ANKETA | Rok 2021 pohledem hudebníků: Jak ho hodnotí a co plánují do budoucna Petr Fiala, Jordan Haj a Emma Smetana, Jan Vávra, Vladivojna La Chia a další?

Vydáno 16.01.2022 | autor: Hana Bukáčková

Ve pátém díle ankety jsme se na rok 2021 zeptali devítky respondentů. Hudebníci se podívali na to, jaká píseň, album a koncert se jim líbily nejvíce, a zároveň nám prozradili, co chystají v roce letošním. Odpovídali Petr Fiala z Mňágy a Žďorp, Jordan Haj s Emmou Smetana, Xindl X, Jan Vávra, Vladivojna La Chia, Petr Harazin z Nebe, Martin Kyšperský z Květy, Jan Kunze z KOFE-IN, Munroe a Jay ze Skywalker.

ANKETA | Rok 2021 pohledem hudebníků: Jak ho hodnotí a co plánují do budoucna Petr Fiala, Jordan Haj a Emma Smetana, Jan Vávra, Vladivojna La Chia a další? ANKETA | Rok 2021 pohledem hudebníků: Jak ho hodnotí a co plánují do budoucna Petr Fiala, Jordan Haj a Emma Smetana, Jan Vávra, Vladivojna La Chia a další?

 Hudebníci odpovídali na následující otázky:

1. Jak hodnotíte z pohledu svých hudebních aktivit rok 2021?
2. Jaká píseň/album/koncert vás v uplynulém roce nejvíce oslovil?
3. Co máte v plánu na rok 2022?

Petr Fiala (Mňága a Žďorp)

1. Byl to Velice dobrodružný rok, to rozhodně. Odehráli jsme na jaře s Mňágou jedenáct online streamů se skvělýma hostama (Plíhal, Žbirka, Čechomor, FiXa, Nohavica...), pak bylo supernatlačený léto s koncertama venku a nakonec psychopodzim, který už jsme kvůli covidu nedohráli celý.

Mňága a Žďorp vyplula na Vltavu, Petr Fiala rozhoupal loď smíchem

2. Líbilo se mi nové album kapely Low a jelikož jsem se letos definitivně pobláznil do vinylů, přehrál jsem si spoustu nových přírůstků, což jsou ovšem staré ošoupané desky, většinou soul nebo country. Přesně ta hudba, kvůli které jsem kdysi začal hrát, protože jsem ji opravdu z celého srdce nesnášel a snažil jsem se sám o pravý opak. Je to legrační.
3. V lednu a v únoru budeme opakovat všech jedenáct hostovských streamů, opět každou sobotu v osm večer. Na podzim bychom z těchto záznamů rádi vydali živé dvojalbum. Doufáme, že od března se začne normálně hrát, takže budeme normálně hrát a u toho chystat písničky na nové album, které bychom chtěli nahrát v lednu 2023. Příští rok v červnu oslavíme výročí 35 let koncertování vystoupením na Valašském Špalíčku, kde jsme před těmi 35 lety měli první koncert. A den předtím budeme dělat support Nicku Caveovi na Metronome Festivalu v Praze, na což se taky těšíme!

Jordan Haj a Emma Smetana

1. Koncertů bylo míň, než bychom si přáli. Skladeb na desku napsáno několik. A jeden singl, co stál hodně námahy, ale naprosto si to zasloužil. By Now.
2. Budu naprosto neoriginální. Deska Ewy Farne Umami. Takhle bych si přál, aby zněl český pop. A koncert? D.Y.K. V Ledárnách Braník.

ROZHOVOR | Emma Smetana a Jordan Haj: České barvy bychom na Eurovizi hájili s patřičnou hrdostí

3. S Jordanem chystáme společnou desku. Moc se těšíme na koncerty St. Vincent, Arctic Monkeys a Nicka Cavea. A jako každý rok co nejvíc slunce, jídla, dětského smíchu. A spánku!

Xindl X

1.  Po hudební stránce budu na rok 2021 vzpomínat v dobrém. Vydal jsem desku Terapie, na kterou jsem hrdý, a přes léto jsme s kapelou odehráli spousty koncertů - skoro tolik, jako jich bývalo v necovidových letech. Jen je mi líto, že křest té desky a zároveň náš největší koncert, ke kterému to celé směřovalo, jsme nakonec nemohli odehrát a museli jsme ho přesunout na květen.

