TOP 20 vánočních písní. Mariah Carey versus Queen, Lemmy, G.G. Allin, Run-D.M.C. a další

Vydáno 23.12.2020 | autor: Barbora Kubalová

Vánoční písně představují záludnou disciplínu a výsledek zdaleka ne vždy skončí svátečně. Hvězdy středního proudu se spíš předhání v podbízivosti, ostatní muzikanti zkouší pobavit a především ukázat, že na Vánoce nemusí hrát jen vlezlé a ohrané melodie. Přinášíme seznam písní se zajímavým příběhem, vybrali jsme hity i méně známé písně.

TOP 20 vánočních písní. Mariah Carey versus Queen, Lemmy, G.G. Allin, Run-D.M.C. a další TOP 20 vánočních písní. Mariah Carey versus Queen, Lemmy, G.G. Allin, Run-D.M.C. a další


Mariah Carey – All I Want For Christmas is You

O této skladbě si můžeme myslet, co chceme. Můžeme ji i nenávidět, ale nemůžeme jí upřít fakt, že se jedná o jednu z nejpopulárnějších vánočních skladeb na světě. Mariah Carey ji napsala spolu s Walterem Afanasieffem na své vánoční album Merry Christmas z roku 1994. Od té doby je nedílnou součástí „vánočního kánonu“, přestože na vrchol Billboard Hot 100 se dostala poprvé až v roce 2019, tedy 25 let po vydání.

Skladba se dočkala mnoha cover verzí, například od Fifth Harmony, My Chemical Romance nebo Dolly Parton, a samozřejmě nechyběla ani ve vánočním trháku Láska nebeská. Mariah Carey na základě této písně vydala v roce 2015 dětskou knihu, která byla v roce 2017 převedena i do podoby animovaného filmu. Aby toho nebylo málo, vydala také několik dalších remixů této skladby, například „extra festive“ verzi z roku 2010, nebo „super festive“ verzi s Justinem Bieberem z roku 2011.

Alice Cooper - Santa Claws is Coming to Town

Pokud se frekvence otázek, kdy už přijde Ježíšek, stává nesnesitelnou, lze ratolesti zchladit poslechem této verze koledy Santa Claus is Coming to Town. Alice Cooper připsal do textu jedné z nejpopulárnějších vánočních písní angloamerické kultury (poprvé zazněla z rádia v roce 1934) slova jako: „sleduje tě, když spíš / ví, kdy jsi vzhůru / ví, jestli jsi zlobil / Santovi pařáty se blíží do města.“ Možná by místo čerta mohl s Mikulášem chodit rovnou Alice Cooper.

Queen – Thank God it’s Christmas

Vánoční singl z pera kytaristy Briana Maye a bubeníka Rogera Taylora vyšel před Vánoci roku 1984. Přestože Queen v té době zažívali velké úspěchy s hity z alba The Works, singl Thank God it’s Christmas se nedostal výš než na 21. příčku britského žebříčku. Brian May se později vyjádřil, že neúspěch byl pravděpodobně způsoben tím, že ke skladbě tehdy nevznikl žádný videoklip. Ten natočili Queen až v roce 2019. Jedná se o animované video, jehož koncept vymysleli opět May s Taylorem a zrežíroval ho Justin Moon. A faktem také zůstává, že Thank God it’s Christmas lehce zastínila skladba, jež měla o trochu větší ambice. Den před vydáním vánočního hitu Queen vyšel charitativní singl Do They Know it’s Christmas.

Band Aid – Do They Know it’s Christmas

Jednalo se samozřejmě o skladbu Do They Know it’s Christmas, která okupovala první příčku britské hitparády a až do roku 1997 si držela titul nejprodávanějšího britského singlu všech dob. Vystřídala ho až Candle In the Wind od Eltona Johna.

Autory skladby jsou Midge Ure a Bob Geldof, kteří se rozhodli zareagovat na zprávy o hladomoru v Etiopii a sestavili hvězdnou kapelu z celebrit hudebního nebe. Výtěžek z prodeje singlu plánovali poslat na humanitární pomoc Etiopii, Geldof původně doufal, že by se mohlo vydělat alespoň 70 000 liber. Jenže už rok od vydání to bylo 8 milionů liber. Na úspěch singlu tak v roce 1985 Geldof s Urem navázali ikonickým koncertem Live Aid.

