TOP 10 letos vydaných hudebních knih: Exkluzivní čtení nabízí Škwor, Marpo, Pink Floyd i Adele

Vydáno 07.12.2018 | autor: Jitka Fialková

Každý rok knižní trh nabízí nové životopisné knihy muzikantů nebo kapel. Vznikají i publikace věnující se konkrétním písním. V letošním roce se spisovatelsky činili jak sami interpreti, tak i další autoři. Vybrali jsme pět českých a pět zahraničních titulů, které by vám neměly uniknout. 

TOP 10 letos vydaných hudebních knih: Exkluzivní čtení nabízí Škwor, Marpo, Pink Floyd i Adele TOP 10 letos vydaných hudebních knih: Exkluzivní čtení nabízí Škwor, Marpo, Pink Floyd i Adele


ŠKWOR / 1998 - 2018

Název říká vše. Skupina Škwor letos slaví 20 let existence. Kromě velkolepého koncertu v O2 areně připravila také obsáhlou knihu. Historii představuje neobvyklým způsobem, na základě vzpomínek hudebních publicistů a lidí z blízkého okolí kapely. Kromě perliček ze zákulisí nechybí biografie jednotlivých členů. Text doprovází více než 300 fotografií. Většina z nich nebyla nikdy dříve uveřejněna. Součástí publikace je také zpěvník největších hitů.

Škwor slavil dvacet let vyprodanou O2 arenou! Gratulovat přišel i Kapitán Demo


NIKKI SIXX
- HEROINOVÉ DENÍKY: ROK V ŽIVOTĚ ROCKOVÉ HVĚZDY ZÁVISLÉ NA DROGÁCH

Bestseller baskytaristy americké heavymetalové formace Mötley Crüe vyšel v českém překladu již před sedmi lety. Nikki Sixx zveřejnil své zápisky, které si vedl v letech největší popularity. Vybral jeden velmi bouřlivý rok, kdy přicházel na to, že kvůli závislosti na heroinu by mohl rychle skončit na márách. Nyní je na pultech druhé, rozšířené vydání. Nikki přidal kapitoly z posledních deseti let svého života. "Nikdy jsem si nemyslel, že Nikki Sixx se třetího alba Mötley Crüe dožije. Lidi jako já, Bowie a Elton John byli profesionální uživatelé drog, ale Nikki zašel dál než my. Používal jehly a toho jsme se my nikdy neodvážili," píše v knize Alice Cooper.


PAVEL FOLTÁN - KAREL MEZI NÁMI

Letos si připomínáme 100 let od založení Československa. Vracíme se k období první republiky, ale i do časů ne tak vzdálených. Pokud bychom měli jmenovat jen jednoho muzikanta, který ve své tvorbě zřetelně reflektoval svůj protikomunistický postoj, snad i ti nejmladší by vzpomněli jméno Karla Kryla. Právě jemu je věnována kniha Karel mezi námi. Sepsal ji folkový písničkář a právník v jedné osobě Pavel Foltán.

TOP 7 písní, které doprovázely Sametovou revoluci: Zpívali je Marta Kubišová, Karel Kryl, Jaroslav Hutka a další


SEAN EGAN - PINK FLOYD: VELKOLEPÉ SOUŽENÍ

"Nehodlám strávit život jako člen Pink Floyd na plný úvazek. Ambiciózní fázi kariéry už máme tak nějak za sebou," prohlásil David Gilmour. Publikace Pink Floyd: Velkolepé souznění je plná překvapivých citací a krásných fotografií. Především však vypráví příběh této britské hudební legendy od prvopočátků v roce 1964.

LIVE: Roger Waters přivezl do Prahy dokonalou audiovizuální show i hity Pink Floyd. Vystřelil si z Trumpa i Putina


TOMÁŠ BERAN - OTAKAR III

Syn proslulého a váženého kytaristy, zpěváka a skladatele Oty Petřiny, úspěšný rapper i ex bubeník Chinaski, to vše je Marpo. Díky své rapové tvorbě získal ohromné množství fanoušků. O pohádkovém úspěchu svědčí letos v květnu vyprodaný koncert v O2 areně. Příští rok se chystá se svou kapelou TroubleGang zahrát na letišti v Letňanech. Naplní kapacitu 25 tisíc lidí? Kde se vzala Marpova houževnatost? Čím si získává přízeň tisíců posluchačů? Fotograf Tomáš Beran dva roky Marpa poctivě sledoval a jeho životní osudy sepsal v knize Otakar III.

