Zahraniční nominační tipy Žebříku (I.): V kategorii Zpěvačka bojují Adele, Dua Lipa nebo Billie Eilish, na Zpěváka roku aspirují Ozzy Osbourne, Chris Martin či Bruce Dickinson

Vydáno 22.02.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Zahraniční část nominací ankety Žebřík je opět plná velkých jmen. Mezi zpěvačkami můžete hlasovat pro Adele, Billie Eilish, Duu Lipu, Lady Gaga a LP. Ze zpěváků jsou nominovaní Bruce Dickinson, Bruno Mars, David Gahan, Chris Martin a Ozzy Osbourne. Jak hlasovat, se dozvíte na www.anketazebrik.cz. Vyhlášení proběhne 1. dubna v DEPO2015 v Plzni.

Zahraniční nominační tipy Žebříku (I.): V kategorii Zpěvačka bojují Adele, Dua Lipa nebo Billie Eilish, na Zpěváka roku aspirují Ozzy Osbourne, Chris Martin či Bruce Dickinson Zahraniční nominační tipy Žebříku (I.): V kategorii Zpěvačka bojují Adele, Dua Lipa nebo Billie Eilish, na Zpěváka roku aspirují Ozzy Osbourne, Chris Martin či Bruce Dickinson


ZPĚVAČKA


Adele

Adele se v roce 2021 vrátila na scénu se vší parádou. Její album 30 sklidilo od hudebních kritiků pochvalné recenze a singl Easy On Me, první, který vydala po šestileté pauze, doslova zbořil rádiové étery. V červenci 2022 chystá zpěvačka koncerty v Hyde Parku v Londýně, prozatím jediná samostatná vystoupení po jejím návratu.

Adele si podmanila Brit Awards. Stala se Umělkyní roku, skórovala i s albem a písní

Billie Eilish

Billie Eilish oslavila své loňské dvacetiny třetím studiovým albem Happier Than Ever. V rámci jeho propagace zveřejnila koncertní film A Love Letter to Los Angeles a rovněž data turné, na které se vydá tento rok. Deska získala celkem pět nominací na Grammy, a to v kategoriích Nahrávka roku, Album roku, Píseň roku, Nejlepší popové vokální album a Nejlepší videoklip.

Dua Lipa

Dua Lipa patří mezi nejpopulárnější zpěvačky současnosti. Už letos by se slovenští fanoušci měli dočkat jejího vystoupení na Lovestream festivalu v Bratislavě, kam dorazí v červnu. Minulý rok sbírala zpěvačka plody své desky Future Nostalgia. Na Brit Awards se stala Zpěvačkou roku a vyhrála i kategorii Album roku. Zároveň si odnesla hned šest sošek z udílení cen Grammy.

Lady Gaga

Pro Lady Gaga byl rok 2021 nejen hudební. Kromě toho, že vystoupila na ceremoniálu nového prezidenta Joea Bidena, kde zazpívala americkou hymnu, a k desátému výročí vydání třetího studiového alba Born This Way vydala nahrávku, na které se nachází cover verze všech písní z této desky v podání Kylie Minoque, Eltona Johna a dalších zpěváků, představila svůj film Klan Gucci. U kritiků obdržela pozitivní recenze.

LP

Na nové album LP čekali fanoušci dlouhé tři roky, zpěvačka je však nezklamala. Deska Churches je ucelená a rozhodně nenudí. Skladby v něm nesplývají do jedné, a kromě klasických kytar nechybí ani ukulele. Zpěvačka ho bezpochyby představí během svého letošního vystoupení na Colours of Ostrava nebo na svém samostatném pražském koncertě v září.

ZPĚVÁK


Bruce Dickinson

Bruce Dickinson pracoval minulý rok zejména na novém albu Iron Maiden. Na Senjutsu naservírovala kapela svým fanouškům osmdesát minut pořádné metalové nálože, s níž letos přijede i do České republiky. 20. června odehraje koncert na stadionu Sinobo. Tuzemští fanoušci se navíc loni konečně dočkali české verze Dickinsonovi autobiografie Co dělá tenhle knoflík?, která v zahraničí vyšla už v roce 2017.

Bruno Mars

V únoru 2021 Bruno Mars s americkým rapperem Andersonem .Paakem oznámili společné album An Evening with Silk Sonic, které vydali pod uměleckým jménem Silk Sonic. Z něj později představili tři singly Leave the Door Open, Skate a Smokin Out the Window. Uskupení bylo za svou debutovou nahrávku nominováno na Grammy.

David Gahan

David Gahan se loni připojil k dalším 52 umělcům a nahrál jednu z předělávek na „černé album“ Metalliky. Zároveň dodělal a vydal svou další sólovku Imposter, na které přezpíval písničky, jež ho v minulosti dojaly k slzám. V závěru roku si pak vyzkoušel 5G koncert, kdy se každá z písní, kterou hrál, díky 5G síti odehrávala na jiném místě v Berlíně.

Chris Martin

Chris Martin se svými Coldplay minulý rok vydal nové album Music of the Spheres. Zatímco jím fanoušky kapela potěšila, svým prosincovým prohlášením už tolik ne. Jak totiž Martin uvedl pro rádio BBC, v roce 2025 přestane sestava vydávat novou hudbu. Otevřená zůstane pouze duetům, možné pak je, že občas vydá i samostatný singl. Kompletní desky se však už příznivci formace po jubilejním desátém albu nedočkají.

Píseň Higher Power od Coldplay se dočkala oficiálního videoklipu, Chris Martin v něm tančí s mimozemskými tvory

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne se loni věnoval sólové kariéře. Začal nahrávat své nové album a nechal se slyšet, že se na něm podílí řada kytarových legend. Mezi nimi Eric Clapton, Jeff Beck, Tony Iommi či Zakk Wylde. Vyrazit měl i na turné, to ale kvůli pandemii koronaviru nakonec přeložil až na rok 2023.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Simon Emmett, Universal Music, Arts Marketing,
Témata: Adele, Billie Eilish, Dua Lipa, Lady Gaga, LP, Bruce Dickinson, Bruno Mars, David Gahan, Chris Martin, Ozzy Osbourne

zavřít