Nominační tipy Žebříku (IV.): David Žbirka, Sofian Medjmedj nebo Pan Lynx se mohou stát Objevem roku, Ewa Farna nebo Rock for People mohou triumfovat mezi akcemi

Vydáno 15.02.2024 | autor: Andrea Štipčáková

Předávání hudebních cen Žebřík se blíží, a s ním i konec hlasování ve druhém kole. Své favority mohou fanoušci podpořit už jen do 29. února. V Objevu roku byli nominovaní David Žbirka, Pam Rabbit, Sofian Medjmedj, Pan Lynx a Vanua2. Stálicemi v kategorii Akce jsou Rock for People a Hrady CZ. Triumfovat ale mohou také Ewa Farna s koncertem v O2 areně, Marek Ztracený a jeho třikrát vyprodaný Eden a Lucie s turné k výročí třiceti let alba Černý kočky mokrý žáby.

Nominační tipy Žebříku (IV.): David Žbirka, Sofian Medjmedj nebo Pan Lynx se mohou stát Objevem roku, Ewa Farna nebo Rock for People mohou triumfovat mezi akcemi Nominační tipy Žebříku (IV.): David Žbirka, Sofian Medjmedj nebo Pan Lynx se mohou stát Objevem roku, Ewa Farna nebo Rock for People mohou triumfovat mezi akcemi

 

OBJEV


David Žbirka

O Davidu Žbirkovi se donedávna mluvilo pouze v souvislosti s jeho otcem Mirem. Talentovaný hudebník má však vlastní kapelu Sunnbrella, s níž loni debutoval. Album Heartworn je ovlivněné zvukem britské scény devadesátých let. Jeho část natáčeli v legendárním studiu Abbey Road. „Točili jsme tam zadarmo jen kvůli tomu, že tam jeden náš kamarád studoval a měl tam přístup na pár hodin denně, takže jsme tam po večerech mohli třeba tři čtyři hodiny natáčet. Vždy jsme rozložili aparaturu, rychle něco nahráli a zase to odvezli, aby se to stihlo…,“ prozradil zpěvák v našem rozhovoru.

ROZHOVOR | David Žbirka: Album Sunnbrelly ovlivnily devadesátky, jeho část jsme nahrávali v Abbey Road

Pam Rabbit

Pam Rabbit na scéně funguje již několik let, až minulý rok ale vydala debutové album I Love The Internet. Na něm dostala prostor témata jako úzkost nebo vliv sociálních sítí. "Do tohoto světa jsem se už narodila, jsem zvyklá používat internet. Mluví se hodně o tom, jak je všechno kvůli němu zrychlené a že to pro lidi není zdravé. Jasně, to je pravda. Zároveň si ale myslím, že internet není problém. My – lidi – jsme ten problém," uvedla zpěvačka, která kromě jiného předskakovala na turné Mirai a má na kontě také spolupráce s Adamem Mišíkem nebo Benem Cristovao.

ROZHOVOR | Pam Rabbit: Nebaví mě psát veselé texty

Pan Lynx

Michal Skořepa alias Pan Lynx má na kontě povedené sólové debutové album Kdo se bojí, musí do lesa. Pokřtil ho 31. října 2023 za podpory významných osobností české scény. V Paláci Akropolis tenkrát nechyběli Michael Kocáb nebo bratři Homolové z Wohnout. O tvorbě desky se rozepsal ve svých rock blozích pro iREPORT, ve kterých mimo jiné představil také svoji kapelu. Přečíst si je můžete tady.

Sofian Medjmedj

Sláva Sofiana Medjmedj letí strmě nahoru. Vydal již dvě alba – debutové 19 a loňský PROJECT 23 a má za sebou také řadu spoluprací, mimo jiné s Ewou Farnou nebo Benem Cristovao. Na podzim loňského roku dvakrát po sobě vyprodal Roxy, letos je mezi headlinery Majálesu nebo Metronome Prague festivalu a chystá se vyprodat pražské Forum Karlín. Svůj doposud největší koncert v něm odehraje 22. listopadu.

