Anketa #2: Kulturní průmysl dostal opět červenou. Co si o opatřeních vlády myslí Voxel, Pekař nebo Pokáč?

Vydáno 25.09.2020 | autor: Hana Bukáčková

"Nepotřebujeme kompenzace. Potřebujeme klid na práci a pomůžem si sami," říká na aktuální opatření vlády Martin Zeller z Cocotte Minute. Ta kvůli rostoucím pozitivním případům koronaviru opět omezila velkou většinu akcí, čímž vystavila stopku mimo jiné také kulturnímu sektoru. Hudebníkům, promotérům a dalším osobám v tomto odvětví pracujícím tak nezbývá nic jiného, než doufat, že se situace opět brzy vrátí do normálu. Co si o aktuální situaci myslí nejen Martin Zeller, ale i Jan Kunze z KOFE-IN, Michal Vácha z Deaf Heart, Voxel, Pekař, Viktor Mikulášek z Koňe A Prase, Pokáč a Tokhi, a zda by podle nich měla vláda ušlé zisky kompenzovat, se dozvíte v druhém díle ankety serveru iREPORT.

Anketa #2: Kulturní průmysl dostal opět červenou. Co si o opatřeních vlády myslí Voxel, Pekař nebo Pokáč? Anketa #2: Kulturní průmysl dostal opět červenou. Co si o opatřeních vlády myslí Voxel, Pekař nebo Pokáč?


Martin Zeller (Cocotte Minute)

Budu mluvit jen za Cocotty, možná i za kapely naší velikosti. Situace je vážná a je potřeba nastavit a dodržovat nějaký rozumný pravidla. Roušky jsou nepohodlný, ale je to to minumum, co se dá udělat hned a má to obří dosah. Problém je ale bohužel v tom, že ta pravidla nastavoval někdo, kdo vůbec netušil, co způsoběj, nijak se o ty důsledky nezajímal, a pro jistotu je poslední dobou každejch 14 dní změnil. To nás zabilo všechny. Kapely i ty kluby.

Martin Zeller (Cocotte Minute) interview: Kdo nemá konfety, je nula

Naše tour se plánujou šest a více měsíců předem a jakýkoliv změny to můžou úplně zničit, což se přesně stalo. Přišli jsme o všechny koncerty na následující sezónu a vůbec nevíme, co bude. A navíc ty změny, a to mě štve asi nejvíc, neměli poslední dobou žádnou logiku. Udělat to na sezení je sice vopruz, ale i to sem schopnej pochopit a můžem se tomu přizpůsobit, ale musí bejt jasně garantovaný, že to bude platit dlouhodobě. Ta scéna je kreativní a má snahu problémy řešit, když jim pod nohy ale nehází klacky kdejakej nývlt. Nepotřebujeme kompenzace. Potřebujeme klid na práci a pomůžem si sami.

Jan Kunze (KOFE-IN)

Tohle už je velký problém, který pocití úplně každý z naší branže. Nová pravidla se mě dotknou v obou směrech, jako umělce i jako organizátora kulturních akcí. S KOFE-IN jsme vydali na jaře nové CD, ale křest jsme museli přesunout na podzim. Teď budeme rušit i tento náhradní termín. A to nemluvím o tom, že jsme přišli, tak jako všichni, o většinu letní koncertní sezóny. Aktuálně mi taky vyšla nová kniha Monstre charmant a rád bych ji samozřejmě promoval autorskými čteními po celé republice, tak jako vždy, ale asi nebude možné ani to.

Jan Kunze (Kofe-in) interview: Každá cesta člověka posune

Co se týče hudebních akcí, zrušili jsme Majáles i jiné události. Výstavu Par Force na Náplavce normálně otevřeme drobnou vernisáží. V tom celkovém průseru je super, že lidi si budou moci prohlédnout výstavu alespoň přes to krásné obří kulaté okno a ani nemusí vejít dovnitř.

