Zemřel kytarista Eddie Van Halen, legenda hardrocku

Vydáno 07.10.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Legendární hardrockový kytarista Eddie Van Halen zemřel ve věku 65 let. Slavný hudebník v úterý prohrál svůj boj s rakovinou. Na sociálních sítích to potvrdil jeho syn.

Zemřel kytarista Eddie Van Halen, legenda hardrocku Zemřel kytarista Eddie Van Halen, legenda hardrocku

„Nemůžu uvěřit tomu, že tohle píšu, ale můj otec, Edward Lodewijk Van Halen, prohrál dnes ráno svůj boj s rakovinou. Byl to nejlepší táta, kterého jsem si mohl přát. Každý moment, který jsem s ním sdílel jak na pódiu, tak mimo něj, byl darem. Mé srdce je zlomené a nemyslím si, že se někdy úplně zahojí,“ napsal Wolfgang Van Halen.

Legendární kytarista zemřel za přítomnosti své ženy Janie, syna Wolfganga, exmanželky Valerie Bertinelli a bratra Alexe v nemocnici St. John v Santa Monice. Stav Van Halena se v posledních dvaasedmdesáti hodinách výrazně zhoršil. Lékaři zjistili, že se mu rakovina rozšířila z plic do mozku a dalších orgánů.

RECENZE: Ohlížení Van Halen neznamená odcházení

Slavný hudebník bojoval s rakovinou více než dekádu. Poprvé mu byla diagnostikována v roce 2000, kdy přišel o část svého jazyka. Ačkoliv byl Van Halen těžkým kuřákem, věřil, že to nebyly cigarety, kvůli kterým nemoc dostal. „Více než dvacet let jsem používal kovová trsátka. Nádor byl přesně v místě, kde jsem je v puse držíval,“ prozradil pět pěti lety pro Billboard s tím, že i lékaři tuto možnost připouštějí. Plíce měl totiž zcela v pořádku.

Van Halen byl členem stejnojmenné hardrockové formace, kterou založil se svým bratrem. Jejich největším hitem je song Jump, známých písní však skupina vydala mnohem více. Například kytarové sólo ve skladbě Eruption je považováno za jedno z nejvýznamnějších v rockové hudební historii.

Paradoxně však Van Halen nikdy neuměl noty. Když v rozhovoru pro časopis Guitar World mluvil o svých sólech, přiznal, že jeho hra je výsledkem nekonečného tréninku. „Zatímco byl můj bratr mezi sedmou večer a třetí ráno na party, já jsem seděl sám v pokoji a vybrnkával si akordy."

Skupina Van Halen vznikla v roce 1972. Své první demo, které financoval baskytarista kapely Kiss Gene Simmons, vydala o pět let později. Během svého působení spolupracovala formace například s Michaelem Jacksonem, kytaristou Brianem Mayem ze skupiny Queen nebo Dweezilem Zappou. V roce 2007 byli Van Halen uvedeni do rokenrolové síně slávy a řadí se k dvaceti nejprodávanějším umělcům všech dob.

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT, archiv kapely
Témata: Eddie Van Halen, Van Halen, hardrock, Eruption, Jump

zavřít