České hudební osobnosti, se kterými jsme se v roce 2023 rozloučili. Zemřeli Petr Hošek, Jan Kalina, Vašo Patejdl i Naďa Urbánková

Vydáno 10.01.2024 | autor: Andrea Štipčáková

V roce 2023 nás opustila řada skvělých a pro českou hudbu významných osobností. V následujícím článku jsme se rozhodli vzdát jim hold a na všechny krátce zavzpomínat. Loučili jsme se s Petrem Hoškem z Plexis, Naďou Urbánkovou, Milanem Schelingerem, publicistou Jiřím Černým, Jaem Kalinou ze Sta zvířat, Yvonne Přenosilovou, Patricií Janečkovou, Eduardem Krečmarem, Barbarou Haščákovou, Filipem Karlíkem z Jamaron nebo Vašem Patejdlem, který se narodil v Česku a měl otce Čecha, proto jsme se dovolili ho do tohoto seznamu také zařadit.

České hudební osobnosti, se kterými jsme se v roce 2023 rozloučili. Zemřeli Petr Hošek, Jan Kalina, Vašo Patejdl i Naďa Urbánková České hudební osobnosti, se kterými jsme se v roce 2023 rozloučili. Zemřeli Petr Hošek, Jan Kalina, Vašo Patejdl i Naďa Urbánková


Petr Hošek

Zpráva o smrti legendy českého punku Petra Hoška nás zasáhla 23. ledna. Frontman Plexis, které v roce 1984 založil, odešel po krátké nemoci ve věku pětapadesáti let. Muzikant byl známý svým bohémským způsobem života. Ačkoliv ho sužovaly mnohé zdravotní problémy, nehodlal přestat hrát. Pouze v roce 2011 si dala kapela krátkou pauzu, když Hoška převezli po epileptickém záchvatu na neurologii a na facebookovém profilu se objevila zpráva o konci její činnosti. O pouhý den později však ostatní členové oznámili, že předchozí prohlášení bylo „neuvážené a fanoušci se o další existenci kapely nemusejí obávat“. Hošek působil rovněž v sestavách Do řady!, Michael's Uncle, Svatý Vincent.

Petr Hošek - Výrazná postava tuzemské scény, pro kterou byl svět zábava a jeden velký mejdan

Naďa Urbánková

Jen několik dní po Petru Hoškovi nás opustila také Naďa Urbánková. Zpěvačka zemřela 3. února po komplikacích spojených s rakovinou a prodělaným koronavirem ve věku 83 let. Výrazněji na sebe upozornila v roce 1964 ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, proslavila se hity Drahý můj či Závidím. Vystupovala také v divadle Semafor, zahrála si například ve hře Jiřího Grossmanna a Miroslava Šimka Návštěvní dny.

Milan Schelinger

Tam nahoře už spolu hrají také bratři Schelingerovi. Mladší Milan zemřel 10. února ve věku sedmdesáti let. Byl členem revivalové skupiny, která hrála písně jeho zesnulého bratra Jiřího, v osmdesátých letech pak vystupoval s Projektilem a The Plastic People of the Universe.

Milan Schelinger - Žil i za staršího bratra Jiřího, působil v kapelách Projektil a The Plastic People of the Universe

Jiří Černý

Jiří Černý byl uznávaným publicistou, který psal jako první v Československu o rokenrolu. Napsal první knihu o Beatles s názvem Poplach kolem Beatles vydanou mimo anglosaské země a jako jediný nehudebník byl uvedený v roce 2020 do Síně slávy Cen Anděl. Spoluzaložil časopis Rock & Pop. Zajímavostí také je, že v Československém rozhlase moderoval hitparádu Dvanáct na houpačce, která musela být poté, co z ní odmítl vyřadit skladbu Bratříčku, zavírej vrátka Karla Kryla, zrušena. Zemřel ve čtvrtek 17. srpna po dlouhodobých zdravotních problémech.

Jan Kalina

Stejně jako Plexis se s výrazným členem své kapely muselo rozloučit také Sto zvířat. Dne 18. srpna ji totiž náhle ve věku osmapadesáti let opustil spoluzakladatel Jan Kalina. Stalo se tak v době, kdy band připravoval vydání nového alba Noční ptáci. Příčinou úmrtí byly akutní zdravotní problémy. „Strávili jsme spolu ve Zvířatech 14 intenzivních let, tisíc koncertů, pět divadelních her se Šrapnelem, statisíce kilometrů v dodávce, udělali jsme spolu spoustu písniček, pět alb, cestovali jsme po světě, zažili jsme spoustu srandy,“ uvedl na účet kamaráda Petr Ostrouchov.

