Karel Jančák: Kytarový bůh, který odmítl pozvánku od Red Hot Chili Peppers

Vydáno 30.07.2016 | autor: Hana Bukáčková

Před pár dny to byly čtyři roky, co nás opustil geniální kytarista "Majkláč" Karel Jančák z Michael's Uncle a Půlnoci, který by letos oslavil 52. narozeniny. Připomeňme si tohoto průkopníka punku v našem seriálu. 

Karel Jančák: Kytarový bůh, který odmítl pozvánku od Red Hot Chili Peppers Karel Jančák byl považován za jednoho z nejnadanějších domácích kytaristů. Foto: Amrit Sen

Smrt si říká rock'n'roll (255.) - Karel Jančák

Karel Jančák se narodil 10. července 1964 v Praze. Patří mezi zakladatele prvních punkových kapel u nás. Jeho hudební začátky jsou spojeny s rokem 1978 a jeho první školní skupinou Antitma 16, kterou založil, bohužel ale neměla dlouhého trvání. V roce 1987 byl u zrodu zásadní punkové legendy Michael's Uncle, které se říkalo počeštěně Majklův strýček či M.O. Hráli agresivní rychlý post-punk a později ještě více přitvrdili, používali i prvky hardcore. Kapela se poprvé rozpadla v devadesátých letech, znovu se dala na deset let dohromady v roce 2004, to už ale bylo bez Jančáka. Mezi její největší hity patří třeba Úchylák, Svině!, Nezabíjej bratra, Ale my stále hledáme štěstí.

Michael's Uncle interview (2012)

 

Jančák byl i členem skupin Egypt a undergroundové Půlnoci. Prvně jmenovaní chtěli textově pobuřovat, jejich název byl symbolický, protože židovský národ žil ve vyhnanství v Egyptě a v tu dobu u náš řádili komunisté.

Egypt

ZKOUŠEL TO I V AMERICE

Půlnoc byla označována za písničkovější verzi Plastic People Of The Universe, respektive byla přirozeným pokračovatelem toho, co po sobě zanechali Plastici po svém rozpadu. Není divu, zakládal ji jejich člen Mejla Hlavsa. Původně se měli jmenovat Černý ponožky. Ujížděli na vlnách psychedelie 60. let, mezi nejznámější pecky patří Muchomůrky bílé, Dopis, Hochu zlatej, Tygr, Podivná je podivná.

Boj o název Plastic People Of The Universe: Perou se o něj dvě kapely

Ještě před rokem 1989 se jim podařilo vycestovat do Ameriky na turné, ze kterého se Jančák nevrátil, zůstal tam a chtěl se prosadit... Jenže mu to mezi tolika výbornými kytaristy nešlo. Kvůli svému neúspěchu začal experimentoval s drogami, jak sám později sebekriticky přiznal, "vysmažil se až ke stupiditě". Říkalo se o něm, že buď chodí do práce, nebo jede na drogách.

Po návratu z Ameriky v devadesátých letech se už k muzikantské profesi nevrátil, živil se všelijak. Škoda zmařeného talentu. O Jančákovi se totiž říkalo, že je největší kytarový příslib druhé poloviny 80. let. Bezesporu měli kritici pravdu, jak jinak by mohl získat stipendium na prestižní škole Berklee College of Music a dostat pozvání na konkurz do skupiny Red Hot Chilli Peppers. Na ten se ale nedostavil. 

Zemřel 26. července 2012 na zástavu srdce, zbyl po něm syn Daniel a nesmrtelné průkopnické písničky v našich srdcích.

Témata: Karel Jančák, Michael's Uncle, Egypt, Půlnoc, Plastic People Of The Universe, Red Hot Chili Peppers

zavřít