Zahraniční nominační tipy Žebříku (III.): O Skladbu roku bojují Måneskin, Billie Eilish i Adele, o videoklip Iron Maiden nebo Coldplay

Vydáno 27.02.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Do nominačních tipů ankety Žebřík se v kategorii Skladba roku dostali Elton John s Duou Lipa, Adele, Foo Fighters, Billie Eilish a Måneskin. O sošku v kategorii Videoklip roku pak usilují Olivia Rodrigo, Coldplay, The Weeknd s Arianou Grande, Iron Maiden a opět Billie Eilish. Hlasovat můžete do 28. února na anketazebrik.cz. Výsledky se dozvíte 1. dubna v areálu DEPO2015 v Plzni.

Zahraniční nominační tipy Žebříku (III.): O Skladbu roku bojují Måneskin, Billie  Eilish i Adele, o videoklip Iron Maiden nebo Coldplay Zahraniční nominační tipy Žebříku (III.): O Skladbu roku bojují Måneskin, Billie Eilish i Adele, o videoklip Iron Maiden nebo Coldplay


SKLADBA


Cold Heart (Pnau Remix) - Elton John, Dua Lipa

Skladba Cold Heart je jakýmsi mash-upem čtyř písní Eltona Johna – Rocket Man, Sacrifice, Kiss The Bride a Where´s The Shoorah. Do remixové podoby ji převedl Pnau, který vsadil na retro disco beat, s Johnem pak na nahrávce zpívá Dua Lipa. O její spolupráci se zpěvákem se mluvilo už delší dobu, song byl tak logickým vyústěním.

RECENZE: Elton John drží na The Lockdown Sessions krok s muzikanty o dvě generace mladšími

Easy On Me – Adele

Easy On Me byla první předzvěstí alba 30 Adele. Zpěvačka ho vydala po téměř šestileté odmlce, kdy si užívala rodinného života. I toto krásné období však skončilo a ona před třemi lety oznámila rozvod. Následkem toho začala trpět úzkostmi, nejen kvůli nim pak začala pravidelně cvičit a razantně tak změnila svůj vizuál. A právě o tom všem Easy On Me je.

Happier Than Ever – Billie Eilish

Song Happier Than Ever se dá popsat jako vyprávění o dvou dějstvích. V první části líčí Billie Eilish nešťastnou lásku, bez které je ale mnohem šťastnější. Ve druhé části nabere její hlas na síle a z klasického, mnohdy až velmi odevzdaně znějícího zpěvu, přejde k sebevědomějšímu výrazu.

I Wanna Be Your Slave – Måneskin

Måneskin jsou senzací minulého roku. Po vítězství v Eurovizi vystřelili neuvěřitelně nahoru a stihli už navštívit i Českou republiku. I Wanna Be Your Slave vydali v březnu 2021, singl se okamžitě dostal mezi desítku nejlepších v hitparádách po celé Evropě. Úspěch byl tak masivní, že v srpnu kapela vydala druhou verzi songu. V ní zpíval Iggy Pop.

Waiting on a War – Foo Fighters

Waiting on a War je třetím singlem Foo Fighters z jejich aktuální desky Medicine At Midnight. Kapela ho vydala v lednu minulého roku, k narozeninám frontmana Davea Grohla. Inspirovaný byl konverzací mezi ním a jeho dcerou v roce 2019, která se ho při cestě do školy zeptala, zda bude ve světě další válka.

VIDEOKLIP

Good 4 U - Olivia Rodrigo

Olivia Rodrigo patří mezi největší objevy minulých let. V poslední době se jí daří, na co sáhne, a výjimkou není ani song Good 4 U. Vizuál je zasazený do devadesátých let minulého století a odkazuje na filmy Deník princezny, Konkurs nebo Jennifer's Body. Klip obdržel nominaci na Grammy.

Higher Power – Coldplay

Higher Power byla první ochutnávkou z nového alba Coldplay. Ve vizuálu Higher Power je Chris Martin obklopen různorodou skupinou mimozemšťanů, s nimiž tancuje. "Klip je metaforou toho, jak odcizení se teď všichni cítíme - daleko od normálního světa, jako bychom byli na cizí planetě," uvedl režisér David Meyers. "Chris ve videu nakonec najde lásku v ulicích města, která ho vystřelí do stratosféry naší vlastní energie a vyšší síly," dodal.

Happier Than Ever – Billie Eilish

Billie Eilish svým čtvrtým studiovým albem překvapila. Představila se na něm jako vyzrálejší osoba, která už má leccos za sebou. Happier Than Ever patří k největším hitům desky. Skladba by se dala popsat jako vyprávění o dvou dějstvích, stejně tak pak i videoklip. V jeho první části se zpěvačka nachází ve svém apartmánu a zpívá o nešťastné lásce, v další se naopak stává sebevědomou a mnohem šťastnější ženou.

Save Your Tears - The Weeknd & Ariana Grande

Píseň Save Your Tears vznikla pro píseň After Hours The Weeknda. Nejdříve byla vydaná jako sólová, poté zpěvák potěšil své fanoušky také verzí s Arianou Grande. K ní vznikl animovaný videoklip, ve kterém si postavička The Weeknda staví panenku právě Grande.

The Writing On The Wall - Iron Maiden

Skladba The Writing On The Wall byla první novinkou metalové legendy po šestileté pauze. V animovaném videu Iron Maiden navíc představili nejnovější Eddieho inkarnaci v 3D podobě. Koncept videa vytvořil Bruce Dickinson, realizace se následně ujali dva bývalí manažeři studia Pixar a dlouholetí fanoušci skupiny Mark Andrews a Andrew Gordon. Oba za sebou mají padesát let zkušeností s animacemi, podíleli se na filmech jako Úžasňákovi, Hledá se Nemo, Příšerky s.r.o. či Ratatouille. Jejich partnerem při tvorbě klipu se stalo londýnské animační studio BlinkInk.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Universal Music
Témata: Elton John, Dua Lipa, Adele, Foo Fighters, Billie Eilish, Måneskin, Olivia Rodrigo, Coldplay, The Weeknd, Ariana Grande, Iron Maiden

zavřít