MarpoDrome vypukne příští rok v Letňanech. Rapper přizve i dvě zahraniční kapely


CAROLINE SULLIVAN - ADELE: PŘÍBĚH PÍSNÍ

Hudební redaktorka britského deníku The Guardian, Caroline Sullivan, si vzala pod drobnohled zpěvačku Adele. Nechtěla však vytvořit fádní biografii a na její kariéru i soukromí se podívala skrze písně. V těch se zračí vše, celá její osobnost. Kniha Adele: Příběh písní je poskládaná z rozhovorů, vyjádření Adele na veřejných vystoupeních a postřehů blízkých lidí. Kromě toho publikace dává podrobněji nahlédnout do prostředí hudebního průmyslu.


FRANTIŠEK STÁREK ČUŇAS, MARTIN VALENTA - PODZEMNÍ SYMFONIE PLASTIC PEOPLE

Kroniky Plastic People, deníky, soukromá korespondence, archiv bezpečnostních složek - to jsou jen některé ze zdrojů, z nichž František "Čuňas" Stárek a Martin Valenta čerpali při přípravě díla o pražské undergroundové kapele The Plastic People of the Universe. Probírána je také občanská angažovanost jednotlivých členů nebo dlouhodobé vazby formace na Václava Havla. Kniha se podrobně věnuje i rozpadu Plastic People. Události týkající se kapely jsou dobře zařazeny do kontextu doby. Díky pamětnickým rozhovorům je přiblížena atmosféra zejména 70. a 80. let minulého století.


YOKO ONO
- IMAGINE JOHN YOKO

V loňském roce americká hudební organizace The National Music Publishers' Association uznala Yoko Ono spoluautorkou písně Imagine. Ta vyšla v roce 1971 na stejnojmenném albu. Pod návalem emocí a nejspíš jisté satisfakce se letos Yoko Ono rozhodla vydat novou verzi skladby století. A nejen to. Připravila také knihu zasvěcenou desce Imagine. Odhalila svůj soukromý archiv. Zveřejnila náčrty, pohlednice, dopisy nebo texty psané na hotelovém papíru. Součástí jsou dosud nepublikované fotografie. Nechybí rozhovory s lidmi, kteří se podíleli na vzniku alba i experimentálním filmu Imagine z roku 1972.


PETR ŠTOLBA - DEN, KDY JSEM DAL VÝPOVĚĎ

Vlastní memoáry se rozhodl sepsat muzikant a skladatel Petr Štolba, který sólovou dráhu odstartoval pod přízviskem Pekař. Kniha Den, kdy jsem dal výpověď vyšla teprve nedávno, zároveň s jeho druhou deskou Výpověď, a je dostupná pouze na koncertech. V šesti kapitolách v ní Petr rekapituluje svůj dosavadní život. Každou navíc doplnil konkrétním zamyšlením. To, že CD s knihou tvoří jeden celek, podtrhuje fakt, že součástí knížky jsou texty písní z aktuální desky spolu s akordy.

Pekař interview: Dělám věci, které moc neumím. A zatím mi to vychází


MARCUS & MARTINUS, KIRSTI KRISTOFFERSEN - MARCUS & MARTINUS: NÁŠ PŘÍBĚH

Komu by se zdálo, že Marpo nebo Pekař jsou příliš mladí na to, aby vydali biografii, norská dvojčata Marcus & Martinus, která se narodila v roce 2002, ho vyvedou z omylu. Bratři, kteří jsou hvězdami současné evropské popové scény, totiž usoudili, že není na co čekat. V roce 2017 měl premiéru dokumentární film o jejich cestě za slávou. Svůj příběh vydali i tiskem. Kdo tedy patří mezi MMery nebo doma nějakého má, měl by si český překlad tohoto díla do knihovny pořídit.

Facebook Marcus & Martinus

Text: Jitka Fialková

Témata: hudební knihy, Marpo, Marcus & Martinus, Pekař, Pink Floyd, Škwor, Plastic People, Mötley Crüe, Karel Kryl, Yoko Ono, John Lennon

zavřít