Zahraniční nominační tipy Žebříku (II.): V kategoriích Skupina a Album o vítězství zabojují Imagine Dragons, Ozzy Osbourne i Rammstein

Vydáno 23.02.2023 | autor: Dominik Kačerovský

Hudební ceny Žebřík čeká 31. března vyhlášení v plzeňském areálu DEPO2015. Vítězové jednotlivých kategorií vzejdou z nominačního kola, v rámci kterého pro ně můžete až do konce února hlasovat zde. Mezi zahraničními kapelami budou usilovat o vítězství Coldplay, Green Day, Imagine Dragons, Rammstein nebo Red Hot Chili Peppers. Poslední dvě jmenované sestavy mají svá želízka v ohni také mezi alby. Tam jim konkurují Harry Styles, Avril Lavigne a Ozzy Osbourne.

Zahraniční nominační tipy Žebříku (II.): V kategoriích Skupina a Album o vítězství zabojují Imagine Dragons, Ozzy Osbourne i Rammstein Zahraniční nominační tipy Žebříku (II.): V kategoriích Skupina a Album o vítězství zabojují Imagine Dragons, Ozzy Osbourne i Rammstein


ZAHRANIČNÍ SKUPINA


Coldplay

Coldplay se v roce 2022 vydali na světové turné na podporu svého devátého studiového alba Music of the Spheres. Turné odstartovali v Severní Americe, a poté se vyrazili i do Evropy. Českou republiku jsme na koncertním rozpisu bohužel nenašli, ale nemalá část tuzemských fanoušků se za oblíbenou sestavou rozjela do Berlína či Varšavy. V témže roce se na plátnech kin odehrál živý koncert z Buenos Aires vysílaný do celého světa. Coldplay se po úspěšném roce 2022 rozhodli nezastavovat a na sezónu 2023 ohlásili další várku vystoupení, které jsou již z velké části vyprodané.

Green Day

Americká punk-rocková partička se konečně dočkala. Po dvou letech zákazů vyrazili Green Day po boku Fall Out Boy nebo Weezera na turné Hella Mega a fanoušky potěšili koncerty nabitými energií. Šňůru sestava odstartovala v berlínském areálu Waldbühne, jako headliner vystoupila i na Rock For People. Co nabídnou Green Day v roce 2023? Doufáme v dokončení nové studiové desky. Kapela v minulém roce vypustila řadu indicií s názvem 1972. Máme se tedy na co těšit.

Imagine Dragons

Imagine Dragons v čele s charismatických Danem Reynoldsem se v roce 2022 činili. Vydali pokračování úspěšného alba Mercury – Acts a vyrazili na světové turné. Česká republika se dočkala dvou koncertů, které se odehráli v pražských Letňanech a Imagine Dragons dostáli své pověsti. Živé vystoupení této partičky rozhodně stojí za to! Pokud jste nestihli pražské vystoupení, tak máte možnost 20. srpna navštívit bratislavský Lovestream Festival, na kterém se Imagine Dragons představí jako hlavní hvězdy.

Na Imagine Dragons dorazily do Letňan desítky tisíc fanoušků, předskakovali jim Karin Ann a Mother Mother

Rammstein

Německá industrial metalová skupina v roce 2022 vydala album Zeit a vyrazila na turné. První dvě zastávky se odehrály v pražských Letňanech a Rammstein na sebe upozornili již zvukovou zkouškou, na kterou dorazila početná část fanoušků. Show samotná byla plná pyrotechniky a doprovázel ji i výborný zvuk. Na rok 2023 ohlásila kapela evropské turné. Rammstein se dočká i slovenský Trenčín, který hlásí vyprodáno, stejně jako další zastávky turné. Fanoušci mají možnost ukořistit posledních pár vstupenek na koncert v polských Katovicích.

Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers v roce 2022 vydali hned dvě studiová alba a zavítali k našim bratrům na Slovensko. Vystoupili na Národním fotbalovém stadiónu a již první skladbou Can´t Stop naznačili, že jsou zpět v plné síle! Po sólovém projektu se do kapely vrátil kytarista John Frusciante a byl stavebním kamenem u zrodu dvou desek Unlimited Love a Return Of The Dream Canteen. Red Hot Chili Peppers aktuálně koncertují v Austrálii, kde zahájili světové turné. Česká republika opět na seznamu chybí, ale do Varšavy nebo Vídně si skalní fanoušci cestu najdou.

