ANKETA | Rok 2022 pohledem hudebníků: Tomáše Poláka bavili Placebo a těší se na turné s filharmonií, Lety Mimo vydali novou desku

Vydáno 13.01.2023 | autor: Andrea Štipčáková

V posledním díle novoroční ankety jsme vyzpovídali hned pětici hudebníků, Tomáše Poláka (O5 a Radeček), Jana Kunzeho (KOFE-IN, Munroe), Dému (Znouzectnost), Cvance (Lety Mimo) a Petra Tichého (No Heroes). Stejně jako jejich kolegové se i oni ohlédli za rokem 2022 a prozradili nám, co chystají v tom letošním. A že je na co se těšit!

ANKETA | Rok 2022 pohledem hudebníků: Tomáše Poláka bavili Placebo a těší se na turné s filharmonií, Lety Mimo vydali novou desku ANKETA | Rok 2022 pohledem hudebníků: Tomáše Poláka bavili Placebo a těší se na turné s filharmonií, Lety Mimo vydali novou desku

Muzikantů jsme se zeptali na tyto otázky:

1. Jak hodnotíte z pohledu svých hudebních aktivit rok 2022?
2. Která nahrávka a album vás v uplynulém roce nejvíce oslovily?
3. Co máte v plánu na rok 2023?

Tomáš Polák (O5 a Radeček)

1. Konečně jsme mohli po dvou covidových letech koncertovat naplno. V létě jsme odehráli vyprodané Turné na střechách, objeli jsme spoustu skvělých festivalů a dalších akcí, úspěch slaví náš nový singl Romantický smyčce. Takže po všech stránkách byl uplynulý rok fajn.

2. Máme radost z návratu Placebo. Ti nás baví a už bylo na čase, aby přišli s novinkou. Skvělá je nová nahrávka “Redhotů“. A klukům z Chinasek se letos povedla deska Frihet, která zní skvěle rockově.

Jak se žije na šňůře | O5 a Radeček čas mezi koncerty tráví třeba na vesnickém fotbale. Jednou jim za cesty začala hořet dodávka

3. Ke zmiňovanému singlu Romantický smyčce pojedeme stejnojmenné turné. V termínech kolem Valentýna navštívíme krásné sály ve čtyřech městech a zahrajeme naše největší hity za doprovodu Ceremony String Quartet Moravské filharmonie Olomouc. Máme radost, že mají fanoušci o turné zájem, tři čtvrtě kapacity je už prodáno a v Šumperku přidáváme další koncert. Moc se na to těšíme. Kromě toho se nám rychle plní kalendář na léto, takže máme radost, že i rok 2023 bude, co se koncertů týče, našlapaný. No a také nás čeká jeden větší projekt, kterým navážeme na úspěšný projekt BRA3. Vypadá to, že rok 2023 bude stát za to!

Jan Kunze (Kofe-IN, Munroe)

1. Rok to byl hudebně velmi plodný. S Munroe jsme vydali alternativní verzi našeho singlu Vlčí menuet i s videoklipem. Oslovil nás Český rozhlas, v jehož studiích jsme natočili live záznam našeho koncertu. S KOFE-IN jsme nahráli zbrusu novou desku a vydali pilotní singl, rockovou vypalovačku Troja, opět i s videoklipem. S oběma kapelami jsme celé léto koncertovali na festivalech po celé republice. Konečně jsem taky roztočil sólovou nahrávku, respektive Jan Kunze a přátelé. V ostravském Centru Pant jsem každý měsíc moderoval večer se zajímavými umělci V centru pozornosti, který je okořeněný písněmi mých hostů v komorním podání. 

2. Mám to teď hozené přes jednotlivé písně. Hodně jezdím autem a poslouchám rádio, takže neustále Shazamuju, a pak si ty písně dávám do svého playlistu. Jsou to písně velmi různorodé. Netrpím předsudky, takže je to o tom, jestli mě ta píseň baví, nebo ne. Škatulky hudebních stylů mě nezajímají.