Vašo Patejdl

Překvapila rovněž zpráva o úmrtí Vaša Patejdla, který odešel po krátké a těžké nemoci 19. srpna. Narodil se v roce 1954 v Karlových Varech českému otci a slovenské matce, o pět let později se s rodiči přestěhoval na Slovensko. Ve čtrnácti založil Elán, který má na kontě velkou řádku hitů. „Opustil mimořádný a vzácný člověk, náš celoživotní přítel, výjimečný a geniální hudebník a hudební skladatel megahitů světové úrovně, pan Vašo Patejdl. Děkujeme ti za všechno,“ uvedla kapela na Facebook. Mezi její nejznámější písně patří Láska moja, Zaľúbil sa chlapec, Amnestia na neveru, Nie sme zlí nebo Jedenáste prikazanie.

Vašo Patejdl interview: Lidé po nás chtějí něco nového, ale aby to byl stejný Elán

Filip Karlík

O svého člena přišli i Jamaron. Na následky tragické nehody ve věku pouhých pětadvaceti let zemřel v noci na 7. září baskytarista Filip Karlík. Stalo se tak jen pár dní předtím, než sestava hodlala oznámit turné k deseti letům na scéně. Byl také členem hiphopového uskupení Shizzle Orchestra a jedním ze zakladatelů pražského hudebního studia A2Z Studio. Spolu s Jamaron se stal Karlík v roce 2019 Objevem roku na Žebříku. Právě na něm kapela také na poctu zesnulého člena vystoupí 5. dubna 2024.

ROCK BLOG | Jamaron: Poslední turné Filipa Karlíka

Yvonne Přenosilová

Yvonne Přenosilová naposled vydechla 11. září krátce po poledni. V roce 1964 ji proslavila cover verze skladby Roň slzy (v angličtině I'm Sorry). Ve stejném roce se coby patnáctiletá umístila na pátém místě mezi zpěvačkami v anketě Zlatý slavík. Z jejích známých skladeb si připomeňme Boty proti lásce, Tak prázdná, Noční modlitba nebo Zimní království. Zpěvačka byla považována za průkopnici českého rhythm and blues.

Patricia Janečková

V roce 2023 šokovala veřejnost také smrt Patricie Janečkové, teprve pětadvacetileté zpěvačky, která se jako malá proslavila svou účastí v Talentmanii. „Přiznám se bez mučení, mám pro Patricii slabost, její zpěv mě dojímá, je to dar od Boha,“ zhodnotil tehdy její výkon režisér Zdeněk Troška. Interpretka podlehla 1. října rakovině prsu, kterou jí lékaři diagnostikovali o rok dříve. V posledních letech svého života vystupovala v Národním divadle moravskoslezském.

Eduard Krečmar

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel 22. října textař a spoluzakladatel rokenrolové kapely Sputnici Eduard Krečmar. Psal pro Karla Gotta, Věru Martinovou, Václava Neckáře, Martu Kubišovou či Jitku Zelenkovou. Mezi jeho nejznámější texty patří ty k písním Až na vrcholky hor, Boty proti lásce, jen se hádej, Být stále mlád nebo Hvězdičko blýskavá. Rovněž psal texty k filmům, a to třeba ke Zlatovlásce nebo Lvímu králi.

Barbara Haščáková

V prosinci nás v pouhých 43 letech opustila zpěvačka Barbara Haščáková, která byla známá především v devadesátých letech, kdy byla součástí dua Erik & Barbara. Jeho největšími hity byly Sen, Keď príde láska, Anjel II a U Can't Stop, přičemž stejnojmenné album se stalo celoevropským bestsellerem. Uskupení bohužel nemělo dlouhého trvání a po třech letech se rozpadlo. Na to konto se Haščáková odstěhovala do Spojených států amerických, kde také v Sarasotě zemřela.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Petr Tibi (Petr Hošek), FB Milana Schelingera, František Ortmann (Jiří Černý), OSA (Eduard Krečmar), Lukáš Zima (Filip Karlík), Radim Hromádko (Vašo Patejdl)
Témata: Petr Hošek, Plexis, Naďa Urbánková, Milan Schelinger, Jiří Černý, Jan Kalina, Sto zvířat, Yvonne Přenosilová, Patricia Janečková, Eduard Krečmar, Barbara Haščáková, Filip Karlík, Jamaron, Vašo Patejdl

zavřít