TOP 10 kapel, které vyměnily frontmana. AC/DC, Queen, Genesis a další. Lze to přežít?

Vydáno 15.11.2020 | autor: Tomáš Kocian

Kasabian na začátku července 2020 oznámili odchod frontmana Toma Meighana, den nato vyšlo najevo, že důvodem byl soud kvůli domácímu násilí. Kapela odmítla celou kauzu jakkoliv komentovat s tím, že budoucnost Kasabian je nejistá. Přinášíme přehled kapel, které si změnou „muže vepředu“ prošly, ať už úspěšně, či neúspěšně.

TOP 10 kapel, které vyměnily frontmana. AC/DC, Queen, Genesis a další. Lze to přežít?  TOP 10 kapel, které vyměnily frontmana. AC/DC, Queen, Genesis a další. Lze to přežít?

Pink Floyd

Průkopníci a popularizátoři žánru progresivního rocku prošli změnou na postu frontmana už v šedesátých letech, tedy hned zkraje kariéry. Syd Barett neunesl nově nabytou slávu a začal experimentovat s LSD, které bohužel rozvinulo jeho psychické problémy. Situace gradovala a zpěvák nakonec nebyl schopen ani vylézt na pódium. V roce 1968 byl proto Barett na albech The Piper at the Gates of Dawn a A Saucerful of Secrets nahrazen Davidem Gilmourem. Ten platí za tvář kapely dodnes, přestože od devadesátých let vystupuje především sólově.

Van Halen

Kapela, jíž založili bratři Alex a Eddie Van Halenovi, patří mezi kultovní jména na poli hard rocku, přestože obměna lídra se jim nevyhnula hned několikrát. Původního zpěváka Davida Lee Rotha vystřídal v roce 1985 Sammy Hagar, který působil v kapele jedenáct let. V roce 1996 byl nahrazen Gary Cheronem, jenže jediné album, které s Cheronem vydali ani zdaleka nedosahovalo úspěchů s těch předchozích. Na slabých prodejích se kromě výměny frontmana mohla projevit také touha experimentovat, jíž fanoušci občas těžko snáší. O rok později se kapela vrátila do studia, kvůli mizerným prodejům už ale další nový materiál s Cheronem nevyšel. Další deska spatřila světlo světa až po dvaceti letech novu v sestavě s Davidem Lee Rothem.

Mötley Crüe

Psal se rok 1989, Mötley Crüe vydali páté album Dr. Feelgood, za mikrofonem stál Vince Neil a kapela byla vrcholu. Cestou na něj ovšem zkonzumovali větší než velké množství drog, svá těla kypřili v alkoholových lázních a se zákony si hlavy také moc nelámali. Mnoho výměn frontmanů přišlo v následku únavy materiálu a do této kategorie spadá také Vince Neil, který kapelu opustil v roce 1992.

RECENZE: The Dirt, film o šílených začátcích Mötley Crüe

Na jeho místo nastoupil John Corabi, s nímž Mötley Crüe dva roky nato vydali eponymní album. Jenže fanoušci si na novou tvář kapely nezvykli a na další nahrávce Generation Swine už opět zněl hlas Vince Neila.

Black Sabbath

Málokterá kapela je se svým frontmanem svázána tak jako Black Sabbath. Fanoušci průkopníků heavy metalu ale vědí, že tomu tak nebylo vždy. Ozzy Osbourne odešel uprostřed nahrávání alba Technical Ecstasy a kapela ho na poslední chvíli nahradila bubeníkem Billem Wardem. Turné k desce s nimi ovšem odjel už Ian Gillan z Deep Purple, personální změny ale zmátly fanoušky, šňůra neměla zrovna velký úspěch a Gillan se tak raději vrátil k Deep Purple.

RECENZE: Black Sabbath tentokrát už úplně naposledy

Následovala rošáda zpěváků, za mikrofonem se vystřídali Tony Martin a Ronnie James Dio. Ozzyho, který v mezitím budoval svou sólovou kariéru, mohli fanoušci s Black Sabbath vidět a především slyšet až v devadesátých letech.

Stone Temple Pilots

Kalifornská parta okolo Scotta Weilanda vyhodila svého zpěváka a textaře na vrcholu slávy v roce 1996. A znovu kvůli té ohrané písničce - závislost na heroinu se už nedala skloubit se zápřahem kapely. Weiland se nicméně ke kapele po tříleté pauze vrátil a začali společně pracovat na novém materiálu, pár let nato se Stone Temple Pilots přesto rozpadly. Stone Temple Pilots znovu obnovili činnost v roce 2008, jenže problémy s Weilandem se opakovaly a kapela po půl roce sehnala velkolepou náhradu. Chester Benninton si odskočil od Linkin Park a společně se Stone Temple Pilots nahrál album High Rise. Pod dvou letech Chestera ale povinnosti povolaly zpět k domovským Linkin Park.

