Příběh českého hitu: Plexis - Půlnoční rebel

Vydáno 03.12.2020 | autor: Ondřej Horák

Letos uplynulo třicet let od vydání debutového alba české punkové legendy Plexis. Podle Petra Hoška titulní píseň Půlnoční rebel inspirovala předrevoluční a tak trochu záhadný výlet do Západního Berlína.

Příběh českého hitu: Plexis - Půlnoční rebel Příběh českého hitu: Plexis - Půlnoční rebel

„Půlnoční rebel kráčí městem a všechno co má s sebou je jenom jeho víra / nerozhlíží se kolem sebe, nezajímá ho nic, to je jeho síla,“ zpívají Plexis v třetí písni alba, která debutu propůjčila název. Ta slova mohou evokovat pocit vnitřní svobody, s nímž pankáči před revolucí snášeli nevraživé pohledy kolemjdoucích, urážky a občas i kopance.

Jenže základ textu nevznikl při korzování Starou Prahou, jejíž hospody předrevoluční pankáči obráželi. Hoška ta slova napadla, když se poprvé podíval do svobodného světa.

Příběh českého hitu: Plexis - Svět jsou báry

„Měl jsem štěstí, že jsem se za totality podíval do Západního Berlína a mohl jsem porovnat, jak to vypadalo tam, a jak tady. A tak jsem o tom napsal,“ řekl Petr Hošek pro iREPORT. „Tak dál rebel kráčí a dobývá svět / tu zeď, která mu brání, by nejradši neviděl,“ zpívá v odkazu na Berlínskou zeď, která dva německou metropoli a nespočet rodin nemilosrdně rozřízla v roce 1961.

Petr Hošek nastoupil v roce 1988 do Michael’s Uncle, jelikož se na původním basákovi Ivanu Kleinovi tehdy podepsala závislost na alkoholu. Hošek tehdy s Michael’s Uncle natočil album Svině!, i když oficiálně vyšlo až o čtyři roky později.

Michael’s Uncle si v roce 1988 navzdory buzeraci ze stran Veřejné i Státní bezpečnosti dokázali domluvit koncert v Západním Berlíně a nějakým zázrakem dostali výjezdní doložky.

Do Berlína vyrazili s partou přátel, přes hranice se ale nedostali všichni - policie u některých našla kazety se zakázanou hudbou a provokativními přebaly. Zpěvák kapely Amrit Sen dodnes neví, zda celá akce nebyla provokace ze strany StB. Z koncertu sešlo, nicméně Petr Hošek byl jedním z těch, kteří se do Berlína dostali.

„Řekli jsme si, že to zkusíme. Oni nám ty výjezdní doložky opravdu dali a tak jsme mohli na pět dní do Berlína,“ říká Hošek a jako nejintenzivnější vzpomíná přejezd přejezd z Východního do Západního Berlína. „Z toho šedýho, smutnýho svinstva do nádhernýho, zářícího města. To byl takovej multišok.“ Ze zmíněného šoku vznikla jedna z nejsilnějších písní debutového alba, která si udržela sílu a vlastně i platnost i po více než třech dekádách od vzniku.

Rozšířená reedice alba Půlnoční rebel vyšla v září 2020, tedy po třiceti letech a téměř na den přesně. Nové vydání slavného debutu bylo doplněno třemi bonusy z dobové kompilace Rebelie Punk’n’Oi, přibyly archivní fotografie i výpovědi členů Plexis.

Text: Ondřej Horák, foto: archiv Rock Report
Témata: Plexis, Petr Hošek, Půlnoční rebel, Michael’s Uncle

zavřít