POST SCRIPTUM (55): Svět přihlíží veřejné popravě Taylor Swift rukou Kim Kardashian

Vydáno 22.07.2016 | autor: Simona Knotková

Taylor Swift, Kanye West, Kim Kardashian - tři jména, která budí u hudebních příznivců v posledních dnech pořádný rozruch. Kdo je kdo v jedné z dalších kauz prvního světa? Čtěte aktuální Post Scriptum.

POST SCRIPTUM (55): Svět přihlíží veřejné popravě Taylor Swift rukou Kim Kardashian Taylor Swift vstoupila na riskantní pole, když se rozhodla lhát o své (ne)účasti na Westově Famous

DĚJSTVÍ PRVNÍ: TAYLOR SWIFT VS. CALVIN HARRIS

Příliš dlouho byla Taylor Swift na vrcholu a pyšnila se statusem miláčka Ameriky. Bylo jenom otázkou času, než dostane její dokonalá a bezúhonná image trhlinu. Na vysoké úrovní, na níž se šestadvacetiletá zpěvačka pohybuje, se čeká na každé malé zakopnutí. Taylor ale nemůže říct, že by si za to z velké části nemohla sama.

Grammy za Album roku má Taylor Swift, pět cen sebral Kendrick Lamar, tři Alabama Shakes

Pochybnosti o nepříliš čestném chování ke svým spolupracovníkům vyvolala už s podivným odhalením svého autorského příspěvku na This Is What You Came For. Skladba Calvina Harrise a Rihanny koluje v éteru už od konce letošního dubna. Podle Wikipedie se na produkci měl podílet také tajemný Nils Sjöberg. V minulém týdnu vyšlo najevo, že anonymním ghostwriterem není nikdo jiný než ex-přítelkyně Harrise Taylor Swift. Informace byla do médií vypuštěna přímo od managementu zpěvačky.

Na takovém oznámení by samo o sobě nebylo nic špatného. Je pochopitelné, že Taylor chce, aby jí byly připsány zásluhy za něco, co vytvořila. Skutečnost, že si to načasovala zrovna do doby, kdy se zdá, že rozchod obou umělců nebyl zase tak hladký, jak se zprvu tvářil, ukazuje ale spíše na taktický manévr namířený proti DJově osobě. K této teorii přispívá i sám Harris v sérii tweetů, v nichž mimo jiné prozrazuje, že sama Swift si přála zůstat v utajení. I to byl důvod, proč v rozhovoru pro rádiovou show Ryana Seacresta v den vydání singlu zamítl jakoukoliv možnou spolupráci se svou tehdejší přítelkyní.

VIDEO: Léto, světelné efekty a hit. Rihanna a Calvin Harris útočí

"Taylor napsala text, taky tam trochu zpívá a jako vždy to 'zabila'. Od začátku chtěla, aby to bylo tajemstvím, proto ten pseudonym. Je pro mě opravdu zraňující vidět, jak jde teď i se svým týmem proti mně a chce, abych vypadal jako ten špatný. Myslím si, že pokud jsi šťastná ve svém novém vztahu, měla by ses raději soustředit na něj namísto shazování svého ex. Chápu, že teď nejsi na turné a potřebuješ někoho nového, koho by ses mohla pokusit pohřbít jako Katy Perry a tak dále, ale sorry, já nejsem ten člověk. Zaměř se, prosím, raději na pozitivní aspekty SVÉHO života," píše na sociální sítí. 

Ze zhrzené umělkyně se tak rázem spíše stává podlá hráčka na šoubyznysové šachovnici. To ale nebyl její jediný chybný úskok. Ještě horšího omylu se dopustila, když do svých manipulativních hrátek zahrnula i Kanyeho Westa.

DĚJSTVÍ DRUHÉ: TAYLOR SWIFT VS. KANYE WEST KIM KARDASHIAN

Dlouhý příběh krátce: V roce 2009 vyhrála Taylor cenu MTV VMA za nejlepší ženský videoklip. Kanye jí během děkovné řeči vzal mikrofon a - aniž by se jednalo přímo o osobní útok na zpěvačku - prohlásil, že nejlepší video doopravdy natočila Beyoncé.

Později se za své chování omluvil a vše skončilo o šest let později společnou fotografií a kyticí bílou růží, s níž se Swift zvěčnila na Instagramu. Rok poté si na ni ale Kanye vzpomněl ve skladbě Famous, konkrétně větami: "Připadá mi, jako bych měl s Taylor pořád sex. Proč? Já tu děvku proslavil!" Rozzuřená zpěvačka se o něj za to nepřímo opřela v děkovné řeči na letošních Grammy, když se zmínila o lidech, kteří si přivlastňují zásluhy za úspěchy jiných. Vzápětí se rozzuřil Kanye. Podle něj byla Taylor o obsahu skladby Famous obeznámena, líbila se jí, a dokonce se bavila tím, jak si bude veřejnost myslet, že ji to štve. Celou situaci ale nakonec obrátila ve svůj prospěch a Kanyeho potopila. Reakce z druhé strany byla opět zamítavá - Taylor nic nevěděla a nic neodsouhlasila. Aby si v tom jeden našel pravdu.

