechtěl dostat do průšvihu ani sebe, ani pořadatele. Ani dnes se leckomu nehodí do krámu.

Karel Kryl - Pasážová revolta

Téměř každá Krylova píseň je proti lidské hlouposti, zlobě, sobeckosti, pokrytectví a prospěchářství - tedy také proti komunismu. Skladba Pasážová revolta z jeho debutového alba Bratříčku, zavírej vrátka z roku 1969 bolestně vystihuje pocity tehdejších mladých lidí ("I naše generace má svoje prominenty, program je rezignace, facky a argumenty. Potlesk je k umlčení a pískot na pochvalu a místo přesvědčení jen pití piva z žalu...").

Karel Kryl, Marta Kubišová, Tomáš Klus a další: TOP 7 českých protestsongů a politických písní

Vladimír Merta - Praha magická

Pro mnoho lidí je Merta symbolem odporu proti komunistickému režimu. Na festivalu Porta v roce 1986 dostal Zlatou Portu a ve stejné době i dvouletý zákaz za píseň Praha magická, která vyšla až na albu Vladimír Merta 2 nahraném v červnu 1988 v Malostranské besedě. Text "Stanné právo zatemnění udušený vzdech. Praho haknkrajců razií a rudých vyhlášek, orgií zla hrůzy lidí hnaných ulicemi jako dobytek plná stop po kulkách pomníčků a oprýskaných omítek" se konečně dostal mezi větší množství lidi.

Pepa Nos - Unser gross Bruder

Skladba, jejíž název by se dal přeložit jako Náš velký bratr, pochází z alba Bojové písně z roku 2006. I po změně poměrů zůstává Pepa Nos satiricky útočný a ironický. Text se slovy "To jenom buřiči bouří! Skeptičtí pesimisti! Chroničtí kverulanti lidi zbytečně plaší, jenom je straší..." je toho důkazem. Majitel potvrzení o účasti v odboji a odporu proti komunismu zůstává chronickým kverulantem podporujícím SPD Tomia Okamury a kritizujícím Jaroslava Hutku za antizemanovskou píseň Miloš a Zubatá.

Skladbu Unser gross Bruder si poslechněte na Spotify

 

Xindl X - Čecháček a totáček

Píseň ze čtyři roky staré desky Xindla X Čecháček Made doprovází skvělý klip výtvarníka Ondřeje Pfeiffera. Ondřej Ládek prý text napsal jako reakci na tendence dívat se do minulosti skrz růžové brýle. Zmiňuje fronty na banány, dovolenou v Jugoslávii nebo samizdatovou literaturu, v klipu pak ukazuje spartakiádu či tuzex. Zároveň však slovy jako "Soudruhu, k čemu je mi dvaašedesát druhů toaletního papíru na jednu díru?" poukazuje na dezorientaci některých lidí v nových poměrech.

Lucie - Oheň

Z debutového alba Lucie vydaného v roce 1990 se ve výběrech hitů objevuje právě Oheň, který se stal díky slovům o tom, že "už se nechcem nikdy vracet tam, kde nám bylo mizerně" neoficiální hymnou Sametové revoluce. Do povědomí lidí teprve zvolna vstupující kapela se tehdy místo svého prvního turné připojila ke stávkujícím umělcům a vydala se na revoluční vyjížďky po republice. Nálada té doby je z této vydařené písně, jejíž žár trvá, cítit dodnes.

text: Roman Jireš

Témata: Marta Kubišová, Jaromír Nohavica, Karel Kryl, Vladimír Merta, Pepa Nos, Xindl X, Lucie

zavřít