Grammy za Album roku má Taylor Swift, pět cen sebral Kendrick Lamar, tři Alabama Shakes

Vydáno 16.02.2016 | autor: Josef Martínek

Podle americké akademie natočila nejlepší album uplynulého roku Taylor Swift. Její deska 1989 porazila i favorizovaného Kendricka Lamara, který získal během večera celkem pět cen. Nahrávkou roku se stala píseň Uptown Funk Marka Ronsona a Bruna Marse, největším objevem je Meghan Trainor.

Grammy za Album roku má Taylor Swift, pět cen sebral Kendrick Lamar, tři Alabama Shakes Taylor Swift získala celkem 3 ceny

Taylor Swift vyhrála hlavní cenu za Album roku ve své kariéře již podruhé, před šesti lety se radovala díky desce Fearless. Ve své děkovné řeči nezapomněla poznamenat, že je první ženou, které se podařilo nejprestižnější kategorii ovládnout dvakrát. "Chci říct všem začínajícím zpěvačkám, že na vaší cestě budou lidé, kteří vám budou podkopávat nohy nebo si naopak budou chtít připisovat vaše úspěchy," dodala letos celkem třikrát oceněná popová hvězda.

TOP 10 taháků letošních Grammy: Poctěni budou David Bowie, Lemmy i B. B. King, vystoupí také Adele či Rihanna

Favoritem večera byl rapper Kendrick Lamar, který z jedenácti nominací proměnil celkem pět. Uspěl ale pouze v žánrových kategoriích a za společný klip s Taylor Swift, žádná ze čtyř nejsledovanějších cen na něj nezbyla. Nahrávkou roku je totiž Uptown Funk Marka Ronsona a Bruna Marse, cenu pro Píseň roku si za Thinking Out Loud odnesl Ed Sheeran. Nováčkem roku se stala Meghan Trainor, která při děkovné řeči nijak neskrývala slzy. 

Do výsledkové listiny se výrazně zapsala i skupina Alabama Shakes, třikrát vítězná v rockových či alternativních kategoriích. V country kláních bodoval Chris Stapleton, v žánru r'n'b D'Angelo (oba po dvou soškách). 

Během slavnostního večera došlo hned na několik poct hudebníkům, kteří nás v nedávné době opustili. Nejsledovanějším číslem večera byla vzpomínka na Davida Bowieho, o niž se postarala Lady Gaga. Zpěvačka dala směsicí hitů, mezi nimiž byly třeba Space Oddity, Let's Dance, Rebel Rebel a další, vzpomenout na jeho kreativitu, vizuální i choreografickou nápaditost a jedinečný talent. Vysloužila si bouřlivý potlesk vestoje.

Superskupina The Hollywood Vampires (tedy Alice Cooper, Johnny Depp a Joe Perry) zase připomněla rockového titána Lemmyho Kilmistera a zahrála i kapela Eagles, jejíž člen a spoluautor nesmrtelného hitu Hotel California Glenn Frey odešel teprve před pár týdny. Stevie Wonder a vokální skupina Pentatonix vzpomínali na Maurice Whitea z kapely Earth, Wind & Fire. Pocty se dočkal i B. B. King (postarali se o ni Chris Stapleton, Gary Clark Jr., Bonnie Rait) a také Lionel Richie, který se na konci speciálního vystoupení přidal k mladším kolegům Johnu Legendovi, Demi Lovato, Meghan Trainor či Luku Bryanovi.

Zazpívaly také Adele, která s doprovodem klavíru (a problémy se zvukem) předvedla píseň All I Ask, či Taylor Swift. Rapovou scénu zastupoval pochopitelně Kendrick Lamar, z countryových umělců se ve skvělém světle ukázali Little Big Town, jejichž skladba Girl Crush vyhrála hned dvě Grammy. Překvapením byl výkon Justina Biebera, který v komorní verzi pouze s kytarou zapěl aktuálně hit Love Yourself a poté spolu s Djskou dvojkou Skrillex & Diplo interpretoval song Where Are U Now. Právě díky němu získal Kanaďan i svůj první gramofónek.

Kompletní seznam vítězů najdete na webu Grammy.

Josef Martínek

zavřít