Příběh českého hitu: Xindl X – Štědrý večer nastal

2. Hodně mě baví debutová deska kapely Sebedrás. Je to kapely mého exkolegy z Comebacku Jirky Vaňka. Jirka je básník, co umí používat neotřelé obraty s lehkostí a přitom cítíte, že co zpívá, má odžito. A baví mě, jak je deska kompaktní i barevná zároveň. Jedna píseň zní jak balada od REM, následující je punkový nářez, a přitom to zní úplně přirozeně. Doporučuju.
3. Plán je jasný. Konečně odehrát náš koncert 5. května v O2 Universu, po mnoha zkouškách s kapelou, hosty i sborem a po mnoha měsících příprav projekcí se nemůžeme dočkat, až to předvedeme našim fanouškům.

Jan Vávra (songwriter)

1. Celý rok jsem se věnoval psaní písní, propojování autorů na songwriting campech, a především jsem dělal "managera dobra desky" pro Ewu Farnou a její aktuální album Umami. Jelikož album na začátku prosince skutečně vyšlo, beru to tak, že pro její dobro jsem víc udělat nemohl a jsem moc spokojený. Bonusem je, že si tu desku stále můžu bez uzardění poslechnout a stále mě hodně baví (a to jsem to před releasem všechno slyšel milionkrát, to mi věřte). Nejvíc ale je, že podle všeho deska předává emoce dál a něco evidentně v lidech zanechává. Přál bych tenhle pocit každému, ale hlavně to přeju Ewě, protože si to zaslouží.

ROZHOVOR | Ewa Farna: Autenticita je u umělce nejdůležitější. Chci na scéně zastupovat poctivý český pop

2. Nejvíc mě asi rozsekaly písně A Concert Six Months From Now a The 90s od Finnease z jeho desky Optimist. Totální storytelling podpořený chytrou produkcí a jednoduchými videoklipy, které drží koncept. Bavily mě vlastně hlavně ty koncepty, kterých byl loňský rok vcelku plný. Ať už opulentní, ale křehkým obsahem prošpikovaný Lil Nas X a jeho deska Montero nebo Sometimes I Might Be Introvert od britské rapperky Little Simz. Přístup, jakým propojuje žánry do jednoho celku, je dechberoucí. Byl jsem taky moc rád, že jsem dohnal manko a konečně viděl "muzikál" (velké uvozovky) Lazarus Davida Bowieho v divadle Komedie. Kapela na jevišti byl větší zážitek než většina živých koncertů, co jsem loni viděl (moc jich ale nebylo, přiznávám).
3. Obecně bych se nejradši nechal životem překvapovat jako doteď. A když se mi u toho povede napsat pár songů se skvělými lidmi, tak to bude super! 

Vladivojna La Chia

1. Na to, jak šílený rok to pro mě byl vzhledem k úrazu a těhotenství, tak v podstatě dobře. Vydala jsem nové sólové album Tam v hluboké tmě tepe a září a založila novou kapelu Tepe a září, se kterou jsem odehrála tři křty v Praze, Brně a Ostravě. Natočila jsem s režisérem Bořivojem Hořínkem klip k titulní písničce, a tak nějak se opět dala cestou jemné elektroniky a groovu. Česká televize odvysílala výpravný koncert 8 hlav šílenství s pětičlenným 4triem a Gabrielou Míčovou ze Studia Hrdinů, který uzavřel éru zhudebňování básní Anny Barkovové.

ROZHOVOR | Vladivojna La Chia: Umělec by se neměl zasekávat ve starých emocích

2. Já těch koncertů bohužel moc neviděla, protože jsem celé jaro komplet problila díky těhotenství a pak jsem měla tolik práce s deskou a novou kapelou, že jsem v pauzách musela odpočívat. Docela jsem poslouchala novou desku Gojiry a oblíbila jsem si jednu písničku z desky Adele, a to konkrétně My Little Love. Doma jsem na vinylu nejvíce poslouchala soundtrack Amarcordu od Nino Roty.
3. Budu hlavně kojit. A pak se chci věnovat své první autorské (ne)opeře Šípková Lulu, která by měla mít premiéru v říjnu v experimentálním klubu NoD. Mám také dvě nabídky na hudbu k divadelním představením, a to do Liberce a Ostravy. Takže se těším na práci a doufám, že se mi to podaří hezky zkoordinovat. Co se týče koncertů, nebude jich moc, a to nejen kvůli mému mateřství, ale také nepříznivé situaci v hudební branži.