Na nahrávce se objevují tehdejší největší britská hudební jména. Kromě Geldofovy kapely Boomtown Rats přiložili hlasivky a nástroje k dílu například U2, Duran Duran nebo Wham!. Skladba se dočkala několika aktualizovaných verzí, konkrétně v roce 1989 a následně při výročích 20 a 30 let od prvního vydání. Na seznamu zúčastněných se tak objevil snad každý, kdo na britské hudební scéně něco znamená. A nemusel přitom ani zpívat nebo hrát, například Damon Albar je na vydání z roku 2004 uveden jako „tea boy“.

The Pogues - Fairytale of New York

Zatímco All I Want for Christmas je nejpopulárnější vánoční skladbou, jako nejlepší vánoční skladba bývá zmiňována Fairytale of New York od The Pogues. Tento titul singlu přiklo například hlasování diváků hudebního kanálu VH1.

Na rozdíl od většiny vánočních písní se tato irská balada vyhýbá prvoplánovému kýči. Text měl původně vyprávět o putování irských přistěhovalců do Ameriky, ale manželka banjisty Jema Finera navrhla jiné téma – pár, kterému se v životě zrovna dvakrát nedaří, žena je neúspěšnou herečkou, muž se v textu zrovna nachází na záchytce.

Nick Cave se postavil za The Pogues. BBC se nelíbí vulgarismy ikonického vánočního hitu a změnilo text Fairytale Of New York

Skladba vznikla jako duet, který měla s frontmanem Shanem McGowanem zpívat basistka Cait O’Riordan. Nicméně z toho sešlo a producent Steve Lilywhite si vzal pásky domů, kde poprosil svou ženu Kirsty MacColl, aby ženské vokály nahrála jen tak nahrubo, aby měli představu, kde ve výsledku budou. Fairytale of New York je dodnes nejslavnější písní, jíž Kirsty MacColl nazpívala. A pak, že zázraky se nedějí.


John Lennon
– Happy Xmas (War is Over)

John Lennon jednou řekl, že tuto skladbu napsal s Yoko Ono proto, že „z White Christmas už mu bylo zle.“ Povedlo se mu tak stvořit novou vánoční klasiku, která namísto jmelí a stromečků připomíná, že možné je cokoliv, pokud to bude dostatek lidí chtít. Antimilitaristický slogan „s válkou je konec, pokud si to přeješ,“ použili Lennon a Ono poprvé v roce 1969, tedy dva roky před vydáním písně, když ho vystavili na obrovských billboardech v největších městech světa.

Fanoušek versus fanatik. Agresivní obdivovatelé Johna Lennona, Justina Biebera, Rihanny a dalších

Na samém začátku skladby můžeme Johna a Yoko slyšet šeptat přání šťastných Vánoc svým dětem Kyoko a Julianovi z předchozích manželství. Skladba se samozřejmě dočkala mnoha coververzí. Například Dáda Patrasová změnila v písni Hodně štěstí poselství „s válkou je konec“ v konstatování, že „přijdou známí“.

Paul McCartney – Wonderful Christmastime

John Lennon není jediným ex-Beatlesákem, který se pustil do vánoční tématiky. Ve skutečnosti všichni čtyři členové The Beatles vydali svůj sólový vánoční song. Paul McCartney se nesnažil do skladby Wonderful Chistmastime dostat žádné hlubší poselství, „prostě si užívá úžasný vánoční čas“. A přestože se ve videoklipu objevuje celá kapela Wings, skladbu nahrál celou McCartney sám na své farmě, stejně jako zbytek alba McCartney II.

Lemmy Killmister - Run Run Rudolph

Dokonce i Lemmy dokázal na svátky pookřát. Tuto rock’n’rollovou koledu původně nahrál Chuck Berry v roce 1958, od té doby se na ní svezlo nespočet muzikantů. Nicméně nejhlasitější verzi nazpíval právě Lemmy Killmister. Na kytaru mu totiž sekunduje Billy Gibbons ze ZZ Top a tempo sobího spřežení diktují pověstně brutální údery do bubnů Dave Grohla. Singl vyšel na kompilaci We Wish You a Metal Xmas and a Headbanging New Year v roce 2008. S touhle sestavou „Santa prostě dorazit do města musí.“

G.G. Allin - GG's X-MAS Song

Nemusí se vám líbit, co G.G. Allin dělal na pódiu i mimo něj, navždy ale zůstane legendou animálního rock’n’rollu. Jestli tápete, G.G. Allin si při koncertech řezal do těla, mlátil se do hlavy mikrofonem, dokud ji neměl celou od krve, vystupoval nahý, kálel na zem a fekálie pak házel do publika. Není tedy překvapivé, že jeho vánoční píseň pojednává o nadržených pannách, dildech, francouzských šlapkách a pásovém oparu. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že se jedná se o akustický cover tradiční koledy Dvanáct dní do Vánoc, v porovnání s ostatní tvorbou G.G. Allina hraje píseň překvapivým klidem.

