ROCK BLOG | Jamaron: Poslední turné Filipa Karlíka

Vydáno 29.12.2023 | autor: iREPORT

Dne 6. září 2023, jen pár hodin předtím, než měli Jamaron zveřejnit turné k oslavám deseti let od založení, zemřel následkem tragické nehody baskytarista Filip Karlík. Šok, zděšení a paralýza celé kapely byly naprosto pochopitelné a v prvních hodinách si všichni členové skupiny pokládali otázku, zda a kdy bude vůbec možné pokračovat ve slibně rozjeté hudební kariéře.

ROCK BLOG | Jamaron: Poslední turné Filipa Karlíka ROCK BLOG | Jamaron: Poslední turné Filipa Karlíka

Co bude s rockovou skupinou Jamaron dál a zda by měla na podzim 2023 vůbec hrát živé koncerty? Tuto otázku řešili nejen fanoušci, ale také zarmoucení členové bandu v čele s Ondrou Dostálem, který v kapele funguje mimo jiné i jako manažer. Ondra se v rock blogu pro iREPORT pokusí přiblížit, jak se Jamaron podařilo znovu postavit na pódia a odehrát “poslední turné Filipa Karlíka“.

Jamaron přišli o baskytaristu, tragicky zesnulému Filipu Karlíkovi bylo 25 let

Po rozhovoru se zarmoucenou rodinou Filipa Karlíka 7. září 2023 jsem vyslechl její přání. „Pokračujte, nesmíte se zastavit,“ říkala. Cítil jsem to stejně a po krátkém telefonátu s bratrem Jakubem jsme byli odhodláni se co nejdříve zase vrátit na pódia. Na 24. října jsme měli naplánovaný koncert v Lucerna Music Baru, který byl z poloviny vyprodaný, a taktéž jsme v rámci oslav deseti let na scéně měli zarezervované bezmála dvě desítky klubů po celé České republice. Byl jsem odhodlaný okamžitě začít pracovat na tour a naplánovat vydání singlu nejen z úcty k fanouškům, ale především z úcty k odkazu zesnulého kamaráda.

"Můžeme ale vůbec z úcty k Filipově odkazu narychlo přibrat nového člena?"
"Máme změnit název turné a věnovat ho Filipovi?"

"Jak máme komunikovat s fanoušky?"

Tyhle a další otázky mi první dny poletovaly hlavou. Nicméně jak celá skupina tušila, nedokázali bychom turné v dohledné době odehrát s někým jiným než s Filipem. Po telefonátu s ostatními členy a se studiem SONO Records, kde jsme nahrávali poslední album Generace, jsme se dohodli, že nás na nadcházející šňůře budou doprovázet studiové záznamy našeho zesnulého kamaráda. “Na pódium si zapojíme jeho aparát, postavíme tam jeho starou basu a necháme do ní pustit na plné pecky Fílovy basové linky,” zněl plán. „Turné i vše ostatní bude tak, jak bylo naplánované, a Filip s námi pojede alespoň pomyslně v podobě záznamů.“

Nevěděli jsme, co si počít s naplánovaným natáčením klipu Jizvy, na kterém se Filip hudebně a produkčně podílel. Naplánované bylo s velkým filmovým štábem a nemalým rozpočtem na 10. září, tedy jen čtyři dny po jeho smrti. Rozhodli jsme se k situaci přistoupit stejně, jako k tour. “Filipova basa a aparát s námi bude v záběrech,” zněl text SMS zprávy, kterou jsem tehdy napsal režisérovi Papa Pechovi.

Ten obrovský zármutek a emoce, které jsme prožívali při natáčení, bych nikomu nepřál. Ale víc než kdy dřív, jsme se z úcty k Filipovi do toho snažili dát všechnu energii, která nám se skupinou po jeho úmrtí zbyla. Vždyť on sám vždy pracoval až do vyčerpání. Myslím, že by Filip byl pyšný na to, jak klip Jizvy vypadá.

Ještě před zahájením šňůry, jejíž start jsme měli naplánovaný na 20. října, jsme se rozhodli koncem září již posedmé vystoupit na tradičním vinobraní v Herinku. I skrz bolest a zármutek jsme to zvládli. Filip nám na pódiu chyběl a cítili jsme, že to prostě není ten Jamaron jako dřív. Nedokázali jsme se na požádání fotit „všichni“ s fanoušky a „všichni“ podepisovat alba. Skutečnost byla taková, že Filip tady toho dne nebyl a už nikdy nebude.

Jamaron oslavili v Plzni desátiny, vzpomínali i na zesnulého baskytaristu

Po koncertě vyšlo najevo, že Filipův aparát nebyl zapojený a nehrál. Vzhledem k situaci bylo pochopitelné, že někdo z týmu zapomněl zapojit přívod do jeho repráku, ale slíbili jsme si, že příště se to už nestane. Věděli jsme, že poté, co jsme zvládli odehrát vystoupení v Herinku, musí klapnout i turné.

Čas utekl jako voda a my jsme jako čtyři hokejisti v nespravedlivém oslabení stáli na pódiu v Liberci. Dlouho jsme připravovali novou light show a snažili se všechno dělat tak, jako by s námi Filip byl. První koncert šňůry je vždy citlivý a v naší situaci byl obzvlášť.

Odehráli jsme zvukovou zkoušku, sál se naplnil diváky a koncert začal. Ta energie, podpora fanoušků a touha hrát a nevzdat se, byla doslova hmatatelná. Možná jsem to tak cíli jenom já, protože stojím na pódiu hned před aparátem Filipa Karlíka, ale podvědomě jsem se během koncertu dvakrát otočil, když mi do těla proudily basové vlny z Filipova aparátu. Cítil jsem, jako by Filip stál za mnou a skákal, ale on tam nestál, ani neskákal. Podvědomě jsem ale cítil, že prostřednictvím jeho hudebního otisku s námi na koncertu stále je. Proto tedy „Poslední turné Filipa Karlíka“.

První koncerty podzimního tour byly zřejmě nejtěžší pro mou sestru a frontwoman Marii, která i přes emotivní momenty zvládla zazpívat všechny pasáže i odmoderovat celou show. Pár dní po show v Liberci jsme hráli v Litvínově a ani jsme se nenadáli, a čekal nás beznadějně vyprodaný Lucerna Music Bar. Atmosféra tam byla nezapomenutelná. Celý koncert měl opět neuvěřitelnou energii. Jediné, co nám chybělo, byl Filip a to, že si tuhle atmosféru nemohl vychutnat s námi.

V prosinci tohoto roku jsme ještě vydali čtyři singly, které s námi Filip v červenci nahrál.

Věříme, že se nám se skupinou podaří navázat na úspěch 10 let Tour a pokračovat v koncertování i nahrávání a vydávání i bez našeho zesnulého kamaráda, který s námi nakonec podzimní šňůru skutečně odehrál.

Jamaron vystoupí příští rok na Žebříku, kde zahrají také Chinaski, Jiří Suchý, Michal Hrůza a Tereza Balonová. Předávání cen proběhne 5. dubna v DEPO2015 v Plzni. Více zjistíte na www.anketazebrik.cz.

Text: Ondřej Dostál, foto: Lucas Kozel, Martin Plíva, Jana Braunová
Témata: Jamaron, Marie Dostálová, Jakub Dostál, Ondřej Dostál, Filip Karlík, Václav Hejda, rock blog

zavřít