Zemřel kytarista Milan Schelinger, žil ve stínu slavnějšího sourozence

Vydáno 12.02.2023 | autor: iREPORT

Ve věku 70 zemřel Milan Schelinger, kytarista spojovaný se skupinami Projektil a undergroundovými The Plastic People of the Universe. Úmrtí hudebníka potvrdila rodina.

Zemřel kytarista Milan Schelinger, žil ve stínu slavnějšího sourozence Zemřel kytarista Milan Schelinger, žil ve stínu slavnějšího sourozence

Dvaačtyřicet let po smrti Jiřího Schelingera zemřel jeho bratr Milan, který žil celý život tak trochu v jeho stínu. Dokonce byl členem revivalové skupiny, která hrála skladby jeho sourozence. „Už v patnácti letech chodil s kytarou po ulicích, hrál holkám v parku a říkal, že jednou bude slavným zpěvákem. To se mu povedlo. Po tragické smrti se stal ještě slavnějším,“ uvedl Milan Schelinger v rozhovoru pro CNN Prima News.

Příběh českého hitu: Jiří Schelinger - Holubí dům

Sám hrál v osmdesátých letech v Projektilu, v letech 1986 a 1987 pak vystupoval s undergroundovými The Plastic People of the Universe. Podílel se na jejich albu Hovězí porážka, které se nahrávalo na chalupě Václava Havla na Hrádečku.

S bratrem se narodili do hudební rodiny, jejich otec byl učitelem hudby. Milan Schelinger se nejdříve naučil hrát na housle, později i na kytaru, jíž propadl i jeho bratr. V letech 1999 až 2003 předsedal Koruně České.

"Píseň Pár posledních přání bylo moje první pracovní seznámení s Milanem Schelingerem. Tou jsme s Milanem před snad patnácti léty začínali spolupráci. Byla to první písnička, se kterou se postavil před mikrofon pro Lucrezii Borgii. Jsme se ještě neznali, si pamatuji jak přišel do studia, rozhodně si nehrál na žádnou primadonu. Byl stejně nervózní, napjatej, pln očekávání jako já. Jako já, ten, co na něm a na Jirkovi vyrostl. Na odbourání trémy a bariér v ruce Jelínka. Napil se a řekl: ‚Tak jdem na to, Tony.‘ A narval to tam. a potom ještě další čtyři. Za následujících 15 let jsme spolu udělali a natočili mnoho dalších, když to teď počítám, ano, snad kolem 50 písniček. A mnohé ani dosud nevyšly na žádném hudebním nosiči," zavzpomínal na hudebníka Tony Maceček z Lucrezia Borgia.

red, foto: FB Milana Schelingera
Témata: Milan Schelinger, Jiří Schelinger, Projektil, The Plastic People of the Universe, smrt

zavřít