TOP 8 momentů Grammy: Taylor Swift se radovala z vlastní prohry, Adele zklamala

Vydáno 16.02.2016 | autor: Josef Martínek

Letošní Grammy jsou za námi a nejsou to jen jména vítězů, o kterých se teď bude ještě chvíli mluvit. Na Taylor Swift nadšenou z prohry nebo neposlušným mikrofonem rozhozenou Adele si fanoušci budou ještě chvíli pamatovat. Připomeňte si zásadní okamžiky 58. udílení prestižních cen. 

TOP 8 momentů Grammy: Taylor Swift se radovala z vlastní prohry, Adele zklamala Adele poškodily technické problémy

STEVIE WONDER DAL NAHLÉDNOUT DO OBÁLKY

Nestává se často, aby mohli diváci během vysílání nahlédnout až do obálky s výsledky ještě před přečtením jména vítěze. Stevie Wonder ale klidně list s oním jménem otočil směrem k publiku a tedy i do televizní kamery, a přesto nic nevyzradil. Vzhledem k tomu, že je slepý, měl totiž výsledek zapsán takzvaným Braillovým písmem a přečetl si jej hmatem. Wonder tak pobavil obecenstvo i vokální skupinu Pentatonix, se kterou cenu předával. S tou zároveň vzdal poctu před pár dny zesnulému Mauici Whiteovi z kapely Earth, Wind & Fire. 

Grammy za Album roku má Taylor Swift, pět cen sebral Kendrick Lamar, tři Alabama Shakes

TAYLOR SWIFT BYLA NADŠENÁ, KDYŽ NEVYHRÁLA

A jaké jméno se to vlastně v obálce, kterou Stevie Wonder otevřel, ukrývalo? Ed Sheeran. Britský písničkář letos konečně proměnil dvě nominace, v minulých třech letech totiž vždy vyšel naprázdno. Získal Grammy za Nejlepší popový výkon a také za Píseň roku (Thinking Out Loud), právě tu přebral z rukou Stevievo Wondera. Zdálo se ale, že ještě větší radost než on sám má z jeho výhry Taylor Swift, sama v této kategorii nominovaná za Blank Space. Nadšením vyskočila ze sedadla, běžela se s Edem obejmout a i během jeho děkovné řeči kamera zabírala její dojaté grimasy. Opravdu kolegovi výhru tolik přála, nebo se jednalo spíš o hereckou etudu? To ví jen sama Taylor, letos oceněná třikrát, včetně hlavní kategorie Album roku. 

ADELE VYPADL MIKROFON A SNAŽILA SE VÍC, NEŽ BYLO ZDRÁVO

K nejočekávanějším vystoupením určitě patřilo číslo Adele, nejprodávanější zpěvačky současnosti. Nakonec to ale bylo zklamání večera. Britka, která za své album 25 nepochybně získá spoustu nominací v příštím ročníku, sice zvolila intimní provedení na malém kruhovém pódiu pouze s klavírem, mikrofon byl ale proti a hned zkraje na chvíli vypověděl poslušnost. Kromě technického problému se ale Adele tentokrát tolik nevedlo ani interpretačně - zejména ke konci písničky All I Ask byla z přemíry snahy až nepříjemně ukřičená. Holt není každý den posvícení a i paní zpěvačka se někdy utne. 

NEČEKANĚ DOBRÝ JUSTIN BIEBER

Jestliže Adele zklamala, Justin Bieber velmi příjemně překvapil. Což o to, pokud není člověk svázán předsudky vzhledem k jeho minulosti dětské hvězdy, musí v poslední době chtě nechtě uznat, že se z něj stala řádná popová hvězda. Ovšem že tak výborně zazpívá a zahraje na kytaru singl Love Yourself, s tím nejspíš kromě skalních fanoušků nikdo moc nepočítal. Spolu s Diplem a Skrillexem to pak navíc pořádně rozjel při provedení hitu Where Are U Now. Odměnou mu byla první Grammy v životě, právě za tuto spolupráci s DJským duem. 

LADY GAGA UCTILA BOWIEHO

Snad všechna zahraniční média se předhánějí v superlativech na konto Lady Gaga. Ta totiž ovládla pódium při poctě minulý měsíc zemřelému Davidu Bowiemu. Výborně zazpívala medley složené z jeho hitů a k tomu oslavila zpěvákovu kreativitu v oblasti vizuální, módní i divadelní. Na jevišti s ní byl i Nile Rodgers, legendární kytarista, který právě s Bowiem spolupracoval v 80. letech. Více o představení Lady Gaga jsme psali v samostatném článku.

VIDEO: Lady Gaga jako David Bowie na Grammy: Teatrální, muzikální a skvělá

MEGHAN TRAINOR SE ROZPLAKALA

Většina vítězů jsou již ostřílené hvězdy, které jen tak něco nerozhodí, ale Meghan Trainor, šampiónka kategorie Nováček roku, svou výhru prožívala hodně emotivně. Už na pódium přišla v slzách a její dojetí se během děkovné řeči jen a jen násobilo. Jestliže ji tak čeští fanoušci trochu považují za "americkou Ewu Farnou" (Ewa přezpívala do češtiny její největší hit All About That Bass), svým výstupem jim dala zapravdu. Také česko-polská hvězda totiž kdysi jako začínající zpěvačka každou svou cenu obrečela. 


LEMMY BY MĚL RADOST

Vedle Davida Bowieho si publikum připomnělo také Glenna Freye z Eagles nebo B. B. Kinga, krále blues. Velký ohlas ale měla především pocta Lemmymu Kilmisterovi. Uvedl ji Dave Grohl, frontman Foo Fighters, který vše vystihl větou "Spousta z nás hraje rock'n'roll, ale málokdo svým životem přesně ztělesňuje to, čím rock'n'roll je". Odkaz bývalého lídra dneš již odpočívajících Motorhead pak připomněla superskupina Hollywood Vampires, tedy Alice Cooper, Johnny Depp a Joel Perry. Zahráli novinku As Bad As I Am a především pak nesmrtelnou vypalovačku Ace Of Spades. Lemmy by měl z invaze rock'n'rollu na jinak spíš popový večírek určitě radost. 

 

TAYLOR SWIFT MÁ STATISTIKY V MALÍČKU

Většinou sledují statistiky spíš novináři než samotní intepreti. Taylor Swift má ale přehled. Když přebírala hlavní cenu za Album roku, prohlásila: "Jsem první ženou, která vyhrála Album roku podruhé." Připomněla tím svůj první, šest let starý triumf s deskou Fearless. Pak se pokusila začínající zpěvačky motivovat svou děkovnou řečí. Je vidět, že z Taylor už je profesionálka, která ví, co má říkat, a ne ta roztržitá dívenka, která šest let nazpátky okouzlila publikum svou spontánností. 

zavřít