Karel Kryl - Král protestsongů, který se stal symbolem odporu vůči režimu

Vydáno 20.04.2019 | autor: iREPORT

Karel Kryl svými protestsongy často provokoval a otevíral v nich společenská témata. Skladby jako Bratříčku, zavírej vrátka, která se stala symbolem odporu proti okupaci Československa, Veličenstvo kat, Píseň neznámého vojína, Morituri te salutant a mnoho dalších takřka zlidověly.

Karel Kryl - Král protestsongů, který se stal symbolem odporu vůči režimu Karel Kryl - Král protestsongů, který se stal symbolem odporu vůči režimu


Smrt si říká rock'n'roll (382.) - Karel Kryl 

Narodil se roku 1944 v Kroměříži do knihtiskařské rodiny. Vlastnila tiskárnu a vydávala zejména bibliofilské tisky. Není tedy divu, že již odmala měl Kryl kladný vztah k literatuře. Později přemýšlel, že by se chtěl po pradědečkovi živit jako hrnčíř. Nakonec se však rozhodl, že se bude naplno věnovat hudbě a poezii. Jeho první autorskou skladbu Nevidomá dívka roku 1968 nahrála kapela The Bluesmen a nazpívala Hana Ulrychová.

Kýč, humor i hloubka: odkaz Karla Kryla v sedmi coververzích

Debutovou desku vydal v roce 1969 - půl roku po invazi sovětských tanků. Album otevírá píseň, dle které je pojmenované i celé LP - Bratříčku, zavírej vrátka. Skladba vznikla naprosto spontánně jako okamžitá reakce na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Songy Anděl, Pieta, Salome, Tak vás tu máme (Bratři), Bílá hora a další se rychle dostaly mezi lid. Kryl nabýval na popularitě, což se pochopitelně nelíbilo režimu.

Z Československa emigroval do Mnichova 9. září 1969. Všechny jeho další desky, kromě LP Monology, vycházely v exilu. O šest let později se po půldruhém roce manželství rozvedl se svou první ženou. Začal také spolupracovat s redakcí rádia Svobodná Evropa - nejprve externě, od roku 1983 jako zaměstnanec.

Kryl se do Československa vrátil 30. listopadu 1989 z důvodu účasti na pohřbu své matky. I když přijel kvůli této nešťastné události, později se vyjádřil, že tento krátký pobyt v Československu byl nejhezčím týdnem jeho života.

Po nepříliš dlouho trvajícím nadšení ze Sametové revoluce uveřejnil Kryl roku 1990 na albu Tekuté písky kritickou skladbu s názvem Sametové jaro. Píseň Od Čadce k Dunaju je jedna z mála, která otevřeně protestuje proti možnému rozpadu Československa. V roce 1993 vyšel rozhovor, v němž písničkář vyjádřil svou nespokojenost se společenskou situací, politickou reprezentací a celkovým směřováním země. Oznámil, že se již v dalším vývoji Česka a Slovenska nebude nadále nijak angažovat. To nedodržel a ke společenskému dění se vyjadřoval i poté.

Karel Kryl za svůj život vydal poměrně mnoho alb a stal se jedním z nejvýznamnějších českých umělců. Krom toho získal mnoho ocenění. Zemřel náhle na srdeční příhodu 3. března 1994 v Mnichově ve věku nedožitých padesáti let. Na jeho pohřeb se sešly přibližně čtyři tisíce lidí, účast politické reprezentace byla minimální. Karel Kryl je pochován na Břevnovském hřbitově sv. Vojtěcha.

text: Dominik Pavliš, foto: archiv

Témata: Karel Kryl, Bratříčku, zavírej vrátka

zavřít