TOP 10 | Do konce roku se můžeme těšit na alba Plexis, Tata Bojs, Čechomor a dalších

Vydáno 11.09.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Jak jsme připomněli v souhrnu nejlepších tuzemských alb, která vyšla do půlky roku 2020, letošní rozmarná hudební sezóna byla na vynikající nahrávky až překvapivě plodná. A následující výhled naznačuje, že nás velké věci ještě čekají. Nová alba chystají Tata Bojs, Emma Drobná, Fast Food Orchestra, Aneta Langerová, Vesna, Čechomor a Sunflower Caravan, Plexis vydají opulentní reedici a Kateřina Marie Tichá a Like-It chystají debut.

TOP 10 | Do konce roku se můžeme těšit na alba Plexis, Tata Bojs, Čechomor a dalších TOP 10 | Do konce roku se můžeme těšit na alba Plexis, Tata Bojs, Čechomor a dalších

Plexis - Půlnoční rebel

Přesně 30 let od vydání, tedy 18. září 2020, znovu vyjde album Půlnoční rebel, dlouhohrající debut punkových veteránů Plexis. Štědrá reedice alba vyjde v remasterované verzi, o zvuk se po třiceti letech opět postaral Miloš „Dodo“ Doležal, který byl i při nahrávání originálu.

Kapela Plexis měla autonehodu, vyžádala si jeden život

Nové vydání bude doplněno třemi písněmi z památné kompilace Rebelie Punk´n´Oi, v bookletu přibyly archivní fotografie a osobní výpovědi členů Plexis. Fanoušci se dočkají vzpomínek na vznik písní, nahrávání alba i společné turné se skupinou Lucie, které po vydání následovalo. Na Půlnočního rebela a kapelu zavzpomínají kolegové z branže i nejbližší přátelé.

Čechomor

Na podzim se dočkají také příznivci skupiny Čechomor. Jak přiznal pro Český rozhlas houslista Karel Holas, deska vznikla zcela neplánovaně a spontánně. Konkrétně by měla nahrávka vyjít na přelomu října a listopadu, písně z ní pak pravděpodobně zaznějí také na vánočním koncertu, který kapela plánuje.

Kateřina Marie Tichá - Sami

Od vydání prvního singlu Vzpomínej, který na YouTube shlédlo téměř devět set tisíc lidí, uplynulo bezmála 8 let, nyní se Kateřina Marie Tichá chystá vydat svou debutovou desku. Bude se jmenovat Sami a vyjde 2. října pod labelem SinglTon. Zpěvačka a skladatelka byla v posledních letech vidět především na koncertech, které odehrála po boku kapely Jelen, nyní se představí jako svébytná a sebevědomá umělkyně.

Kateřina Marie Tichá: Své poklady si schovávám do Knihy ztracených věcí

Z debutového alba zatím představila titulní singl, další ochutnávka vyjde 1. října, hlavní roli v připravovaném videoklipu ztvárnil Igor Orozovič. Kateřina Marie Tichá o svémdebutu mluví jako o kolekci zhudebněných básních, které vznikaly na cestách. Navštívila jsem například Gruzii, Palestinu, Izrael, podívala jsem se ale i do San Francisca. Cestuji ráda sama, protože pak mám více času vstřebávat jednotlivé kultury a mluvit s místními lidmi,“ vysvětluje autorka. V tuzemském popu se podle všeho letos ještě budou dít věci.

Tata Bojs

Hanspaulští pokřtí nové album sice až 31. března 2021 v pražské hale O2 universum, v rozhovoru pro iREPORT ale prozradili, že „pokud vše půjde podle plánu, nová deska bude už letos na podzim.“ A zdá se, že plán vychází.

ROZHOVOR | Tata Bojs: Jestli vše půjde podle plánu, nová deska bude už letos na podzim

„Náběr hudby proveden. Snažili jsme se nahrávat pouze původní hudbu a po nikom se neopičit! Jakákoli podobnost s již existujícíma písničkama je tedy čistě náhodná,“ napsala kapela už 24. července na svém facebookovém profilu. Ještě předtím vydala i první singl Zvony, který mají fanoušci možnost slyšet i na právě probíhajícím turné.

