All I Want For Christmas Is You: Příběh zbožňovaného i nenáviděného hitu Mariah Carey

Vydáno 13.12.2019 | autor: Iva Hadj Moussa

Je všude. Neutečete mu, ani kdybyste se přestěhovali do té nejzapadlejší vísky. Pozvolna se začíná každoročně ozývat v druhé půlce listopadu a naplno udeří 1. prosince. Co to je? Přece song All I Want For Christmas Is You od Mariah Carey!

 All I Want For Christmas Is You: Příběh zbožňovaného i nenáviděného hitu Mariah Carey All I Want For Christmas Is You: Příběh zbožňovaného i nenáviděného hitu Mariah Carey

Ať už máte chuť si při poslechu této písně zajet vrtačkou do uší, nebo se při ní radostně vlníte, jedno je jasné: jde o vůbec nejúspěšnější výtvor americké popové divy. A navíc nejhranější vánoční song vůbec.

TOP 10 tipů na hudební vánoční dárky: Lístky na Marpa, kniha o Depeche Mode nebo gramofon

Vraťme se do roku 1993. Ten se zpěvačce mimořádně povedl. Vydala desku Music Box (najdete na ní megahity Hero nebo Without You) a po jejím uvedení začala s textařem Waltrem Afanasieffem a pozdějším manželem Tommym Mottolou vymýšlet další projekt. Bylo jím vánoční album s názvem Merry Christmas, které Mariah spoluprodukovala. Na podzim roku 1994 vyšel singl All I Want For Christmas Is You. A zrodila se bomba. Singl, ve kterém se mísí pop, soul, r'n'b, gospel a samozřejmě zvuk rolniček, trhal žebříčky nejen ve Spojených státech, ale i po celém světě.

Šlo to jako po másle

Skladatel Walter Afanasieff (možná ho znáte pod přezdívkou Baby Love), který má na svědomí třeba hity jako My Heart Will Go On nebo One Sweet Day, se o songu před časem rozpovídal v časopisu Billboard. "Písnička rozhodně není žádné Labutí jezero. Ale je neuvěřitelně jednoduchá a nakažlivá," uvedl.

POST SCRIPTUM (73): Mariah Carey se stala obětí špatné produkce. Svět se směje jejímu silvestrovskému debaklu

Jak vlastně dnes už sváteční klasika vznikla? "Šli jsme na to s Mariah stejným způsobem, jakým jsme vymysleli mnoho jiných songů. Napsal jsem základní kostru skladby a hlavní melodii, vymyslel část textu. Pak jsem začal improvizovat na piano ve stylu rock'n'rollu, což inspirovalo Mariah, která začala spontánně zpívat úvodní 'I don’t want a lot for Christmas.' Poté už jsme si s písničkou hráli tak dlouho, dokud nebyla perfektní. A šlo to velmi rychle! Tento megahit bylo paradošně vlastně velmi jednoduché složit," vzpomíná Afanasieff. "A přitom je tak jedinečný."

Letos se posluchači dokonce dočkali reedice desky Merry Christmas se živými bonusy a remixy, ale také nového videoklipu poskládaného z nepoužitých záběrů původního klipu. Píseň má na kontě hned tři Guinessovy rekordy: za největší americký sváteční hit, za nejstreamovanější vánoční skladbu na Spotify během čtyřiadvaceti hodin a také za rekordní počet týdnů v Top 10 britského singlového žebříčku. 


Jeden klip nestačí

Původní videoklip je v podstatě home video. Mariah řádí rozesmátá se svou rodinou a psem ve sněhu, oblečena jako Santa Claus. Ve snímku se objevil také zpěvaččin tehdejší manžel Tommy Mottola, rovněž oblečený jako Santa, který ji v závěru odváží na saních. K písni ovšem existuje i druhé, méně známé černobílé video stylizované do šedesátých let ve stylu The Ronettes.


Je možná otravná, ale…

V roce 2011 vyhrál song "cenu" za nejotravnější vánoční píseň vůbec. Přesto se dále drží v playlistech rádií celého světa. Vznikla i řada coververzí - písničku si zazpívali Justin Bieber, John Mayer, Ariana Grande, Demi Lovato, Lady Antabellum nebo My Chemical Romance. Za pozornost stojí verze, ve které si Mariah zapěla s Jimmym Fallonem a hiphopery The Roots.


Jakýsi refresh zažila hitovka roku 2003, kdy se stala jednou z ústředních songů slavné kýčovité britské komedie Láska nebeská. A co se týče Mariah Carey, ta se může smát. Jenom na tantiémech si od uvedení singlu přišla na více než padesát milionů dolarů. A na písničce bohatne dál.

A co vy, patříte k těm, kdo nemůžou All I Want For Christmas Is You vystát, nebo ji zbožňujete? A nebo je to vaše guilty pleasure?



text: Iva Hadj Moussa

Témata: Mariah Carey, All I Want For Christmas Is You

zavřít