Zahraniční nominační tipy Žebříku (I.): Na vítězství mezi zpěvačkami aspirují Adele či Avril Lavigne, mezi zpěváky Ozzy Osbourne i Ed Sheeran

Vydáno 19.02.2023 | autor: Andrea Štipčáková

Zahraniční část nominací Hudebních cen Žebřík je plná velkých jmen. Mezi zpěvačkami budou o vítězství bojovat Adele, Avril Lavigne, Lady Gaga, P!nk a Taylor Swift, mezi zpěváky Bruce Dickinson, Ed Sheeran, Harry Styles, Chris Martin a Ozzy Osbourne. Jak hlasovat, se dozvíte na www.anketazebrik.cz. Vyhlášení proběhne 31. března v DEPO2015 v Plzni.

Zahraniční nominační tipy Žebříku (I.): Na vítězství mezi zpěvačkami aspirují Adele či Avril Lavigne, mezi zpěváky Ozzy Osbourne i Ed Sheeran Zahraniční nominační tipy Žebříku (I.): Na vítězství mezi zpěvačkami aspirují Adele či Avril Lavigne, mezi zpěváky Ozzy Osbourne i Ed Sheeran


ZPĚVÁK


Bruce Dickinson

Bruce Dickinson strávil rok 2022 zejména na pódiu. S Iron Maiden dokončil světové turné Legacy Of The Beast, v rámci kterého navštívil také Českou republiku. „Ve svých 63 letech stále hravě utáhne více než dvouhodinový koncert jako mladík,“ zhodnotil jeho vystoupení redaktor iREPORTu Aleš Materna. Letos Dickinson zamíří do světa s koncerty znovu. Spolu se zakládajícím členem Deep Purple Jonem Lordem přichystali projekt Concerto For Group and Orchestra, v rámci kterého s Filharmonií Bohuslava Martinů lín zahrají v Olomouci.

Ed Sheeran

Ed Sheeran věnoval loňský rok především singlům. Velmi úspěšnou se stala zejména skladba Celestial, kterou nahrál pro nové hry Pokémon Scarlet a Pokémon Violet, a která téměř okamžitě ovládla rádiové žebříčky. V listopadu 2022 pak zpěvákova skladba Shivers přesáhla jako jedenáctý single v historii jednu miliardu přehrání na Spotify.

Harry Styles

Stejně jako Dickinson má za sebou koncertní rok také Harry Styles. Navíc ale stihl vydat desku Harry's House, s níž sbírá ceny, kde se dá. Album o třinácti písních se na Grammy stalo Albem roku, zároveň bylo oceněno titulem Nejlepší popové vokální album. Měl si také zahrát ve filmu Elvis, kvůli logistickým problémům to ale nezvládl. V kinech se však přeci jen objevil. Premiéru měl totiž jeho snímek Don't Worry Darling.

LIVE: Harry Styles je showman. Jeho pražská premiéra bavila, nebyla však stoprocentní

Chris Martin

Chrise Martina znají všichni jako frontmana Coldplay. S nimi také minulý rok brázdil svět v rámci turné Music of the Spheres, které odstartovalo v březnu v San José. Sestava zároveň obdržela hned tři nominace na Grammy, ani jednu se jí však proměnit nepodařilo.

Ozzy Osbourne

Ačkoliv Ozzy Osbourne oslavil v minulém roce už čtyřiasedmdesát let, hudebně je mnohem aktivnější než spousta jeho mladších kolegů. V září potěšil fanoušky deskou Patient Number 9, z níž je znát, že dal do nahrávky maximum, a že má svým fanouškům ještě rozhodně co nabídnout. K albu měl vyrazit také na turné se zastávkou v Praze, kvůli zdravotním problémům ho ale musel odvolat.

ZPĚVAČKA


Adele

Adele zahájila rok 2022 vítězstvím na Brit Awards v kategorii Britské album roku. Stala se tak první interpretkou, která ji vyhrála už potřetí. V červenci pak fanoušky potěšila oznámením o osmi koncertech v rámci Las Vegas residency. Vystoupila také v londýnském Hyde Parku, koncert byl prvním po pěti letech. Během dvouhodinového setu ji sledovalo zhruba 65 tisíc fanoušků.

Avril Lavigne

Avril Lavigne měla minulý rok vyrazit na turné k desce Head Above Water. Kvůli koronaviru však byla nucená ho odložit, a tak fanouškům místo něj nabídla nové album Love Sux. Zvukem se velmi přiblížila ke své starší tvorbě. Naštvanost, agresivní kytary, bubny, vulgarismy – to vše posluchač na nahrávce najde. A zatímco se fanoušci učí nové písně, zpěvačka prozradila, že už pracuje na dalších. V říjnu vydala dokonce nový singl I´m a Mess, který by měl být součástí jejího osmého studiového alba, na němž se podílí mimo jiné Yungblud.

RECENZE: Avril Lavigne se na Love Sux vrací k punkovým kořenům

Lady Gaga

Americká zpěvačka Lady Gaga na sebe v roce 2022 upozornila především skladbou Hold My Hand, kterou nazpívala ke snímku Top Gun: Maverick. Krátce po vydání obletěla svět a ke dnešnímu dní čítá více než 150 milionů zhlédnutí na Youtube. Zpěvačka následně skladbu zpívala i na turné Chromatica Ball, které zakončila vyděšená se slzami v očích. Během její poslední show totiž silně poblíž stadionu v Miami udeřil blesk a ona raději kvůli bezpečnosti koncert předčasně ukončila.

P!nk

Poslední album All I Know So Far: Setlist vydala P!nk v květnu 2021. Zároveň se s fanoušky podělila o dokument mapující její život. Loni nelenila a také pracovala na nové muzice. V listopadu potěšila fanoušky singlem Never Gonna Not Dance Again, načež jim před několika dny naservírovala album Trustfall. Letos by měla vyrazit na turné.

Taylor Swift

Taylor Swift se daří jak v osobním, tak pracovním životě. V říjnu 2022 vydala své desáté studiové album Midnights, přitom příjemně překvapila fanoušky, když ke třinácti skladbám na albu záhy přidala dalších sedm. Na Spotify rychle překonala dva rekordy, a to v kategoriích nejstreamovanější album a umělec Spotify. Vydání alba předcházela velká marketingová kampaň. Po celém světě mohli příznivci zpěvačky najít billboardy s částmi textů jejích skladeb.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Sony Music, Simon Emmett, Bontonland
Témata: Bruce Dickinson, Ed Sheeran, Harry Styles, Chris Martin, Ozzy Osbourne, Adele, Avril Lavigne, Lady Gaga, P!nk, Taylor Swift

zavřít