Genesis

Cesta Phila Collinse začala za bicí soupravou Genesis, po odchodu Petera Gabriela se nicméně dostal až na pozici frontmana. Na postu hlavního zpěváka působil dvacet let a odchodem na sólovou dráhu kapele vlastně podepsal rozsudek smrti. Parta, která byla s jednou z nejprodávanějších co se desek týče, zvládla poté nahrát jednu jedinou. Collinse měl nahradit zpěvák byl Ray Wilson, jak už to ale bývá, úspěch se nedostavil a Genesis to dva roky po odchodu Philla Collinse zabalili.

Phil Collins potvrdil reunion. Genesis jsou zpět

V březnu letošního roku nicméně přišlo překvapení a Genesis oznámili velký návrat. Třináct let od rozpadu se měli opět vrátit na pódia, navíc s Philem Collinsem a dokonce i jeho osmnáctiletým synem, který by měl místo otce usednout za bicí. Comeback nicméně značně zkomplikovala pandemie koronaviru.

Iron Maiden

V případě Iron Maiden není post zpěváka zrovna doživotní záležitostí. Za mikrofonem nejdéle setrval Bruce Dickinson, který s kapelou nahrál celkem dvanáct alb s kratší pauzou v devadesátých letech. V té době se Dickinson rozhodl odejít, a tak Iron Maden našli náhradu ve zpěvákovi jménem Blaze Bayley. Ten se ale v legendární heavymetalové kapele moc neohřál a už po prvním albu The X Factor fanoušci chtěli zpět Dickinsona. Právě ten pověstný faktor x, bez kterého se neobejde žádný frontman, Bayleymu chyběl.

AC/DC

Po smrti Bona Scotta se stal tváří kapely Brian Johnson, a to na několik dekád. Když se fanoušci před pár lety dozvěděli, že kapela musí přerušit turné Rock Or Bust kvůli tomu, že Johnsonovi hrozila úplná ztráta sluchu, v dokončení turné mohl doufat málokdo. Začaly se ale objevovat spekulace o pokračování s Axlem Rosem z Guns N' Roses.

RECENZE: AC/DC jako parodie sama sebe? V žádném případě! Power Up je comeback roku

K velkolepému propojení dvou rockových gigantů nakonec došlo, což fanoušci náležitě ocenily. Když jednu známou tvář vyměníte za jinou známou tvář, jednoduše to funguje.

Queen

Laici i odborníci se shodnou, že hlasový rozsah a vystupování, jakým disponoval Freddie Mercury, se nahradit nedá. Přesto se ale Queen vlastně nikdy nerozpadli. Prvním, kdo se o to pokusil, byl Paul Rodgers, který spolupracoval na zatím posledním albu The Cosmos Rocks z roku 2008. V tom období kapela vystupovala pod názvem Queen + Paul Rodgers. Paula Roderse před pár lety nahradil talentovaný Adam Lambert, nicméně výměna vyvolala rozporuplné reakce. Jedni ho velebili za to, jak bravurně zvládá napodobit originál, druzí mu nemohli přijít na jméno a považovali ho za nudnou kopii. A došlo samozřejmě i na řeči o tom, jak přeživší Queen pouze ždímají ze slavného jména peníze. Pravdou ale zůstává, že žádné velké hity už Queen složit nedokázali.

Kasabian

Alternativní rocková kapela z britských ostrovů před pár týdny oznámila odchod svého zpěváka. Kasabian nejdřív uvedli, že se na odchodu shodla celá kapela a Tom Meighan potřebuje čas, aby si mohl dát dohromady osobní život. Den na to nicméně vyšlo najevo, že (v tu chvíli už bývalý) frontman stanul před soudem za domácí násilí, jehož se měl dopustit na své ženě. Meighan byl odsouzen k osmnácti měsícům britské obdoby domácího vězení a dvě stě hodinám veřejně prospěšných prací. Kapela se ke kauze odmítla dál jakkoliv vyjadřovat. Zda Kasabian skončí, vezmou Meighana na milost, či si najdou jiného bouřliváka za mikrofon, ukáže čas.

Text: Tomáš Kocian

Témata: Pink Floyd, Van Halen, Mötley Crüe, Black Sabbath, Stone Temple Pilots, Genesis, Iron Maiden, AC/DC, Queen , Kasabian

zavřít