TOP 7 písní národního kola Eurovize. Která má ve světě největší šanci na úspěch?

Vydáno 10.12.2021 | autor: Monika Pokludová

České národní kolo Eurovize se letos koná dříve než bývalo v minulých letech zvykem. Dle vysílatele, kterým je Česká televize, chce mít celý eurovizní tým více času na přípravy. Uchazeče o reprezentaci na soutěži vám představujeme v číselném pořadí, pod kterým je najdete na hlasovacích platformách. Která píseň má ve světě největší šanci na úspěch?

TOP 7 písní národního kola Eurovize. Která má ve světě největší šanci na úspěch? TOP 7 písní národního kola Eurovize. Která má ve světě největší šanci na úspěch?


We Are Domi - Lights Off

Skupina We Are Domi je tvořena Dominikou Haškovou a dvěma hudebníky původem z Norska, Casperem Hatlestadem a Benjaminem Rekstadem. Pokud vám jméno zpěvačky zní povědomě, pak je to možné. Jde o dceru slavného hokejového brankáře Dominika Haška.
Trojice se potkala na škole v britském Leedsu, hudební skupinu založila v roce 2018. O Eurovizi 2022 se uchází s písní Lights Off. Jedná se o skladbu v žánru elektro-popu, do kterého se skupina stylizuje. Skladba je nejtanečnějším songem letošního českého výběru.

Giudi - Jezinky

Přezdívkou Giudi si říká česká zpěvačka, která žije v Itálii, ale některé její singly se dostaly i do rádií dalších zemí světa. Interpretka na první pohled zaujme osobitým stylem nejen své vizáže, ale také hudby.
O Eurovizi se uchází s písní Jezinky, která, ač má český název, je celá v angličtině. Byla nahraná acapella, neuslyšíte v ní tedy ani jeden hudební nástroj. Skladba působí mysticky, koneckonců se Giudi nechala inspirovat českou mytologií a právě jezinkami.

Annabelle - Runnin' Out of F* Time

Další ze zpěvaček v českém národním kole je Annabelle, která studovala hudbu v Londýně. Jak zřejmě nepřehlédnete, je pro ni typická žlutá barva a také si oblíbila nalepovací tetování na obličej.

ROZHOVOR | Annabelle: Tuzemští umělci by měli více experimentovat

Do národního kola České republiky se přihlásila se skladbou Runnin' Out of F* Time. Tato píseň má dvě verze, jednu původní, která obsahuje jisté anglické f* slovo, a druhou pro potřeby Eurovize. Podle pravidel Eurovize totiž do textů písní taková slova nepatří, takže je nahrazeno slovem "freaking". Jedná se o energický popový song.

Elis Mraz - Imma Be

Elis Mraz je další českou zpěvačkou, která se dostala do českého národního kola pro Eurovizi 2022. Eurovizním fanouškům není neznámá, jako jediná z letošní sedmičky finalistů se už národního kola účastnila, v roce 2020 skončila se singlem Wanna Be Like na druhém místě.
Její soutěžní song Imma Be je předešlé písni podobný, zdá se, že se Elis v tomto stylu našla. Jedná se o popovou taneční píseň s nádechem latina a r'n'b.

The Valentines - Stay or Go

The Valentines je rocková hudební skupina, která vznikla v roce 2017 s frontmanem Honzou Doležalem. Její píseň Stay or Go je popovou skladbou se silným nádechem 80. let. Jak členové kapely uvedli, tento song je, podobně jako jejich další tvorba, písní se smutným textem na veselou a živou hudbu. Píseň Stay or Go produkoval Filip Vlček.

Jordan Haj a Emma Smetana - By Now

O přízeň fanoušků se uchází také partnerská dvojice Jordan Haj a Emma Smetana. O postup do finále Eurovize v Turíně bojují s romantickým duetem By Now. Jedná se o velmi klidnou píseň, která má svou specifickou atmosféru.

ROZHOVOR | Emma Smetana a Jordan Haj: České barvy bychom na Eurovizi hájili s patřičnou hrdostí

Skywalker - Way Down

Skywalker je rocková až hard-rocková kapela s frontmanem Honzou Kučerou. Kapela vznikla v roce 2010 a střídá punk s rockem a metalem. Do národního kola Eurovize skupina přihlásila singl Way Down, který začíná jako pop-punkový song, ale postupně se v něm objevují metalové prvky.

Hlasování bylo zahájeno o půlnoci 7. prosince a bude ukončeno o půlnoci 15. prosince. Výsledky budou vyhlášeny ve čtvrtek 16. prosince.

Text: Monika Pokludová, foto: soc. sítě interpretů
Témata: We Are Domi, Giudi, Annabelle, Elis Mraz, Jordan Haj a Emma Smetana, The Valentines, Skywalker

zavřít