3. Na jaře vydáme s KOFE-IN novou desku s jednoduchým názvem KFN. Je to v pořadí naše pátá nahrávka. Společně s albem zveřejníme i hlavní singl, duet s písničkářkou Kaczi s názvem Nalézám tě ve stopách. S Munroe vydáme elektro remix našeho singlu Vlčí menuet, který má na svědomí legenda české elektro scény Moimir Papalescu. V květnu 2023 proběhne slavnostní otevření centra současného umění EPO1 ve zkonstruovaném objektu pětipodlažní prvorepublikové elektrárny o ploše 3400 m2. Velký ambiciózní mezinárodní projekt. Rád bych taky začal připravovat k vydání svou novou knihu a v létě se chci znova podívat do Afriky.

Déma (Znouzectnost)

1. Letošní rok byl poměrně hektický. Jeho začátek se nesl ve znamení dozvuků covidu, což mělo za následek snížení počtu koncertů. V létě už se ale jelo zase naplno. Frekvence našich koncertů tak mohla zůstat na obvyklých 100 až 120. A protože se nebráníme různým oslavám, svatbám a narozeninám, každý rok nám proto přibývají. Jestli to mohu hodnotit, tak je to vždycky stoprocentní zábava a pohoda. Došlo k jakési zvláštní a krásné symbióze. Fanoušci nám zkrátka stárnou, na rozdíl od nás jsou stále movitější a jak pravil John Lennon: „Nostalgie je pěknej prevít.“ Nesmím a nemůžu vynechat úžasnou finanční podporu při obměně našeho vozového parku. Přes 300 fanoušků nám na "novou" dodávku přispělo v rekordních čtrnácti dnech. Za to jim patří obrovský dík a úcta!

2. Kdybych měl vyjmenovat několik pro mě zásadních alb, které vyšly v roce 2022, tak určitě Vltava - Spass Muss Immer Sein, Vypsaná fiXa - Kusy radosti, Fucked Up - Do All Words Can Do, Pixies - Doggerel, Ozzy Osbourne - Patient Number 9 a Red Hot Chili Peppers - Unlimited Love.

3. V plánu máme natočení nového alba a pokud neshoříme v radioaktivní bouři, tak hrát, hrát a... hrát.

Cvanc (Lety Mimo)

1. Na konci října nám vyšla nová deska Re:Fresh, na které jsme pracovali přes dva roky. Před vydáním jsme ji již naživo prezentovali na festivalech a koncertech. Takže z pohledu našich hudebních aktivit byl rok 2022 hodně pracovní a celkově super.

2. Noví Placebo, deska Never Let Me Go a z ní skladba Beautiful James. Taky mě bavil Yungblud a jeho stejnojmenné album, pak třeba skladba od Killers - Boy (JacqueLu Cont remix) nebo Roosevelt (feat. Nile Rodgers) - Passion.

3. V plánu máme hlavně koncertovat a představit lidem novou desku. S tím je spojena ještě jedna novinka a to, že nás na koncertech kromě klasické sestavy bude doprovázet na cello Anna Sauce, kterou můžete znát z kapely Smrtislav.

Petr Tichý (No Heroes)

1. Velmi dobře. Vydali jsme s No Heroes nové album Shine On Me (což je při našem tempu vydávání docela událost), v létě zahráli na skvělých Přehradách a načerpali spoustu energie do budoucna.

2. Je toho hodně, ale vyberu třeba singl Thunder Fever od The Vaccines a album 11 5 18 2 5 18 od Yanny Tiersena.

3. Čeká nás křest alba, a pak hlavně práce na nových věcech. Fázi songwritingu mám vlastně možná úplně nejradši.

Zpracovala: Andrea Štipčáková, foto:
Témata: Tomáš Polák, O5 a Radeček, Znouzectnost, No Heroes, Lety Mimo, Jan Kunze, KOFE-IN, Munroe

zavřít