ZAHRANIČNÍ ALBUM


Harry Styles
– Harry's House

V pořadí třetí studiová deska Harryho Stylese je označena jako zpěvákovo nejintrospektivnější dílo. Album je mixem více hudebních žánrů, přičemž největší zastoupení tvoří popové skladby. První vlaštovkou byla píseň As It Was, která obsadila první příčky světových hitparád. Harry's House se stalo nejprodávanějším albem na britských ostrovech pro rok 2022 a při udílení cen Grammy vyhrálo nejlepší popové album. Harry Styles se v témže roce představil fanouškům ve vyprodané O2 areně v Praze v rámci celosvětové tour k podpoře nové desky.

Avril Lavigne – Love Sux

Tento „comeback“ nás hodně baví! Kanadská zpěvačka Avril Lavigne se vrátila ke svým pop-punkovým kořenům. Producentem desky Love Sux se stal bubeník Travis Barker ze skupiny Blink 182 a toto spojení byla trefa do černého. Prvním singlem se stala píseň Bite Me, která naznačila, jakým směrem se bude deska ubírat. Avril Lavigne si na album přizvala hosty jako Machina Gun Kellyho, blackbeara nebo Marka Hoppuse. Nestárnoucí zpěvačka má za sebou tour po Americe a Evropa ji po třech letech odkládání teprve čeká. Pražská zastávka je v plánu 26. dubna a blíží se vyprodání, které si zpěvačka za novou desku bezpochyby zaslouží.

Ozzy Osbourne – Patient Number 9

V pořadí třinácté sólové album Patient Number 9 anglického heavymetalového zpěváka Ozzyho Osbourna získalo příznivé recenze od hudebních kritiků a nejen to! Na Grammy byla deska oceněna jako Nejlepší rockové album roku 2022. Ozzy Osbourne na něm spolupracoval s řadou uznávaných umělců jako Zakk Wilde, Jeff Beck, Taylor Hawkins, Duff MacKagan nebo Ryan Tedder. V září roku 2022 vystoupil zpěvák během poločasové show na zahájení sezóny NFL na podporu nové desky a vše nasvědčovalo tomu, že se „Ozzyho“ konečně dočkáme i v České republice. Kvůli zdravotním problémům byl však nucený turné zrušit.

RECENZE: Ozzy Osbourne čich na hity neztrácí

Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love

Red Hot Chili Peppers začátkem února vypouští první singl Black Summer z nově připravované desky a všem musí být jasné, že návrat kytaristy Johna Fruscianteho jakoby kapelu polil živou vodou. Produkování desky Unlimited Love se chopil starý známý Rick Rubin, který v minulosti s Red Hot Chili Peppers nahrál úspěšné desky jako Californication nebo Stadium Arcadium. Kaliforská čtveřice v témže roce vydává ještě jednu desku Return of the Dream Canteen, na které se opět produkčně podílel Rubin. Mezi kritiky zaznělo, jestli to není příliš? Dvě studiová alba na jeden rok?  Za mě „Redhotů“ není nikdy dost.

Rammstein – Zeit

Navázat na úspěšné album Rammstein z roku 2019 se německé kapele povedlo na výbornou. Prvním singlem z nové desky se stala stejnojmenná balada Zeit, na kterou navázala skladba Zick Zack, jež už byla opřena o tvrdé riffy a humorně natočený klip. Rammstein na podporu nové desky vyrazili na světové turné, které prodloužili i do roku 2023. Fanoušci se tedy nemusí bát, že by závěrečná skladba Adieu odkazovala na ukončení hudební činnosti německého metalového uskupení.

Text: Dominik Kačerovský, foto: Iveta Valentová, Lukáš Zima, SonyMusic
Témata: Coldplay, Green Day, Imagine Dragons, Rammstein, Red Hot Chili Peppers, Harry Styles, Avril Lavigne, Ozzy Osbourne

zavřít