Run-D.M.C. – Christmas in Hollis

Vánoce se nevyhýbají žádnému žánru, čehož mohou být důkazem například Run-D.M.C. Kromě tradičních vánočních písní zní ve skladbě také sample z Back Door Santa od Clarence Cartera z roku 1968. Píseň o setkání se Santou ve čtvrti Hollis v Queensu, kde Run-D.M.C. vyrůstali, vyšla na kompilaci coververzí A Very Special Christmas. A veškeré výtěžky z prodeje alba šly na podporu paralympijských her.

Bob Dylan – Must Be Santa

Bob Dylan patří mezi umělce, kteří by se chtěli za každou cenu svézt na výnosné vlně vánoční euforie. Přestože se Dylan, rodným jménem Robert Allen Zimmerman, hlásí k judaismu, v roce 2009 vydal album vánočních coververzí nazvané Christmas in the Heart. A opět mělo především charitativní charakter, veškeré výtěžky šly na sociální program Food America.

Top 10 | Písně o kriminálu, zločinu a nespravedlnosti napsali Rage Against the Machine, Bob Dylan, The Clash, Snoop Dogg a další

Skladbu Must Be Santa původně napsali Hal Moore a Bill Fredericks pro Mitche Millera, přičemž se inspirovali u starých německých pijáckých písní. A Dylan ji ve svém podání zrychlil do rytmu polky. Deník New York Daily News o skladbě napsal, že „není jisté, jestli se Dylan snaží skladbou opěvovat Vánoce, nebo si jemně udělat legraci z její [...] jednoduchosti.“ Jisté naopak je, že když se pozorně zaposloucháte do páté sloky, zjistíte, že Dylan kromě Santových sobů vyjmenovává také americké prezidenty.

Tim Timebomb & Friends - You're a Mean One Mr. Grinch 

Když na sebe upletete projekt, kterým se zavážete vydávat po celý rok jednu píseň každý den, jednou na ty Vánoce zákonitě dojít musí. Když Tim Armstrong, mimo jiné z Rancid nebo Transplants, začal s přáteli akusticky nahrávat hity napříč hudební historií, vlastní skladby i nový materiál, došlo i na skazku o skřítkovi, který ukradl Kdovíkům Vánoce. Píseň nazpíval s hustým plnovousem skoro jako punkový Santa Claus, typickým mumláním a dechovou sekcí jako ze zakouřeného baru z 30. let.

Frank Sinatra – Christmas Waltz

Frank Sinatra má na kontě samozřejmě notoricky známou skladbu White Christmas, vedle něho ale vydal také dvě vánoční alba. Skladba Christmas Waltz vyšla původně na B straně singlu White Christmas v roce 1954. Autory jsou Sammy Cahn a Jule Styne.

Po úspěchu White Christmas jim přišlo jako šílenství psát další vánoční kus, nicméně Cahn přišel se spásným nápadem – vánoční valčík ještě nikdo před nimi nenapsal. A povedlo se, Christmas Waltz se dočkalo více než čtyřiceti coververzí, z nichž jeden z nejpovedenějších je od dua She & Him.

Stevie Wonder – Someday at Christmas

Ještě před Johnem Lennonem, který si pod stromeček přál konec všech válek, a Bobem Geldofem, jenž po Ježíškovi chtěl ukončit hladomor v Etiopii, tu byl Stevie Wonder. Someday at Christmas z roku 1967 je jedna z prvních vánočních písní s politickým a sociálním přesahem, v tomto případě šlo především o ukončení války ve Vietnamu. V roce 2015 Stevie Wonder nahrál tuto skladbu znovu společně s Androu Day jako reklamu pro společnost Apple.

