HITPARÁDY (22.): Prodejnost nové desky Adele se zapíše do hudebních dějin

Vydáno 25.11.2015 | autor: Josef Martínek

Adele sice se svým novým albem 25 vletí do světových žebříčků až v příštím týdnu, už nyní je ale jasné, že se budou přepisovat rekordy. V USA prodala za pouhé tři dny přes 2,4 milionu kopií, v Británii půl milionu. Hodně se ale daří i Justinu Bieberovi.

HITPARÁDY (22.): Prodejnost nové desky Adele se zapíše do hudebních dějin Adele za pár dní prodala miliony kusů desky 25

SLZA DEBUTUJE NA JEDNIČCE

Jestli se Adele podívá i na špičku českého žebříčku, je zatím ve hvězdách, neboť zdejší IFPI průběžná data nezveřejňuje. Jisté ale je, že to nebude mít jednoduché – na prvním místě totiž tentokrát odstartoval debut Katarze dua Slza. Deska obsahující 3 rádiové hity je bohatě propagována na autogramiádách po celé republice, kde není skrz jásající děti k hnutí.

HITPARÁDY (21.): Xindl X pořád kraluje v Česku, ve světě je nesesaditelná Adele

Dvojka patří Srdcebeatu od Kryštofu, na bronz se probojovala další novinka. One Direction totiž pátý rok po sobě vydali album. Na rozdíl od minulých řadovek se ale tentokrát na číslo jedna nepodívali. Je zkrátka znát, že po odchodu Zayna Malika je sláva britského boybandu pomalu, ale jistě na ústupu. Těžko říct, zda se 1D po ohlášené roční pauze ještě vráti. Karel Gott se s aktuální výběrovkou propadl na 4. místo a TOP 5 doplňuje novinka Purpose Justina Biebera.

Situace v rádiích se ani tento týden nemění. Vedoucí Xindl X a Mirka Miškechová drží na první příčce jako přikovaní, Cudzinku v tvojej zemi následují rovněž již dlouho bodující taneční projekt Lost Frequencies a německý DJ a producent Robin Schulz. Hello Adele vtrhlo do Top 10 na 8. místo, nejúspěšnější novinku má na 35. pozici Marek Ztracený – jmenuje se Pády. Justin Bieber se Sorry startuje na 84. místě.

HITPARÁDY (20.): V Česku je nejposlouchanější Adele, rádia ji ale ignorují

V BRITÁNII BODUJÍ BIEBER I ONE DIRECTION

Zato v Británii sklízí Justin Bieber úplně jiné ovace – Sorry dokonce po třech týdnech nadvlády pokořilo Adele s Hello. Singlovou hitparádu tedy kanadský zpěvák dobyl už s druhou písničkou z desky Purpose. Svůj úspěch stvrzuje bronzovým postavením další nové skladby Love Yourself.

V albech se ale Bieber musí spokojit se 2. pozicí, zlato mu totiž vyfoukli One Direction. Chlapecká skupina tak navazuje na minulé triumfy, třeba oproti 2 roky starému disku Midnight Memories (237 tisíc kopií za týden) nebo loňskému Four (142 tisíc) je ale 93 tisíc žebříčkových bodů o něco méně. Paradoxem je, že v zatím poměrně chudém prodejním roce to stále stačí na nejvyšší týdenní cifru letoška. Ale jen do příštího týdne – už teď totiž víme, že Adele prodala 25 už za první den 300 tisíc jednotek, 538 tisíc je součet po třech dnech. Historický rekord v prodeji za první týden drží z roku 1997 Oasis díky Be Here Now (696 tisíc). Tak schválně – odolá?

RECENZE 25: U hudby Adele nehraje faktor času žádnou roli

ADELE PŘEKONALA HISTORICKÝ REKORD

Jisté je, že americký rekord neodolá. Od roku 1991, kdy začal být žebříček Billboardu počítán novou metodou, totiž za úvodních 7 dní nejvíc prodali 'N Sync v roce 2000. Strings Attached si tehdy pořídilo 2,416 milionu Američanů. Skóre Adele po třech dnech – 2,433 milionu. Odhaduje se, že prodej 25 bude nakonec v prvním týdnu atakovat hranici 3 milionů. V roce 2015, kdy se hudební průmysl postupně přesouvá ke streamování, se jedná o neuvěřitelný výsledek. Kolik desek by asi Adele prodávala před dvaceti třiceti lety?

Tento týden je ale žebříček alb ještě bez Adele a aspoň na chvíli se může radovat Justin Bieber. 649 tisíc bodů je zatím nejvyšší číslo roku a nejvyšší vstupní týden v Bieberově kariéře. Kanaďan nyní zažívá vskutku zlaté časy, přitom to není tak dávno, co se zdálo, že jeho hvězda vyhasíná. Druzí jsou one Direction, kteří tak poprvé nenastupují rovnou na 1. místo.

Ještě znatelněji je Bieberova současná popularita patrná v singlové hitparádě. V Top 5 má totiž zpěvák rovnou 3 songy – na dvojce Sorry, na čtyřce Love Yoursself a na pětce What Do You Mean?. Suverenitu mu kromě třetího Drakea s Hotline Bling tradičně nabourává Adele, na jejíž Hello se mu zatím nedaří vyzrát. Britská diva kraluje už čtvrtý týden po sobě a příští kolo bude útočit na ceněný double – tedy vítězství v albech i singlech zároveň.

Josef Martínek

zavřít