Petr Harazin (Nebe)

1. Hodnotíme ho skvěle, protože jsme vydali po čtyřech letech album, a zároveň si připravili materiál na další. Přestože koncertů bylo méně než obvykle, vnímám poslední rok jako zásadní.
2. Pro mě je to určitě album Neboj Davida Stypky a Bandjeez a zejména píseň Do čehos to duši dal. Z koncertů určitě nejsilnější moment festival Štěrkovna Open Music, kde byli úžasní lidi pod pódiem a po našem koncertě jsme si po delší době užili v davu Tata Bojs.
3. Vydat další nové písně, klipy, album. Věřím, že máme nejlepší tvůrčí období, co jsme kdy jako kapela měli.

Martin Kyšperský (Květy)

1. V létě jsme hodně hráli. Chybí mi to teď, ale zase jsem natočil desku s Alenkou Pohlovou, složil nový písně a začal hrát s Lenkou Dusilovou. Takže dobrý.
2. Píseň Indián od Kvietah, nová deska Idles a koncert Senior clubu na akci k 10 letům Aloise Nebela.
3. Pracovat na nových věcech, hrát a občas něco uvařit.

Jan Kunze (KOFE-IN, Munroe)

1. Přestože pandemie stále trvá a koncertů máme mnohem méně než obvykle, tak byl pro mě rok 2021 hudebně hodně zajímavý. S Munroe jsme vydali druhou desku Divoké kvítí, která vyšla společně s debutem na vinylu. Současně jsme vypustili videooklip Vlčí menuet, který jsme natáčeli průběžně během celého roku. S KOFE-IN jsme měli možnost vystoupit na galavečeru předávání uměleckých Cen Jantar, kde jsme zahráli se sborem Permoník a orchestrem Národního divadla moravskoslezského, v orchestrálním a sborovém aranžmá Honzy Lstibůrka. Což byla velmi zajímavá a krásná zkušenost. Taky jsem dostal nabídku být moderátorem večerů se zajímavými umělci s názvem V centru pozornosti, která se točí každý měsíc živě s publikem v ostravském Centru PANT. Během roku do ní přijali pozvání například Jaromír Švejdík, Dušan Neuwerth, Jirka Burian, Milan Cais, Kaczi a další skvělí muzikanti.

Jan Kunze (Kofe-in) interview: Každá cesta člověka posune

2. Vlastně nic úplně nového. Všechno, k čemu jsem se dostal, jsou věci, které jsou na hudební scéně už nějaký ten pátek. Objevil jsem skvělou kapelu z Austrálie King Gizzard & The Lizard Wizard a sólová alba kytaristy Red Hot Chili Peppers Johna Frusciante. Moc se mi líbila křehká píseň Kate Bush This Woman's Work, kterou jsem neznal. I když se člověk zajímá o muziku, pořád má co objevovat. Nedávno jsme s KOFE-IN předskakovali Tata Bojs, a tak jsem si po delší době užil v publiku koncert téhlé skvělé kapely.
3. V příštím budeme točit nové CD KOFE-IN, písně už jsou napsané a mám z nich velkou radost. V kapele se na natáčení nové desky všichni těšíme. Aspoň spolu budeme víc času, protože kdo ví, jak to bude s živým hraním. Už to skoro vypadá, že kvůli pandemii, bude sezóna vždycky jen v létě. Taky jdeme točit tři písničky z mého "sólového projektu", u kterých bych chtěl vyzkoušet zase novou polohu, než je KOFE-IN a Munroe. Akustičtější, intimnější. Jinak se budu čím dál tím víc věnovat projektu Centra současného umění EPO1. Snad budu mít na všechno dostatek času i energie.

Jay Kučera (Skywalker)

1. Vydali jsme naši nejúspěšnější desku Late Eternity, která získala úžasný recenze, například 4 z 5 v britském Kerrangu, což je pro nás obrovský úspěch. Vyprodali jsme pražské Rock Café, kde jsme pokřtili album, což byl pro nás v době covidu zásadní moment. Hraní bylo fakt málo, což je čím dál bolestivější, ale hodně času jsme strávili ve studiu a nového materiálu je hodně!
2. Deska Glow On od Turnstile převálcovala úplně všechno, nádhera!
3. Budeme vydávat co nejvíce nové hudby a doufat v brzký návrat na pódia.

Text: Hana Bukáčková, foto: Eva Vintrová, archiv iREPORET
Témata: Petr Fiala, Mňága a Žďorp, Jordan Haj, Emma Smetana, Xindl X, Jan Vávra, Vladivojna La Chia, Petr Harazin, Nebe, Martin Kyšperský, Květy, Jan Kunze, KOFE-IN, Munroe, Skywalker

zavřít