Moc nevěřím tomu, že se koncerty dají realizovat v podobném módu, jak jsme zvyklí. Ke koncertům patří sociální kontakt, veselí i konzumace alkoholu. S rouškami se do toho nikomu chtít nebude. Myslím, že streamovaní už taky ukázalo své limity a mně osobně vlastně ani moc nebavilo, právě proto, že mi chyběli přátelé i atmosféra živých akcí.
Je především nutné stanovit jasná kritéria, kdo má na pomoc od státu nárok ,a kdo ne. Hudební scéna je velmi široká a je jasné, že kapely, které hrají v rádiích o své tantiemy nepřijdou. Ti, co se živí především koncerty, jsou na tom hůře. U nastavování kritérií pomoci by neměli chybět insideři české hudební scény. Česka hudební scéna zde trpí tím, že neexistuje platforma, která by za ni mohla veřejně mluvit a jednat s vládou tak, jak je to u divadelníku nebo filmařů.

Michael Vácha (Deaf Heart)

Pro kulturní sektor to znamená pomalou smrt. S Deaf Heart máme hlavní náplň na podzim nahrát desku, takže se naštěstí můžeme soustředit na natáčení. Co bude s nabookovanýma akcema, netuším. Festivaly, na kterých jsme v létě hráli, mi přišly po této stránce zvládnuté dostatečně. Nemyslím si, že by tohle prostředí bylo nějak rizikovější než MHD, obchodní centra, školy a tak dále.

Deaf Heart interview: Nejlepší rockový kapely nebyly extra pokorný

A jak kompenzovat ztráty? Především by měla být jasná koncepce, které se bude alespoň chvíli někdo držet. Ne rozhodovat ode zdi ke zdi a měnit vše v řádu dní. Věc kompenzací je složitá, zvlášť, když se prachy prošustrovaly už na jaře. Obecně nejférovější mi asi přijde odpouštět daně, stopnout zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ a překlenovací úvěry, který budou nastaveny, aby na ně mohl někdo dosáhnout.

VOXEL

Tento rok už jsem tak nějak vnitřně smířen s tím, že se prostě hrát nebude. Samozřejmě, je to náročné pro všechny, a to ještě víc než na jaře, ale nedá se nic dělat, jsme v tom všichni... Já si vymyslel koncept s pravidelnými online koncerty, které bych rád během října spustil.

Top 8 videoklipů týdne: Voxel a jeho eM se našli, Kryštof opěvují Milana Baroše a Melodica zpívá o válce

Ohledně podpory od státu má dle mého celoplošně pro hudebníky smysl nejvíc asi pokračování “pětadvacítky”, i když to samozřejmě nepokryje vše, o co jsme přišli. Na přežití by to ale snad mělo vyjít.

Petr Toms (Pekař)

Upřímně už sem z toho věcného přesouvání koncertů úplně mimo, nestihli jsme dojet jedno tour a to druhé na podzim už asi ani nezačne. Nejde ani tak o ztráty nás muzikantů - kdo se rozhodl být muzikant a živit se tím, jistě doma slyšel, že je to nejistá práce a že se tím neužíví.

Pekař interview: Dělám věci, které moc neumím. A zatím mi to vychází

Jde spíš o pomoc klubům (odpuštění nájmů a podobě). Už teď se totiž stává, že majitelé a promotéři jsou finančně na dně. Takže až se situace uklidní a mohlo by se začít třeba znovu.. Nezbývá než se modlit, aby nějaké hudební kluby vůbec byly anebo, aby nebyl nový provozovatel člověk, co poslouchá jen zahraniční hudbu a z klubu bude 321 diskotéka, která vydělává rychleji s menším rizikem než živá hudba.

Pokud někdo má tu moc, je potřeba pomoci hlavně majitelům těchto klubů, kulturních center a tak dále. Samozřejmě bych taky rád kompenzaci, jelikož už od 9. března nehraju a těch pár koncertu v létě mi půjčky nesplatí, ale pokud po koroně nebudou kluby, nebo firmy, co pořádají festivaly, kde si zahrajeme? Nikde! Takže, ať stát pomůže všem malým i velkým, co zařizují koncerty, ať se máme kam vrátit v roce 2021.

