Emma Smetana představila nový klip doma v obýváku a říká: Dopravní prostředky mě dojímají

Vydáno 17.10.2016 | autor: Josef Martínek

S druhým videoklipem ke svému debutovému albu What I've Done přichází Emma Smetana necelý rok po tom prvním, který získal nominaci na Cenu Anděl. "Na rozdíl od Waiting má klip Velvet Dress děj, zároveň jsme se ale - stejně jako u prvního klipu - drželi vizuálního konceptu desky, tak jak jsme si ho vymysleli ve spolupráci s Marielle Tepper a Lenkou Kovaříkovou, tedy dvěma umělkyněmi, jejichž estetické cítení je mi nesmírně blízké," líčí zpěvačka.

Emma Smetana představila nový klip doma v obýváku a říká: Dopravní prostředky mě dojímají Emma Smetana na fotce k albu What I've Done. Foto: Marielle Tepper

Snímek, který režíroval její partner Jordan Haj spolu se svým bratrancem Givinarem Křížem, nám v předpremiéře pustila u sebe doma v obýváku. Na síti se objeví už 22. října, o týden později ho Emma Smetana s kapelou představí veřejnosti na koncertě v pražském Café V lese.

LIVE: Lék na české mindráky? Emma Smetana!

Sami režiséři označují klip za jakýsi "bollywoodský western". Utahují si v něm totiž z afektovaných hereckých výkonů, které jsou pro bollywoodskou produkci typické. "I když jsme se pokoušeli o co nejexpresivnější podání, stejně jsme to nezahráli tak dobře, jak by to zvládli skuteční indičtí herci," směje se Jordan.

 
Z natáčení videoklipu Velvet Dress. Foto: Emma Smetana

VLAKOVÝ SVĚT JE ČISTÁ ROMANTIKA

V klipu kromě dvojice Smetana - Haj hraje také Jiří Burian, tedy producent desky What I've Done, kterého hudební fanoušci znají i z mnoha jiných projektů, melancholickými Republic Of Two počínaje a postavičkou Kapitána Dema konče. Jordan později přiznává, že on sám v klipu původně vůbec hrát neměl. Třetí herec jim však natáčení odřekl na poslední chvíli, a tak si přímo na place musel z role režiséra na chvíli odskočit do herecké úlohy.

vložte odkaz, text nemažte

"Dlouho jsem chodil kolem horké kaše a tenhle klip jsem pojal jako svou první opravdovou režijní příležitost. S Givinarem jsme společně vymýšleli všechno možné už odmalička. Ale nebýt Emmy, možná bychom se odhodlávali ještě hodně dlouho," objasňuje Haj. "Říkám jim bratranci Coheni, vypracovali v podstatě takový komiksový plán celého děje. Měli naprosto přesnou představu o tom, jak by měl klip vypadat, proto jsem se do jejich rukou svěřila téměř bez obav, a z výsledku jsem nadšená," přikyvuje Emma.

Děj je situovaný do železničního prostředí, to proto, že zpěvačka strávila během svého života mnoho času na cestách a vlaky pro ni mají své kouzlo. "Dopravní prostředky obecně mě tak trochu dojímají, a vlaky asi nejvíc. Kromě toho, že nejmíň škodí životnímu prostředí, tak se také nejméně proměňují v čase, pořád je to old school a svět nádraží a vlakových dep, to je čistá romantika," dodává.

Emma Smetana: Mou desku by v zahraničí považovali za popovou, pro Čechy je to alternativa

PO PORODU KONCERTOVAT NEPŘESTANE

Kromě nového klipu Smetana nepřestává ani koncertovat, přestože se pomalu blíží termín jejího porodu. "Často se mě někdo ptá, jestli se po narození miminka zavřu doma a dám si od vystupování na nějaký čas pauzu, ale já nic takového neplánuji. Miminko se mnou už teď v těhotenství chodí na koncerty, a až se narodí, dostane odhlučňovací sluchátka," říká Emma, kterou do konce roku čeká ještě několik koncertů a už teď se těší, až příští rok vyjede na turné a zazpívá si na festivalech. Ještě předtím ale 29. října pokřtí klip Velvet Dress v pražském klubu Café V lese, kde zároveň vystoupí se svou kapelou.


Foto: Marielle Tepper

K albu What I've Done by ráda natočila i další klipy, zároveň už ale přemýšlí o tom, jak by mohla znít druhá deska. "Je to tak, začínáme s přípravou dalšího materiálu. Cítím, že jsem našla svou hudební rodinu, jsme nalazeni na stejnou vlnu. Vlastně nás teď čekají samé hezké věci," uzavírá naše povídání.

text: Josef Martínek, foto: Emma Smetana (natáčení klipu Velvet Dress), Jordan Haj (koncert), Marielle Tepper (promo foto)

Témata: Emma Smetana, What I've Done, Velvet Dress, Jorda Haj, Jiří Burian, Café V lese, křest, koncerty

zavřít