Petr Hošek - Výrazná postava tuzemské scény, pro kterou byl svět zábava a jeden velký mejdan

Vydáno 28.01.2023 | autor: Roman Jireš

Punk's not dead, ale jeho hrdinové umírají. Lídr punkrockové legendy Plexis Petr Hošek, který zemřel 23. ledna 2023 ve věku pouhých 55 let, byl nepřehlédnutelnou postavou tuzemské hudební scény. A nejen té punkové. Objevil se také ve skupinách Do řady!, Michael's Uncle nebo Svatý Vincent. O jeho širokém rozptylu svědčí i působení v projektu Maradona Jazz i vystupování v roli dýdžeje pod jménem Mucho. Zálibu našel v latinskoamerickém jazzu.

Petr Hošek - Výrazná postava tuzemské scény, pro kterou byl svět zábava a jeden velký mejdan Petr Hošek - Výrazná postava tuzemské scény, pro kterou byl svět zábava a jeden velký mejdan

Hošek s Plexis na rozdíl od drsných a sociálně laděných britských vzorů svůj svět vždy prezentoval jako jeden velký mejdan. Asi jsem nebyl zdaleka jediný, kdo si po zprávě o jeho smrti pustil jejich největší hit Svět jsou bary. "Tak to prostě je. Pro mě je punk především zábava, můj styl života nepředstavuje být permanentně naštvaný. Vyjádřil bych to heslem 'sere mě bejt nasranej'," uvedl před časem.

Drogy už ne

Plexis vydali debutové album Půlnoční rebel v roce 1990. Přes svou spíše veselou image si Plexis, kteří měli koncertní premiéru v roce 1984, prošli i obdobím drogové závislosti. Zpívají o tom mimo jiné na desce White Killer z roku 1992. "Celá kapela si v minulosti potykala s tvrdšími drogami, naštěstí se z toho mně osobně podařilo před pádem do propasti vymanit, ale nebyla to žádná legrace a nestojí to za to," uvedl Hošek s poukazem na bývalého kytaristu Plexis Johnnyho Jukla, který byl zatčen a obviněn z výroby heroinu.

Nové desky, která měla být následovníkem poslední studiové nahrávky Plexis s názvem Kašpar v nesnázích z roku 2017, se už asi nedočkáme.

Půlnoční rebel, pankáč i bohém. To byl Petr Hošek

Před dvěma lety se objevily zprávy, že po odchodu tří členů Plexis končí. Hošek to však popřel a záhy představil novou sestavu, kterou vedle něj tvořili Jan Nedoma (kytary), Vlasta Zahradník (baskytara) a Bakó Sándor (bicí). "Prostě lidé odcházejí a další přicházejí. Není to první výměna členů v Plexis, takže je to v pohodě. Nová kapela má sílu a nové odhodlání. Jsem z ní strašně nadšený," řekl tehdy v rozhovoru s ČTK Hošek.

Své působení v Plexis před časem ukončili kytarista Dušan Lébl, bubeník Martin Švec a baskytarista Eda Fröhlich kvůli "odlišným představám o fungování kapely". Hošek, který si podle svého vzoru Sida Viciouse, baskytaristy Sex Pistols, nechal říkat Sid, se k odchodu bývalých spoluhráčů nechtěl vyjadřovat. "Ať si dělají, co chtějí. Nestačil jsem se divit tomu, co jsem četl, ale naštěstí to nakonec kapelu posílilo a posunulo o kus dál," prohlásil.

S Plexis chystal už delší dobu novou nahrávku. Dvojdisk měl být z poloviny tvořen novými písněmi a z poloviny staršími skladbami Plexis v podání jiných kapel. "Zadrhlo se to pochopitelně na mých textech, ve kterých se z 90 procent snažím vyhýbat sprostým slovům a ze sta procent politice. Než by to mělo být blbý, tak raději ještě chvilku s nahráváním počkáme," vysvětloval Hošek.

Alkohol ano

Velký fanoušek fotbalové Slavie Hošek vyrůstal v hudebním prostředí, jeho matka byla zpěvačkou v uznávaných folkových kapelách Skiffle, Kontra a Taxleři.  "Já jsem měl její muziku rád, jenom to potom rokenrol všechno převážil. Dnes každý pankáč poslouchá Johnnyho Cashe, já ho uznával už v roce 1980," konstatoval Hošek, který měl rád hudbu různých stylů. "Nikdy jsem neměl klapky na uších," tvrdil.

Za důležitý zlom ve svém životě považoval rok 1982, kdy poprvé slyšel punkovou kapelu Buzzcock a její skladbu Promises. "To mě velmi chytlo. Zaujalo mě, že to nebylo uhlazené, ale přitom i přes určitou divokost nechyběla melodičnost," vyprávěl Hošek.

Český punk přišel o svého krále. Petr Hošek zemřel v 55 letech

Pamětník počátků punkového hnutí v tehdejším Československu zažil dobu, kdy v roce 1986 režim skupinu zakázal a Plexis pak hráli převážně na neoficiálních akcích. "Vedlo to až k mému pokusu o sebevraždu během vojenské služby a rozhodnutí nechat na čas hraní. Pronásledování kvůli textům a rušení koncertů nám mělo muziku znechutit, ale naštěstí se to nepodařilo," vzpomínal Hošek. Právě v této nelehké době ho k podpisu spolupráce přiměla komunistická Státní bezpečnost (StB). Hned po listopadu 1989 se Hošek k podpisu veřejně přiznal.

Vcelku zajímavý pohled na hudebníka představuje šestatřicetiminutový dokument Antihero: True Punkstory z roku 2011, který připravil publicista Radim Řezníček. "Dělám pičoviny celej život, opravdu," prozrazuje v něm na sebe Hošek.

Hoškovo vyprávění, jeho kolegů a kamarádů v něm oživují úryvky z písní či záběry z klipů. "Petr dělá to, že spí do pěti, a pak jde na pivo. Druhej den zase spí do pěti, pak se jede hrát, jde se na pivo nebo na víno... Takovej Lemmy Kilmister českej to je," popisuje v dokumentu běžný Hoškův den bubeník Martin Švec.

"Podle lékařů bych například vůbec neměl pít pivo, ale na to jim říkám, aby mi rovnou postavili šibenici, v tomhle je určitě poslechnout nemůžu. Piju už od puberty, denně to bývá patnáct až dvacet piv. Například v noci jich dám ve stavu polovědomí šest. Sáhnu automaticky po pivu, no a po probuzení, čili kolem poledne, najdu pod postelí šest prázdných lahváčů. Pro mě to je naprosto normální," líčil před lety Hošek, jehož domovem byly kluby a bary, především pražská vinárna U Sudu.

Text: Roman Jireš, foto: Petr Tibi
Témata: Petr Hošek, Plexis, Do řady!, Michael's Uncle, Našrot

zavřít