Viktor Mikulášek (Koňe A Prase)

Premiér prodává testy a ministr ochranné pomůcky? To myslí vážně? Měli bychom něco dělat spíš s nima, než řešit chřipku. Né ty nekonečné sra*ky omlouvat jako „no jo no, ČR“. Nezájem! Za mě koncerty bez omezení nebo náhrada v plné výši smluvených honorářů.

ROZHOVOR | Koňe a Prase: Pravdu říkáme jenom doma manželkám

Pokáč

Podle mě dává smysl, že infekce se více šíří tam, kde je hodně lidí na malém prostoru po nějaký delší časový úsek, což bohužel odpovídá specifikaci kulturních akcí, koncertů zejména. Je to blbý, ale myslím, že je na místě dodržovat bezpečnostní opatření, ať to máme co nejdříve za sebou. Kultura je jeden z nejvíce postižených sektorů a určitá kompenzace je jistě na místě, ačkoli ztěží nahradí ušlé zisky. Jde spíše o to, ať lidé nejvíce postiženi krizí tohle období nějak překlenou.

Top 10 videoklipů týdne: Sebastian otevírá s Lipem novou éru úderným singlem a Pokáč nechce smrdět od koní

Tokhi

Já rozumím tomu, že je velmi složité rozhodovat "správně" v takhle těžké době. Taky rozumím tomu, že veškerá rozhodnutí budou prostě pro nějaký sektor nepopulární. Myslím, že hudebníkům, a všem profesím z kultury obecně, vadí prostě ten chaos. To, že neexistuje žádný koncept v odvětví, kde všichni plánují měsíce dopředu. Pro mě osobně to znamená, že většina akcí v klubech, kde jsem měl zahrát, za těchto podmínek jednoduše není.

Znamená to také to, že agentury a event manažeři ruší i teambuildingy, které měly být třeba v prosinci v uzavřených prostorách. Prostě proto, že vůbec neví, jak se k tomu postavit, jestli to všechno riskovat, objednávat u dodavatelů, bookovat interprety, když pak budou třeba muset platit storna, nebo jim tu akci vláda zruší ze dne na den, a tak dále.

To, že to může být každý den úplně jinak a neexistuje nějaká predikce jako "pokud stoupne počet nakažených na bla bla bla, stane se tohle. Pokud ne, udržíme podmínky v klubech takhle, a podobně.

Co se týká samotné podpory, je to velmi těžké. Spíš tedy ze strany státu. Na program kultura nedosáhl skoro nikdo, pětadvacítka, která byla opravdu zanedbatelnou, ale aspoň nějakou pomocí pro OSVČ, už také neběží, přitom bez práce budeme minimálně rok. To prostě nemůže nikdo vydržet. Pomoc menším firmám, což jsme třeba my, to nemá už vůbec cenu rozebírat.

A nový program má sestavit Ministerstvo průmyslu? Jako proč? Proč někdo bez jakékoliv zkušenosti z toho oboru vymýšlí podporu právě pro něj? Je to, jako kdybych já měl rozhodnout o tom, co a v jakou roční dobu se vysadí na polích v Podkrkonoší. Vůbec to nedává smysl, a ten chaos a nejistota, v podstatě konzistentní šikana kultury například na úkor sportovních eventů, přesně to je na tom to nejstrašnější.

Určitě pětadvacítku zavést na všechny měsíce restrikcí, zpřehlednit nařízení, zjednodušit pomoc i pro firemní subjekty. Jinak fakt někdo vezme vidle a pochodně, než aby si půjčoval na jídlo.

Našim profesím věnujeme celý život, je v nich všechno, co máme, a co umíme. V některých oblastech jsme nejlepší v Evropě, a teď to prostě máme opustit? Vláda se opravdu musí vzpamatovat.

Zpracovala: Hana Bukáčková

Témata: Martin Zeller, Cocotte Minute, Jan Kunze, KOFE-IN, Michael Vácha, Deaf Heart, Voxel, Pekař, Pokáč, Viktor Mikulášek, Koňě a Prase, Tokhi

zavřít