Plexis

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Plexis Plexis

 

Plexis je česká punková skupina založená v roce 1984. Jejím nejvýraznějším členem je Petr Hošek, který je také zakladatelem. Současná sestava má tuto podobu: Petr Hošek (zpěv, baskytara), Dušan Lébl (zpěv, kytary) a Martin Švec (bicí). Jedna se o jednu z nejlegendárnějších sestav v historii české hudby a Petr Hošek je mezi milovníky punku velké jméno.

Historie kapely se začíná psát zhruba v roce 1982, kdy Hošek (přezdívaný "Sid", podle baskytaristy Sex Pistols Sida Viciouse) poprvé zaslechne desku Sex Pistols a rozhodne se, že to je přesně to, co chce dělat taky. Být pravým pankáčem. Začal kolem sebe shromažďovat podobně smýšlející jedince a za chvíli byla na světě jedna z vůbec prvních tuzemských komunit, která se zajímala o punk. Netrvalo to dlouho a Hošek založil i punkovou kapelu.teprve skupina kompletní. Hošek ji pojmenoval připraveným názvem Plexis, což je kombinace zpřeházených písmen názvů kapel "Sex pistols" a "Exploited". Už tehdy kapela spíše než muzikantským uměním přitahovala pozornost svou nespoutanou energií, nadšením i drzostí. Jejich koncerty se začaly velmi hojně navštěvovat.  Hošek s oblibou pořádal punkové mejdany a kvůli tomu se často dostával do problémů s režimem. Častokrát si také Plexis dávali pauzu. Hošek se také kvůli působením v jiných kapelách často ocital v situaci, kdy se mu začaly zamlouvat jiné styly než punk a tak se jeden čas hudba Plexis ubírala spíše k metalu. 

Roku 1990 vystupovali jako předkapela skupiny Lucie a tehdy také vyšlo jejich debutové album Půlnoční rebel s hity Svět jsou bary a také titulní písní. Od té doby až takřka do roku 2011 byla kapela velmi aktivní, vydala několik alb, stávala se čestným hostem mnoha festivalů a její členové také působily v různých vedlejších projektech.

Poslední deska Plexis s názvem Vohul to! vyšla v létě 2011 u nezávislého labelu Papagájův Hlasatel Records.

Obrovským úspěchem v kariéře Plexis je také jejich předskokanské vystoupení u příležitosti koncertu legendárních Ramones v pražské Lucerně. 

Diskografie:
Půlnoční rebel (1990)
White Killer (1992)
III (1993)
To (1998)
Už mi to kroutí nohy (2000)
Vohul to! (2011)

 

Další články interpreta

zavřít