Aneta Langerová

Nové album připravuje i Aneta Langerová. Zatím toho o něm příliš neprozradila, snad jen to, že by mělo vyjít koncem letošního roku. Nezbývá tedy, než se překvapit, jaké novinky si pro nás zpěvačka připravila.

Emma Drobná - Better Like This

Svou prvotinu vydala Emma Drobná před třemi lety. A ačkoliv od té doby potěšila své příznivce několika novými singly, na další album stále čekají. Tomu však bude již brzy konec. Druhá studiovka slovenské zpěvačky totiž vyjde už 18. září. Jmenovat se bude Better Like This a obsahovat bude jedenáct písní. Až na jedinou, a to Stratím sa ti ráno, kterou hudebnice nahrála se Separom, bude album opět celé v angličtině.

Fast Food Orchestra - Vezmu tě s sebou

Již v půlce října vyjde deváté album pražské kapely Fast Food Orchestra. Stálice tuzemské ska a reggae scény se chystá vydat již druhé album kompletně v češtině. Frontman Filip Vondrášek v nedávném rozhovoru iREPORTU prozradil, že hlavním motivem nové nahrávky bude cesta ve všech možných významech.

ROZHOVOR | Fast Food Orchestra: Nová deska? Víc dechů, víc kytar, víc kláves, víc všeho

Na hudební cestu zve kapela už názvem alba Vezmu tě s sebou. Od minulého alba Struny z roku 2017 sestava Fast Food Orchestra zaznamenala změnu na postu kytaristy a rozrostla se o tenor, saxofon a foukací harmoniku. Na nové nahrávce tedy půjde minimalismus stranou a fanoušci se mohou těšit na zvuk. V současné době chystá formace klip k pilotnímu singlu, měl by vyjít zkraje října.

Vesna - Anima

Druhé album dívčí kapely Vesna se bude jmenovat Anima a pod značkou Warner Music vyjde 2. října. Grafickou podobu nahrávky vytvořila vyhledávaná výtvarnice Míla Fürstová, která pracovala s Coldplay, Mekym Žbirkou a dalšími. Podle frontmanky a textařky Patricie Fuxové bude nové album především přirozené, skutečné i dravé. Fuxová pracuje například s archetypy zvířat a nová nahrávka by měla reflektovat vývoj v myšlení autorky.

Vesna interview: Folklór byl pro nás nepopsaný list, našly jsme v něm hloubku

„Dříve jsem žila v domnění, že všeho lze dosáhnout vůlí a pílí. Dnes to ale vidím jinak. Život jsem začala vnímat spíš jako tok okamžiků a cítím hranice, které nám určují hvězdy,“ prozrazuje o náladě nového alba Patricie Fuxová.

Sunflower Caravan - Corners

Na dveře klepe také třetí studiové album kapely Sunflower Caravan. Ta z něj už představila tři singly, z nichž nejnovější vydala v srpnu letošního roku pod názvem The Business. Očekávaná deska se bude jmenovat Corners a spatřit světlo světa by měla už příští měsíc. Obsahovat bude sedmnáct skladeb a slavnostně ji Sunflower Caravan pokřtí 28. října v pražském klubu ROXY.

Like-It

Své debutové album se chystá skupina Like-It vydat letos na podzim, čeští fanoušci ji však již bezesporu dobře znají. Před dvěma lety na sebe třebíčská formace upozornila písní Nádech, v současné době pak rezonuje rádii její skladba Křídla, v jejímž videoklipu si zahrál Štěpánk Kozub. Kdy přesně se příznivci kapely mohou těšit na nové album, zatím Like-It neoznámili. Jisté však je, že vyjde před 4. prosincem, kdy ho formace pokřtí v třebíčském klubu Roxy.

Text: Andrea Štipčákováfoto: Petr Kozlík, archiv

Témata: Like-It, Sunflower Caravan, Emma Drobná, Aneta Langerová, Čechomor, Tata Bojs, Plexis, Kateřina Marie Tichá, Vesna, Fast Food Orchestra

zavřít