ROZHOVOR | Sofian Medjmedj: Texty píšu přirozeně, bez přetvářky, proto se v nich spousta lidí najde

Vanua2

Vanua2 vznikla v roce 2017 spojením hudebníků Blue Effectu s jedním z nejlepších nových hlasů na české scéně, zpěvákem Yannickem Tevi z ostrova Vanuatu. Minulý rok sestava debutovala s albem Two of Us, na kterém se nachází i stejnojmenný singl nazpívaný ve spolupráci se Žofií Dařbujánovou, která bude spolu s Markem Taclíkem moderátorkou Žebříku. S největším množstvím skladeb pomohl Vanue2 mladý producent Enthic.

AKCE


Ewa Farna "30" - O2 Arena

Ewa Farna oslavila třicátiny stylově. Ve vyprodané O2 areně nabídla divákům show světové úrovně a ukázala, že právem patří k nejoceňovanějším českým zpěvačkám. Od hudebních kritiků si vysloužila pouze pozitivní hodnocení a po obrovském množství zpráv fanoušků se rozhodla oslavit životní jubileum ještě jednou. Druhý narozeninový koncert naplánovala na 22. března 2024. Dle slov interpretky bude show totožná s tou první, změní se pouze maličkosti.

LIVE: Jedinečný zážitek. Ewa Farna v O2 areně potvrdila, že je českou královnou popu

Hrady CZ

Putovní český festival Hrady CZ bývá v Žebříku nominovaný pravidelně. A ani letos tomu není jinak. V roce 2023 si totiž pro fanoušky připravil program natřískaný hvězdami. Na osmi zastávkách se na pódiích vystřídali Sofian Medjmedj, Michal Hrůza, Majk Spirit, Gaia Mesiah, Kryštof nebo Anna K. Nechybělo ani tradiční udílení ceny za nejlepší festivalovou masku či ubytování v kempech, díky kterému si hudební fanoušci užili atmosféru hradů a zámků o to více.

Lucie tour - 30 let desky Černý kočky mokrý žáby

Lucie vyrazila minulý rok na podzimní turné k výročí 30 let desky Černý kočky mokrý žáby. A jak nyní už víme, také poslední se zpěvákem Davidem Kollerem, který se rozhodl kapelu opustit. Na třech koncertech – v Českých Budějovicích, Brně a Praze – Lucie exkluzivně přehrála skladby z ikonického alba a navrch přidala své největší hity. Na pódiu se k ní připojil speciální host Lenka Dusilová a kapela vzdala také poctu producentovi alba Ivanu Královi.

Marek Ztracený v Edenu

Marek Ztracený je snílek. Jeden ze svých snů si splnil minulý rok, když se mu hned třikrát podařilo vyprodat největší stadion v Česku – Eden. Když koncerty oznámil, mnozí ho považovali až za příliš ambiciózního a nevěřili, že by svatyni Slavie dokázal zaplnit byť jen jedenkrát. Zpěvák však dokázal, že v současnosti patří mezi největší české hvězdy a skvělou show dokázal umlčet mnoho kritiků. Uvidíme, zda se mu podaří splnit si i další sen – koncert v anglické Wembley.

LIVE: Marek Ztracený předvedl v Edenu jedinečnou show, na bicí si zahrál i jeho syn

Rock for People

Rock for People patří mezi špičku mezi českými - a troufneme si říci i evropskými - festivaly. V roce 2023 přivezl do tuzemska Billy Talent, Simple Plan, Architecs, Lornu Shore, Palaye Royale, The 1975, Muse, Nothing But Thieves nebo hvězdného Machine Gun Kellyho. První den akce pak zcela jasně ovládli Slipknot, jejichž fanoušky se to v Hradci Králové jen hemžilo. Vše šlapalo jako hodinky a my už se nemůžeme dočkat ročníku letošního!

Jak hlasovat?

Více informací o hlasování najdete na stránkách Ankety Žebřík. Své favority můžete podpořit do 29. února. Slavnostní vyhlášení proběhne v plzeňském DEPO2015 v pátek 5. dubna 2024. Vstupenky na akci zakoupíte tady.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Silvia Árestová (David Žbirka), Samuel Alex (Pam Rabbit), Pája Lindová (Sofian Medjmedj), Pan Lynx (Michal Skořepa), Adam Karaffa (Ewa Farna), Petr Tibi (Lucie), Lukáš Zima (Marek Ztracený)
Témata: David Žbirka, Pam Rabbit, Sofian Medjmedj, Vanua2, Pan Lynx, Ewa Farna, Lucie, Marek Ztracený, Rock for People, Hrady CZ

zavřít