Famous se začala znovu řešit v červnu, kdy měl premiéru kontroverzní videoklip s nahými dubléry celebrit, mezi nimiž byl mimo jiné i Taylořin. A právě tehdy vstoupil do celé hry naprosto nečekaný pěšák, respektive královna. Když Kim Kardashian v rozhovoru pro GQ poprvé zmínila, že Swift dala muzikantovi plné svolení, a on byl později přinucen pod výhrůžkami právníků jakékoliv důkazy o tomto souhlasu zničit, nikdo ji nebral vážně a Kim byla prostě jenom husička, která papouškovala slova svého manžela. Nakonec to ale byla ona, kdo celou ostře sledovanou kauzu posunul do jiných sfér. Sfér, kde je Taylor Swift patentovaná lhářka a Kanye West ten podvedený. Protože ty nahrávky s usvědčujícím slovy opravdu existují. 

POST SCRIPTUM (1.): Kanye West na rockovém Glastonbury? Hudební krádež století!

Na publikování choulostivých materiálů nalákala Kim tweetem: "Lidi, sledujete mě na Snapchatu? Myslím, že byste měli." V sérii snapů z Westova nahrávacího studia Taylor prostřednictvím telefonického hovoru poté říká: "Jsem opravdu ráda, že jsi mi zavolal jako přítelkyni. Lidi si budou myslet, že je mezi námi nenávist, ale já se jim budu smát, a až se mě na to budou ptát na Grammy, řeknu jim: 'Volal mi o tom.' (...) Musíš to převyprávět ze svého pohledu. Nezáleží, že jsem tehdy prodala už sedm milionů desek, ty jsi mě prostě neznal."

Nenadálý úder už nemohl zůstat bez odezvy a Swift se ozvala osobně. V instagramovém příspěvku zopakovala, že o pasáži s poetickým označením "bitch" nevěděla a ve zveřejných snapech se o ní také nemluví. Dejme tomu, třebaže by to ze strany Swift už byla pouhá malichernost. Dle svých vlastních slov dobře věděla, co chce Kanye svým textem vyjádřit: že ji v podstatě udělal slavnou on. Jedna věc je ale jistá a z té se Taylor už nevykličkuje - lhala, když prostřednictvím mluvčích tvrdila, že o Famous nic nevěděla. Vykalkulovaně se postavila do své oblíbené role oběti. A tohle se nedělá.

vložte odkaz, text nemažte

 A LVI BYLI VPUŠTĚNI DO ARÉNY...

Podle laviny meme a uštěpačných a jiných nenávistných reakcí na adresu Taylor se zdá, jako by přesně na tenhle moment hudební fanoušci čekali. Zpěvačka na jednu stranu platí za normální holku odvedle, která si na nic nehraje. Na stranu druhou ale některým leží v žaludku její okázalé předvádění se s plejádami modelek a jiných celebrit, až příliš horečnaté obchodní úsilí či věčné scházení se a rozcházení s těmi nejžádanějšími slavnými muži. Jistě, jsou to převážně zpěvaččiny osobní záležitosti. Od pohledu, jakým na ni veřejnost vhlíží, je ale nelze oddělit, ať už za tím stojí třeba jen přirozená závist.

Nyní to vypadá, že všechna potlačovaná zášť začala probublávat na povrch. Kdo by jen čekal, že - pokud ne smrtící, tak ochromující - ránu zasadí Kim Kardashian?

Je pak úsměvné, jak některé z jejích kamarádek, jmenovitě například Selena Gomez, Swift brání a prohlašují, že jsou přece na světě důležitější věci k řešení. Jak se ptají někteří uživatelé, kde byly tyto rozumbrady, když se vážně věci v poslední době opravdu děly? To je ostatně další z kazů na kráse megalomanky Taylor Swift.

POST SCRIPTUM (4.): Taylor Swift vévodí VMA's 2015, Nicki Minaj se to nelíbí

I ze své pozice na výsluní se k palčivým otázkám dnešní společnosti víceméně odmítá vyjadřovat. Ne že by to byla její povinnost. Přesto je škoda, že svého silného vlivu nevyužívá tam, kde je ho skutečně třeba. Vždyť i onou domnělou feministkou umí být jen tehdy, když se jí to zrovna hodí, viz právě proslov na Grammy. Když se k problematice zneužívání žen v hudebním průmyslu mohla vyjádřit v kauze Kesha a Dr. Luke, raději jenom mlčky, takřka alibisticky na starší kolegyni hodina čtvrt milionu dolarů. Využít svého postavení a promluvit by totiž znamenalo rozhodit si to u pár bossů nahoře, a utrpět tak škodu na příjmech.

Jak ale ukazuje právě aktuální kauza, i Taylor Swift se může dost zásadním způsobem přepočítat.

text: Simona Knotková

Témata: Taylor Swift, Kanye West, Kim Kardashian, Kesha, Dr. Luke, Selena Gomez, Calvin Harris, Rihanna

zavřít