ANKETA: Recept na vánoční playlist podle Honzy Křížka, Rudolfa Brančovského, Jana Kunzeho, Kamily Nývltové a dalších

Vydáno 23.12.2020 | autor: redakce

Žijeme v době, v níž vánočním písním a melodiím neutečeme. Některé se notovat dají, mnohé ale začnou brzy hrát spíš na nervy. Každý má ale tu svou vánoční hudbu, která je se spojena se Svátky, i když možná ani není přímo vánoční. Jaké "koledy" poslouchají Honza Křížek, Kamila Nývltová, Volt z UDG, Jan Fic, Filip Vondrášek z Fast Food Orchestra, Rudolf Brančovský z Poletíme, Martin Čupka z John Wolfhooker a Jan Kunze z Kofe-In a Munroe?

ANKETA: Recept na vánoční playlist podle Honzy Křížka, Rudolfa Brančovského, Jana Kunzeho, Kamily Nývltové a dalších ANKETA: Recept na vánoční playlist podle Honzy Křížka, Rudolfa Brančovského, Jana Kunzeho, Kamily Nývltové a dalších

Honza Křížek

Čas adventu mám od malička spojený s hudbou a setkáváním lidí. Na letošní svátky jsem proto připravil sérii Hudební advent 2020. Každou adventní neděli na svém Facebooku uvádím video s písničkou, abychom se navzájem mohli potěšit a potkat i v této nelehké době.

ROCK BLOG | Honza Křížek o Křídlech tažných ptáků

Každý rok v tomhle období taky vzpomínám na Johna Lennona. Jednou z těch vánočních věcí, které mám rád, je Happy X-mass. Možná by se našla i nějaká další. Rozhodně si ale radši poslechnu tradiční vánoční muziku, případně si zazpíváme s rodinou pár koled, než abych během svátků poslouchal vánoční popík z rádia. Všem přeju krásný advent a klidné svátky.

Kamila Nývltová

Tak u nás na Vánoce, a především u štědrovečerní večeře, nehraje žádná odrhovačka, ale klasika. Čili si pouštíme Rybovu Mši vánoční, a pak klasické české koledy. Neumím si úplně představit, že by u nás doma hrálo něco jiného, protože tahle muzika k našim Vánocům doma patří.

Volt (UDG)

Abych se přiznal, tak asi nemám vyloženě oblíbený vánoční song. Spíš naopak, moderní vánoční songy mi přijdou natolik plný klišé a viditelnýho pokusu o tah na branku, že to ani nemůžu poslouchat. Když jsem byl dítě, tak u nás na Štědrý den hráli klasický koledy, to mi přijde na Vánoce nejlepší.

LIVE: UDG bavili skalní fanoušky a ukázali, proč stále nepatří mezi tuzemskou hudební špičku

Poslední dobou je ale příliš moc neřeším, protože tohle období díky kapelnímu volnu trávím většinou někde v tropech. Loni jsem byl zrovna v Panamě a tam úplně ze všech stran hrál song od Jose Feliciano - Feliz Navidad. Taková ta největší vánoční vodrhovačka pro tyhle státy. Lidi ve 30 stupních na baráky nalepovali umělý sněhuláky a já tenhle šílenej song nemohl asi tejden dostat z hlavy. Dobrej bizár.

Jan Fic

Když jsem byl dítě, moje máma dělávala dětský vánoční divadelní hry a já jsem samozřejmě ve všech musel hrát. Takže nejrůznější koledy a vánoční písničky nemůžu ani cítit. Až na dvě - Před naším domem pěkná zahrádka a Byla cesta ušlapaná. Ty mám fakt strašně rád. A pak je to z nějakýho důvodu deska Louise Armstronga Blueberry Hill. Obzvlášť písnička When It’s Sleepy Time Down South. Tuším, že hrávala doma, když se peklo cukroví. A i když ten vinyl dám na gramofon klidně v srpnu, mám dodnes vánoční pocit. Z nejčerstvějších písniček je to Otec od Korben Dallas. Asi proto, že se tam hned v úvodu zpívá: "Chcel by som byť lepší otec", to je takový příznačný.

Filip Vondrášek (Fast Food Orchestra)

Miluju Vánoce, miluju i přehnanou kýčovou výzdobu a k té patří i pořádná vánoční hudba. Tradičně od prvního adventního týdne dokola jedu na Spotify playlist Christmas Hits, což nyní minimálně obden prokládám novou deskou Machine Gun Kellyho, a to už od 25. září, co vyšla.

ROZHOVOR | Fast Food Orchestra: Nová deska? Víc dechů, víc kytar, víc kláves, víc všeho

Top vánoční hity jsou již zmíněná All I Want for Christmas Is You od Mariah Carey, Last Christmas od Wham, Jingle Bells Rock, It´s the Most Wonderful Time of the Year či Let it Snow!. Z českých mě hodně baví třeba Půlnoční. A nad tím vším je můj nejoblíbenější hit, který mám spojený s Latinskou Amerikou, s názvem Feliz Navidad.

Rudolf Brančovský (Poletíme?)

Jediné zahraniční vánoční album, které jsme ochoten akceptovat, je od Boba Dylana Christmas in the Heart. Šramlovou pecku Must be Santa můžu poslouchat celý rok. Z českých koled miluji Narodil se Kristus Pán. Pasáž: "Goliáš oloupen ve svém lese, člověk je vykoupen veselme se," je pro mě top. Příchodem malého mesiáše na místo, kde by ho nikdo nečekal, tedy do chléva, vypadly temnotě její pozlacené triumfy. Veselme se!

Martin Čupka (John Wolfhooker)

Přiznám se, že většina vánočních písní mi přijde spíše otravná a nepříjemně přeslazená, ale častokrát jsem v minulosti doma přes Vánoce poslouchal kompilaci Taste of Christmas, na které byly songy a covery kapel jako The Used, Funeral For a Friend, Bleed The Dream nebo From First To Last ve formě, která mě bavila. Celkem mě štve, že to není na Spotify. A z takových těch klasických rádiových vánočních věcí se mi líbí Happy Xmas (War Is Over) od Johna Lennona, protože má i nějakou message.

Jan Kunze (Kofe-In, Munroe)

Když jsme byli ještě děti, tak se u nás doma během Štědrého dne vždycky pouštěly koledy a ke štědrovečerní večeři pouštěl táta tradičně Čtvero ročních období od Antonia Vivaldiho. U vánočního stromečku jsme zpívali koledy a když se nás sešlo víc u babičky, tak jsme si je někdy zazpívali a zahráli i s hudebními nástroji. Teď v dospělosti se snažím, aby dcera Ella měla z Vánoc stejně hezkou vzpomínku, jako mám já, takže u stromečku stále zpíváme koledy, akorát Vivaldiho během Štědrého dne vystřídaly americké vánoční písničky z 50. let, Frank Sinatra, Nat King Cole, Bing Crosby a další.

Zpracovala: Hana Bukáčková, foto: proma interpretů
Témata: Honza Křížek, Kamila Nývltová, Volt, UDG, Jan Fic, Filip Vondrášek, Fast Food Orchestra, Rudolf Brančovský, Poletíme, Martin Čupka, John Wolfhooker, Jan Kunze, Kofe-In, Munroe

zavřít