Výsledky Grammy: Adele sebrala, co mohla, pětkrát vyhrál David Bowie, Magdalena Kožená cenu nezískala

Vydáno 13.02.2017 | autor: Josef Martínek

Vítězkou 59. ročníku Grammy se stala britská diva Adele. Ta měla sice v porovnání s devětkrát nominovanou Beyoncé "jen" pět želízek v ohni, všechny ale proměnila v zisk gramofónku. Povedlo se jí ovládnout i všechny hlavní kategorie - Album, Skladbu a Nahrávku roku. 

Výsledky Grammy: Adele sebrala, co mohla, pětkrát vyhrál David Bowie, Magdalena Kožená cenu nezískala Adele získala pět Grammy, trumfla i favoritku Beyoncé

Adele si zopakovala triumf z roku 2012, kdy podobným způsobem opanovala vyhlášení s albem 21, tentokrát uspěla s následovníkem 25 a hitem Hello. Zmíněnému singlu připadla kromě cen pro Skladbu a Nahrávku roku i trofej za Nejlepší popový sólový výkon. Oceněním za Album roku napodobila loňský úspěch Taylor Swift, která také dokázala v nejsledovanější kategorii vyhrát podruhé, což se povede jen hrstce umělců. 

Grammy za Album roku má Taylor Swift, pět cen sebral Kendrick Lamar, tři Alabama Shakes

Adele v průběhu večera také dvakrát zazpívala, kromě Hello se představila i s poctou nedávno zesnulému Georgi Michaelovi, kterou kvůli technickým problémům přerušila a zahájila znovu. 

vložte odkaz, text nemažte

Ceny získával také David Bowie, který přitom za svého života od akademie dostal pouze jediný gramofónek - v roce 1985 za video Jazzin' For Blue Jean. Nyní přidal dalších pět, všechny díky ceněnému albu Blackstar, které vyšlo dva dny před jeho smrtí. Kromě toho, že deska uspěla coby Nejlepší album alternativního rocku, ocenila porota například její obal, dvakrát vyhrála titulní píseň. Letošní Grammy se tak staly kořiští britských hudebníků. 

ROCKBLOG: Adele převálcovala i trend r'n'b. Grammy potvrdily její výsostné postavení

PRO GRAMMY V TRENKÁCH

Zato horká favoritka večera Beyoncé proměnila z devíti nominací pouze dvě. Zatímco hlavní ceny jí vyfoukla Adele, která ji alespoň vyzdvihla při své děkovné řeči, album Lemonade vyhrálo v urban kategorii a klip Formation se prosadil jako Nejlepší hudební video. Pro Beyoncé to byly v její kariéře Grammy s pořadovými čísly 21 a 22.

V další ostře sledované kategorii - Nováček roku - uspěl zástupce hip hopu Chance The Rapper. O rozruch se postarali Twenty One Pilots - dvojice, která z pěti nominací proměnila tu v kategorii Nejlepší popový výkon dua/skupiny za hit Stressed Out, totiž cenu přebrala v trenýrkách. 

Naopak česká mezzosopranistka Magdalena Kožená s deskou Monteverdi akademii nepřesvědčila a zůstalo pouze u nominace. Její kategorie Nejlepší sólové klasické zpívané album měla přitom hned dva vítěze. 

Během ceremoniálu v Los Angeles se kromě vítězné Adele živě představili i The Weeknd s Daft Punk, Metallica v netradičním spojení s Lady Gaga, Ed Sheeran a Katy Perry se svými novými singly nebo Bruno Mars

Kompletní přehled vítězů najdete na webu Grammy

Témata: Grammy, Adele, David Bowie, Twenty One Pilots, Magdalena Kožená, Beyoncé

zavřít