Nominační tipy Žebříku (IV.): Objevem roku se mohou stát Bert & Friends, Annabelle i We Are Domi, o titul Akce roku zabojují Mňága a Žďorp či Hudba na vinicích

Vydáno 20.02.2022 | autor: Andrea Štipčáková

V posledním přehledu nominovaných na Žebřík se podíváme na kategorie Objev a Akce. V první jmenované zabojují o vítězství Annabelle, Annet X, Bert & Friends, Pam Rabbit a We Are Domi, nejlepší akce pak uspořádali organizátoři Hudby na vinicích, Rock for People Hope a hudebníci Kabát, Marek Ztracený a Mňága a Žďorp. Hlasovat můžete na stránkách ankety Žebřík. Kdo vyhrál, se dozvíte během slavnostního vyhlášení 1. dubna v DEPO2015 v Plzni.

Nominační tipy Žebříku (IV.): Objevem roku se mohou stát Bert & Friends, Annabelle i We Are Domi, o titul Akce roku zabojují Mňága a Žďorp či Hudba na vinicích Nominační tipy Žebříku (IV.): Objevem roku se mohou stát Bert & Friends, Annabelle i We Are Domi, o titul Akce roku zabojují Mňága a Žďorp či Hudba na vinicích


OBJEV


Annabelle

Svůj první sólový singl Anxiety vydala teprve v roce 2020, má za sebou ale už řadu let působení v různých hudebních uskupeních. Se svou osobitými skladbami si rychle získává fanoušky nejen u nás, ale i v zahraničí. V loňském roce stihla představit tři nové singly a zabojovat v českém kole Eurovize. A její ambice zde nekončí - sama o sobě říká, že by jednou ráda dostala cenu Grammy.

ROZHOVOR | Annabelle: Tuzemští umělci by měli více experimentovat

Annet X

První průlom se Annet X podařil už před pěti lety spoluprací s Benem Cristovaem na singlu TAKTOMABYT. Od té doby se jí podařilo stát jednou z nejuznávanějších českých rapperek. Její debutová deska Až vyrostu, chci být Aneta Charitonova si získává uznání fanoušků i kritiků, o čemž svědčí nominace na cenu Apollo 2021 za desku i singl roku. Nejvýraznějším rysem jejích skladeb je exotické frázování: „Chápu, že moje frázování je pro lidi kolikrát tak zvláštní, že si moje skladby ani nedokážou poslechnout. (...) Dostávám kritiku hlavně v tomhle směru, ale tak trochu ironicky si zároveň myslím, že to je moje nejsilnější stránka, a určitě s tím nepřestanu.“

Bert & Friends

Bert & Friends se v nominacích na různé objevy roku objevují už několik let. V roce 2021 představili světu svůj živák ze Strahova z roku 2050. Zatímco my je v roce 2022 teprve objevujeme, v roce 2050 jsou totiž tou úplně nejslavnější kapelou. Sám frontman popisuje desku jako "veselou fotku budoucnosti, která při pohledu navodí pocity nostalgie". Související turné 2050, které už bylo jednou přeloženo, bohužel v loňském roce zase nestihli dokončit. Koronavirus je donutil některé z termínů opět přeložit na letošek.

Pam Rabbit

Pamela Narimanian je zpěvačka, skladatelka a textařka arménského původu narozená a žijící v Česku. Začínala jako vokalistka Mikolase Josefa, ale rozhodla se vydat na sólovou dráhu a představit světu svou vlastní tvorbu. Má na kontě spolupráci s Hills 97 nebo s Benem Cristovaem a jen před pár týdny vydala své debutové EP Mom, I’m Lost. Mimo to stíhá psát skladby i pro své kolegyně, například pro Lenny nebo Lucii Vondráčkovou, nebo režírovat hudební videoklipy.

We Are Domi

Česko-norská elektropopová kapela kolem Dominiky Haškové se dala dohromady při studiu na konzervatoři v Leedsu. Nejprve vystupovali pod názvem DOMI, ten ale později upravili do současné podoby, aby byli lépe rozpoznatelní. Kvůli pandemii přesídlili do Prahy, kde si za krátkou dobu stihli získat spoustu fanoušků. A se singlem Lights Off zaujali nejen české i zahraniční hlasující v národním kole Eurovize, ale také odbornou porotu - pro šest z dvanácti porotců byla jejich skladba tou nejlepší. Porazili tak i zkušenější kolegy a nyní míří do celosvětového finále.

ROZHOVOR | Dominika Hašková (We Are Domi): Sice nemám perfektní češtinu, ale v krvi mi koluje česká krev

AKCE


Cirkus Kabát tour

Kabáti byli loni nuceni znovu odložit své podzimní halové turné, a tak se rozhodli fanouškům zpříjemnit alespoň léto. Do celkem sedmadvaceti měst přivezli svůj „cirkus“, a to včetně regulérního šapitó. Oproti běžnému cirkusu však doma nechali boční plachty. Ke speciálnímu projektu si vymysleli také exkluzivní merch, jenž byl dostupný pouze na této šňůře.

Hudba na vinicích

Zpěv a víno – spojení, které prostě funguje. Vsadili na něj také organizátoři prvního ročníku zcela unikátního projektu Hudba na vinicích, do kterého se zapojilo hned několik vinařství z jižní Moravy. V rámci téměř šedesáti koncertů mezi vinohrady zahráli Mig 21, Anna K., Monkey Business, Ewa Farna nebo třeba Miro Žbirka. A jelikož akce slavila úspěch, letos se chystá repete. Tentokrát do Bzence, Mikulova, Valtic a dalších jihomoravských měst zavítají David Koller, Jelen, Queenie a další.

Marek Ztracený – Tour de léto

Marek Ztracený se svým fanouškům rozhodl nabídnout víc než jen koncert a přišel tak s nápadem Tour de léto. V rámci něj si přichystal „ztracenou“ vesničku, v níž mohli jeho fanoušci navštívit bary, kavárny i pivnice, připravena v nich byla chill out zóna, skákací hrady pro děti a také spousta hostů včetně kuchaře Romana Staši.

Marek Ztracený vyrazil na Tour de Léto. Zahrál si s mladými talenty, navařil a večer završil vlastní show

Mňága a Žďorp – online koncerty

Mňága a Žďorp se pandemických opatření nezalekli a koncertovali snad více než kdy předtím. Co vystoupení, to jiné tematické aranžmá, město i host. Kapela si zahrála například s Jarkem Nohavicou, Mirem Žbirkou, Milanem Cimfem či Romanem Holým. Za vyzdvižení stojí například koncert na brněnské Šumavské Tower, během kterého sestava nabídla fanouškům vystoupení při západu slunce. A díky příznivcům stojícím pod budovou si alespoň na chvíli připadala jako na normálním koncertě.

Rock for People Hope

Pořadatelům Rock for People nezbývá než složit poklonu. Přestože už podruhé nemohli festival uspořádat v tradičním pojetí, nevzdali to a uspořádali alespoň jeho zmenšenou verzi s přídomkem Hope. Dokonce se jim povedlo přivézt hned několik zahraničních hvězd včetně Skynd, Leoniden či vítězů Eurovize Måneskinskin.

Text: Barbora Kubalová, Andrea Štipčáková, foto: Petr Hanč, Lukáš Knoll, Pavlína Lindová, Bára Nosková
Témata: Annabelle, Annet X, Bert & Friends, Pam Rabbit, We Are Domi, Cirkus Kabát tour, Hudba na vinicích, Marek Ztracený, Mňága a Žďorp, Rock for People Hope

zavřít