HITPARÁDY (28.): Barbora Poláková už je v Česku druhá nejprodávanější. Hned za Adele

Vydáno 13.01.2016 | autor: Josef Martínek

Před tím, než světové žebříčky ovlivní úmrtí Davida Bowieho a vydání jeho nové desky Blackstar, se ještě na čele vesele vyhřívá Adele. V Česku jí ale v prodejnosti alb začíná šlapat na paty Barbora Poláková. V Británii se přepisovaly dva rekordy – o jeden se postarala právě Adele, o druhý Justin Bieber. A změnu na prvním místě hlásí po 10 kolech americké singly.

HITPARÁDY (28.): Barbora Poláková už je v Česku druhá nejprodávanější. Hned za Adele Barbora Poláková na autogramiádě k novému albu. Foto: Jaroslav Noska

BARBORA POLÁKOVÁ SÍLÍ

Sedmička je pro Adele šťastným číslem, i posedmé totiž její album 25 ovládlo pořadí českého žebříčku. Zatímco v minulých týdnech jí ale nejvíc konkurovali Kryštof nebo Slza, tentokrát je hned v závěsu Barbora Poláková. Kdo by to byl ještě před pár měsíci řekl... Jenže Báře se povedl hit Nafrněná a i celá deska je kritikou chválena, a tak se z někdejší příležitostné zpěvačky stává regulérní pěvecká hvězda. Pro velký zájem dokonce přidává už třetí koncertní křest v pražské Malostranské besedě (vystoupí 2., 3. i 4. března). Zazpívá i na vyhlášení Žebříku, který bude 11. března v Plzni s Tomášem Hanákem znovu moderovat. A kdo ví, třeba si letos půjde i pro nějakou tu cenu...

David Bowie nejspíš posmrtně vystrnadí z čela žebříčků Adele

Třetí jsou Coldplay, čtvrtí Kryštof, pátá Slza, tedy ti, co bodovali v popředí i koncem loňského roku. Zajímavý skok máme ale na osmičce, dostala se tam Emma Drobná, aktuální vítězka SuperStar. Její bezejmenný debut se záznamy živých vystoupení během soutěže si polepšil o 14 příček.

Budeme zvědaví, jak dopadne příští týden David Bowie s novinkou Blackstar. S minulou řadovkou The Next Day po comebacku vyhrál, lze tedy čekat, že bude po smrti čelo atakovat znovu.

V rádiích je situace rovněž bez větších změn. Stále vede Adele s Hello, na dvojku se už posunuli X Ambassadors s Renegades a třetí jsou Anna Naklab & Alle Farben & Younotus, kteří už stupně vítězů okupují opravdu dlouho.

HITPARÁDY (27.): Adele a Justin Bieber válcují žebříčky jako buldozer i v novém roce

ADELE TRUMFLA MADONNU

V Británii se bude jednička albového žebříčku po sedmi týdnech nadvlády Adele měnit, vyplývá to z průběžných výsledků, zveřejněných počátkem týdne. Je jasné, že smrt Davida Bowieho už tak dobré prodeje alba Blackstar ještě zvýrazní. Zatím ale ještě kraluje Adele s 25. Tento týden je z toho přitom znovu jeden rekord. Přidala totiž celkově se svými deskami už 31. týden na čele, čímž o týden překonala Madonnu a stala se nejúspěšnější ženskou umělkyní v této statistice. Madonna k 30 týdnům na jedničce potřebovala vydat 12 #1 alb, Adele stačily jen 3. S prvním 19 zvítězila pouze jednou, následující 21 mělo 23 prvních pozic. Aktuální 25 je zatím na čísle 7.

Na druhém místě je v aktuálním kole stále Elvis Presley a na třetím Justin Bieber, takže stupně vítězů se tentokrát vůbec neproměnily.

Zato v singlech došlo ke kuriózní situace. Poprvé v historii se stalo, že jeden interpret obsadil 1., 2. i 3. místo.Justin Bieber to dokázal se singly Love Yourself, Sorry a What Do You Mean? Úspěch je o to pozoruhodnější, že všechny tři songy se už mezi nejžádanějšími drží několik kol a zájem o ně stále ne a ne opadnout. Poslední jmenovaný dokonce Brity baví už od léta. Na čtyřku postoupil další Kanaďan Shawn Mendes se Stitches a až pátá je Adele s Hello.

V AMERICE HELLO PORAŽENO

Také v Americe to vypadá, že se bude příští týden albová jednička měnit. Pokud David Bowie ovládne pořadí desek, bude to poprvé v jeho kariéře. Maximum totiž s minulou nahrávkou The Next Day držel druhým místem. Zatím ale stejně jako minulý týden platí: 1. Adele 2. Justin Bieber 3. twenty one pilots. Nejvyšší novinku má na pětce Rachel Platten, autorka loňského hitu Fight Song.

To v singlech už Adele padla. Porazil ji podle očekávání Justin Bieber. Hello vévodilo žebříčku 10 týdnů, nejdéle ze všech písní britské zpěvačky, jenže Sorry týden co týden nepříjemně dotíralo. A nyní Kanaďanovi útok na zlato konečně vyšel a může se pyšnit ceněným double: v jeden týden vede singlové pořadí v USA i Británii. Zajímavostí přitom je, že v každé zemi s jiným songem. U Britů vítězný hit Love Yourself bere za oceánem trojku. Adeptem na medaile budou v dalších kolech určitě i twenty one pilots, každý týden stoupající se Stressed Out. Tentokrát už poskočili z devítky na pětku.

Josef Martínek

zavřít