Big Star - Jesus Christ

Časopis Rolling Stone popsal kapelu Big Star jako „jednu z nejmýtičtějších a nejvlivnějších kultovních počinů rock’n’rollu“. Za svou „původní“ čtyřletou existenci, pokud nepočítáme následné reuniony, stihla nahrát tři alba. Z toho posledního, Third/Sister Lovers, pochází i skladba Jesus Christ. Skladba není tak úplně vánoční, tedy pokud nebudeme počítat výskyt rolniček, stromečků a jmelí v textu. Ten nicméně pojednává o narození Ježíše Krista, takže Jesus Christ může být v důsledku možná nejvánočnější písní z toho seznamu.

Sufjan Stevens - Christmas Unicorn

Americký multiinstrumentalista Sufjan Stevens nahrál tolik vánočních písní, že vydaly na dva EP boxsety, konkrétně Songs for Christmas a Silver and Gold. Z druhého jmenovaného pochází i dvanáctiminutová epická skladba Christmas Unicorn. Z folkové písně se postupně rozvine elektronický cover Love Will Tear Us Apart od Joy Division. A přestože „vánoční jednorožec“ může znít poněkud bizarně, jednorožec byl ve středověku symbolem Kristova zrození i ukřižování. Stevens tak používá jednorožce nejen jako symbol Krista, ale i jako symbol všeho lidstva a všech aspektů Vánoc.

Beck – Little Drum Machine Boy

Pokud hledáte opravdu originální a neohrané vánoční songy, nesmíte minout kompilaci Just Say Noël od Geffen Records z roku 1996. Se svými příspěvky se na ní objevili třeba Sonic Youth, The Roots, nebo Aimee Mann. Otvírákem alba je skladba Little Drum Machine Boy od Becka. Názvem paroduje americkou vánoční klasiku Little Drummer Boy. Text je ale o jiném svátku, který se také slaví v období Vánoc – o židovské chanuce. V textu se několikrát opakuje i židovská modlitba „Baruch atah Adonai, Eloheinu melech ha-olam“, která v překladu znamená „Buď požehnán, Hospodine, Bože náš, králi všehomíra.“

Feliz Navidad con Los Granadians

Název čtyřpísňového EP v překladu znamená Veselé Vánoce s Los Granadians, celé jméno španělské kapely nicméně zní Los Granadians Del Espacio Exterior, tedy Granaďané z vesmíru. Název této výstřední reggae kapely odkazuje na hit Chase the Devil, v němž Max Romeo posílá Satana a vše zlé do dalekého kosmu. Aby toho nebylo málo, Los Granadians hrají skinhead reggae, což je obchodní označení jamajské hudby, která na konci 60. let cílila na mládež britské dělnické třídy. Reggae bylo tehdy z velké části skinheadskou, image této subkultury až později ukradli neonacisté. Už jste někdy strávili svátky za poslechu skinhead reggae a mimozemských zvuků?

Judge Dread - Jingle Bells

Tenhle chlapík byl jedním z největších svérázů britské reggae scény, kterou jeho věhlas daleko přesáhl. Už třeba jen díky zápisu v Guinessově knize rekordů za nejvíce skladeb, které dostaly oficiální stopku v rádiích. Judge Dread rád používal vulgarismy a necudné dvojsmysly. A přestože ho televize ani média prakticky nehrála, víc reggae desek prodal v 70. letech jen Bob Marley. Judge Dread byl zároveň prvním bílým zpěvákem, jehož píseň se stala hitem číslo jedna na Jamajce. Judge Dread dal hudbě všechno, zemřel přímo na pódiu, bylo mu padesát dva let.

Stiff Little Fingers - White Christmas 

Vánoce s irskými pankáči musí být hlasité, neučesané a syrové. Stejně jako tahle nahrávka z koncertu, který odehráli roku 1979 ve Švédsku. Celé vystoupení někdo nahrál a bootleg vyšel pod názvem The Christmas Album, přestože svátkům klidu a míru je věnován pouze tento vachrlatý, nicméně působivý cover vánoční klasiky, kterou v rádiu uslyšíte spíš od fešáka Michaela Bublého.

Text: Barbora Pěchová s přispěním redakce, foto: Archiv iREPORT a Rock Report
Témata: Mariah Carey, Alice Cooper, Queen, Band Aid, The Pogues, John Lennon, Paul McCartney, Lemmy Killmister, G.G. Allin, Run-D.M.C., Bob Dylan, Tim Timebomb & Friends, Frank Sinatra, Stevie Wonder, Big Star, Sufjan Stevens, Beck, Los Granadians Del Espacio Exterior, Judge Dread, Stiff Little Fingers

zavřít